Moje małe przyjemności

Chleby

  • sobota, 08 lutego 2014
    • Chlebek pita

      Ostatnio przygotowałam chili con carne, ale postanowiłam podać je trochę inaczej. Zdecydowałam się na chlebki pita, czyli chlebek drożdżowy z kieszonką, którą można napełnić różnymi farszami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły prosto z piekarnika. Przepis znalazłam tutaj. Niezwykle proste w przygotowaniu.

       

      Składniki (8 szt.):

      3 szkl. mąki pszennej

      1 szkl. wody

      15g drożdży 

      3 łyżki oleju

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka curku

       

      Przygotowanie:

      Najpierw przygotowujemy zaczyn, czyli podgrzewamy wodę, aby była ciepła.

      Drożdże rozkruszamy w miseczce i posypujemy je cukrem i odrobiną mąki.

      Do drożdży dodajemy ciepłą wodę.

      Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 min,

      Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki. 

      Wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i odchodzić od ręki.

      Ciasto dzielimy na 8 części.

      Z każdej z nich formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.

      Po tym czasie każdy placek wałkujemy dość grubo.

      Całość ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.

      Chlebki pieczemy ok. 10 min w temp. 200°C.

      Po lekkim przestygnięciu chlebki nacinamy z jednej strony i w ten sposób formujemy kieszonki.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 08 lutego 2014 11:08
  • sobota, 20 kwietnia 2013
    • Chleb pełen ziaren

      Zawsze mam problem z wyborem chleba w sklepie. Chciałabym jakiś ze zdrowej mąki, pełen ziaren i nie "napompowany". Ciężko taki dostać, a jakoś piec chleba się obawiałam, że jest to bardzo czasochłonne. Zaproponowany przeze mnie chleb nie wymaga aż tak dużo pracy, a efekt jest powalający. Bardzo długo zachowuje świeżość (do tygodnia). Po wyjęciu z pieca wspaniale smakuje tylko z masłem. Zresztą sami spróbujcie :) Przepis otrzymany od cioci.

       

      Składniki (2 keksówki):

      250g mąki pszennej pełnoziarnistej

      250g mąki pszennej

      1 łyżeczka soli

      0,5 szkl. siemienia lnianego

      0,5 szkl. słonecznika

      0,5 szkl. pestek dyni

      0,5 szkl. sezamu

      1 szkl. otrąb pszennych

      0,5l letniej wody

      5 dag drożdży

      1 łyżka cukru

       

      Przygotowanie:

      Z wody, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn i czekamy aż trochę wyrośnie.

      Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy do nich zaczyn drożdżowy.

      Całość zostawiamy do wyrośnięcia ciasta.

      Jeżeli ciasto już nam wyrośnie rozdzielamy go na 2 keksówki wyłożone papierem do pieczenia.

      Znowu czekamy aż ciasto nam podrośnie.

      Keksówki wkładamy do piekarnika nastawionego na 200°C.

      Chlebki pieczemy ok. 50 min. i wyjmujemy je z piekarnika.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pełen ziaren”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 09:09

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...