Moje małe przyjemności

Napoje

  • wtorek, 26 sierpnia 2014
    • Koktajl jaglany z jagodami

      Kolejna propozycja koktajlu. Jest bardzo syty poprzez dodatek kaszy jaglanej. Już pewnie nie raz wam wspominałam o dobroczynnych właściwościach kaszy jaglanej, zwanej królową kasz. Nie bez powodu. Przede wszystkim jest zasadotwórcza, co oznacza, że reguluje trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ma właściwości ocieplające, wiec rozgrzewa zimą. Ma też duże wartości odżywcze. Pomaga także usunąć śluz, więc polecana jest podczas kataru. Zimą polecam przygotowanie koktajlu na ciepło. Zdziwieni? Jednak to możliwe. Wystarczy ugotowaną np. dzień wcześniej kaszę jaglaną podgrzać w mleku, a następnie dodać pozostałe składniki. Do koktajlu dodaję również olej kokosowy, który wspomaga odchudzanie, gojenie ran, poprawia profil lipidowy krwi i zapobiega osteoporozie. Po prostu ten koktajl to samo zdrowie :) Jest idealny na lekkostrawne śniadanie.

       

      Składniki (2 porcje):

      1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (np. firmy Kupiec)

      1 szkl. mleka

      1 szkl. jagód

      1 banan

      1 łyżeczka oleju kokosowego

      miód (opcjonalnie)

       

      Przygotowanie:

      Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, a następnie blendujemy.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl jaglany z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 sierpnia 2014 22:17
  • niedziela, 03 sierpnia 2014
    • Koktajl twarogowy z nektarynką

      Ostatnio wciągnęłam się w ćwiczenia fizyczne. Trochę sobie poczytałam, jak powinien prawidłowo wyglądać trening, co jeść przed treningiem i po treningu, jak długo ćwiczyć, aby spalić kalorie itd.

      Teraz już wiem, że po treningu koniecznie trzeba coś zjeść (czego nie byłam świadoma i często nic nie jadłam, ponieważ ćwiczyłam wieczorem), najlepiej zawierającego białko, które jest potrzebne do regeneracji mięśni. Jednym z moich ulubionych "przekąsek" po treningu jest koktajl twarogowy. Ogólnie czasami zastępuje mi też jakiś posiłek w ciągu dnia, ponieważ jest bardzo syty, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

       

      Składniki (1 porcja):

      1/4 kostki chudego lub półtłustego sera białego

      1 banan

      1 nektarynka

      3/4 szkl. mleka

       

      Przygotowanie:

      Owoce obieramy, kroimy na mniejsze części i wkładamy do blendera.

      Do owoców dodajemy pozostałe składniki.

      Całość miksujemy.

      Koktajl możemy opcjonalnie dosłodzić miodem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl twarogowy z nektarynką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 sierpnia 2014 08:35
  • niedziela, 29 czerwca 2014
  • niedziela, 25 maja 2014
    • Egzotyczny koktajl ze spiruliną

      W upały nie chce się nic jeść, natomiast bardzo chce się pić. Dlatego też mam dla was propozycję koktajlu z dodatkiem spiruliny. Co to właściwie jest? Mianowicie jest to niebieskozielona alga, niezwykle bogata w białko. Dla naszego organizmu jest źródłem nie tylko pełnowartościowego białka, ale również witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, wit. E i beta-karoten, żelaza, cynku, manganu, miedzi, selenu. Na tym nie kończy się lista drogocennych właściwości tej algi. Zawiera ona kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz chlorofil, który ma właściwości antyalergiczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Kupimy ją w sklepach z zdrową żywnością w formie tabletek (wystarczy je rozkruszyć, aby dodać do potraw) lub proszku. Niestety wiele osób narzeka na jej smak, dlatego proponuję ją podać w formie koktajlu. W ten sposób owoce zamaskują jej smak.

       

      Składniki (2 małe porcje lub 1 bardzo duża):

      1 banan

      1 pomarańcza

      1 kiwi

      1/4 łyżeczki spiruliny

      opcjonalnie woda

       

      Przygotowanie:

      Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części (z pomarańczy nie usuwamy błonek).

      Do owoców dodajemy spirulinę.

      Całość miksujemy.

      Ewentualnie dodajemy wodę w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Egzotyczny koktajl ze spiruliną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 maja 2014 12:42
  • poniedziałek, 07 kwietnia 2014
    • Owsiany koktajl z jagodami goji

      Niedawno prezentowałam na moim fanpage'u koktajl. Do jego przygotowania wykorzystałam mleko owsiane, dlatego jest niezwykle pożywny. Swój piękny pomarańczowy kolor zawdzięcza dodatkowi jagód goji. Kupiłam je będąc w Chinach, jednakże można je także dostać w sklepach w Polsce. Cała słodycz koktajlu pochodzi z dodanych owoców. Nie ma potrzeby dodawania innych substancji słodzących.

       

      Składniki (2 porcje):

      1 szkl. mleka owsianego

      1 duża garść jagód goji

      2 banany

       

      Przygotowanie:

      Jagody goji zalewamy niewielką ilością wody i moczymy przez noc.

      Banana kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy namoczone jagody goji razem z wodą, w której się moczyły i mleko owsiane.

      Całość miksujemy za pomocą blendera.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 kwietnia 2014 19:35
  • środa, 02 kwietnia 2014
    • Mleko owsiane

      Przepisy idealny dla osób uczulonych na mleko krowie, wegan i wegetarian. Jest to właściwie napój, ponieważ nazwa mleko jest zarezerwowana dla wydzielin gruczołu mlekowego ssaków. Mleko owsiane jest bardzo syte. Może być stosowane do wypieków, przygotowywania koktajli, itd. Stanowi też tańszą alternatywę dla napoju sojowego, który możemy kupić w sklepie. Na dodatek jest szybkie w przygotowaniu. Należy pamiętać, że napój owsiany można przechowywać w lodówce 48 godz., dlatego też należy je przygotowywać w małych porcjach.

       

      Składniki:

      1 miarka płatków owsianych 

      4 miarki wody

       

      Przygotowanie:

      Miarka oznacza np. 1 kubek, 1/2 kubka, w zależności jaką ilość mleka chcemy uzyskać.

      Płatki owsiane zalewamy wodą i moczymy je przez całą noc.

      Na drugi dzień całość miksujemy i cedzimy przez gazę lub grube sito.

      Zmiksowane otręby możemy np. dodać do porannego muesli.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 02 kwietnia 2014 22:03
  • sobota, 27 lipca 2013
    • Zielony koktajl pomarańczowy

      Nareszcie ciepło :) Wiadomo wtedy chce się bardzo pić. Proponuję wam nie tylko orzeźwiający koktajl, ale bombę witaminy C :) Wygląd koktajlu nie jest super zachęcający, ale zaręczam, że jest dobry i skutecznie gasi pragnienie. Na dodatek jest super modny, w końcu panuje moda na zielone koktajle wśród gwiazd :) Ale nie martwcie się nie potrzebujecie prywatnego kucharza, ponieważ koktajl jest bardzo prosty w przygotowaniu :)

       

      Składniki (1 porcja):

      2 pomarańcze

      1/2 pęczka natki pietruszki

      1/2 szkl. wody

       

      Przygotowanie:

      Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i wrzucamy do naczynia, w którym przygotowujemy koktajl (nie usuwamy błonek).

      Do pomarańczy dodajemy natkę pietruszki i wodę.

      Całość miksujemy i podajemy od razu do picia.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 27 lipca 2013 16:54
  • niedziela, 19 maja 2013
    • Kompot z rabarbaru

      Jako nastolatka często chodziła z koleżanką na rabarbar, który jadłyśmy maczany w cukrze. Uwielbiała ten smak. Dodatkowo miałam to szczęście, że koleżanka umiała piec wyśmienite ciasto z rabarbarem. Z tego powodu z niecierpliwością oczekiwałam na krótki sezon na rabarbar. Ostatnio przechodząc koło stoiska warzywnego nie mogłam się powstrzymać i musiałam go kupić. Mój chłopak był przerażony, że tak dużo (nigdy go nie jadł i się go obawiał :)). I co tu z nim teraz zrobić. O to jest pytanie :) Ciasta takiego jak koleżanka nie umiem upiec. Niestety.

       

      Pierwsza myśl może kompot. W końcu dobry na obecną pogodę. Zainspirował mnie do tego przepis ze strony Kwestia Smaku. Zdecydowałam się jednak na dodatek goździków zamiast wanilii. Był to strzał w 10. Kompot idealnie gasi pragnienie. Jest słodko - kwaśny. Można go rozcieńczyć, jeżeli ktoś nie lubi tak intensywnego smaku rabarbaru. Oczywiście można dodać także więcej cukru :) Wszystko zależy od naszych preferencji. Jedno jest pewne warto spróbować. Mówię to ja - przeciwniczka kompotów :) I jeszcze ten zapach goździków i piękny kolor :)

       

      Składniki (ok. 1l kompotu):

      ok. 300g rabrabaru

      4 łyżki cukru

      1 łyżka soku z cytryny

      5 gożdzików

       

      Przygotowanie:

      Do garnka wsypujemy cukier i czekamy aż zacznie lekko brązowieć.

      Wtedy dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar (na początku cukier się zbryli, ale jak rabarbar puści soki grudki cukru się rozpuszczą).

      Rabarbar prażymy ok 2 - 3 min., a następnie dodajemy wodę, sok z cytryny i goździki.

      Całość gotujemy do momentu aż rabarbar będzie miękki, czyli ok. 2 - 3 min.

      Kompot odstawiamy i czekamy aż trochę przestygnie.

      Następnie przelewamy przez sitko, żeby usunąć kawałki rabarbaru.

      Dodatkowo wyciskamy rabarbar za pomocą warzechy przez sitko.

      Kompot możemy dosłodzić lub rozcieńczyć według naszych upodobań.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kompot z rabarbaru”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 maja 2013 10:44
  • piątek, 10 maja 2013
    • Koktajl z kiwi, bananem i selerem

      Szybki wpis, bo i szybki do przygotowania koktajl. Jego smak jest bardzo wyrazisty z powodu wykorzystania selera naciowego. Możecie spróbować na początek dodać niewiele selera naciowego, żeby spróbować czy wam odpowiada w ogóle taki smak. Nie obawiajcie się smaku kiwi w koktajlu. Wcale nie powoduje gorzkiego smaku :) Do koktajlu dodałam również płatki orkiszowe, które otrzymałam ze sklepu z ekologiczną żywnością Ekoprodukt.

       

      Składniki (1 duża porcja):

      1 banan

      1 kiwi

      1 łodyga selera naciowego

      2 łyżki płatków orkiszowych (np. Ekoprodukt)

      woda

       

      Przygotowanie:

      Kiwi i banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

      Seler naciowy również kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych owoców.

      Do owoców dodajemy również płatki orkiszowe i wodę (nie podaję konkretnej ilości, ponieważ możemy dostosować ją do naszych upodobań).

      Całość miksujemy.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      piątek, 10 maja 2013 18:05
  • środa, 24 kwietnia 2013
    • Koktajl ananasowo - bananowy

      Ananas według obiegowych opinii pomaga się odchudzić, więc jak zobaczyłam na promocji ananasy musiałam kupić :) Poczytałam w necie troszkę, żeby zweryfikować informację o skuteczności ananasa w odchudzaniu. Oczywiście, że samo jedzenie ananasa nie sprawi, że schudniemy. Cudów nie ma :) Niestety :) Ale faktem jest, że ananas jest bardzo mało kaloryczny, zawiera dużo błonnika oraz enzym bromelinę, który wspomaga naszą przemianę materii. 

       

      Wracając do koktajlu jest bardzo orzeżwiający. Wbrew pozorom syci, więc jest idealny na mały głód. Ja swojego koktajlu nie dosładzałam, ale jeżeli uważacie, że jest mało słodki najlepiej użyjcie miodu, który nie tylko dosłodzi naszą potrawę, ale również wzmocni naszą odporność. 

       

      Składniki (2 porcje):

      1/4 ananasa

      1 banan

      1/2 szkl. mleka

       

      Przygotowanie:

      Ananasa i banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera.

      Do blendera dodajemy mleko.

      Całość miksujemy.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl ananasowo - bananowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 24 kwietnia 2013 19:14

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...