Moje małe przyjemności

Przetwory

  • piątek, 24 maja 2013
    • Dżem rabarbarowo - pomarańczowo - daktylowy

      Właściwie nie wiem jaka powinna być prawidłowa nazwa: dżem czy konfitura. Zresztą wszystko jedno :) Dżem jest gęsty, słodko - kwaśny o pięknym pomarańczowym aromacie. Idealnie pasuje na chleb czy bułkę. Nadaje się również do naleśników. Jego niewątpliwą zaletą jest szybkość i prostota przygotowania. Dodatkowo praktycznie nie używamy do jego przygotowania cukru, ponieważ daktyle są słodkie. 

       

      Składniki (1 mały słoiczek):

      300g rabarbaru

      100g suszonych daktyli

      1 pomarańcza

      2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)

       

      Przygotowanie:

      Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki.

      Daktyle bardzo drobno siekamy.

      Pomarańcze szorujemy i parzymy wrzątkiem.

      Na małych oczkach trzemy skórkę z pomarańczy (unikamy białych fragmentów, ponieważ będą powodować gorycz).

      Z pomarańczy usuwamy błonki i kroimy ją na małe kawałki.

      Wszystko dajemy na patelnię i podlewamy niewielką ilością wody.

      Całość gotujemy aż rabarbar zmięknie, wtedy drewnianą łyżką staramy się go rozdrobnić (ja lubię, kiedy w dżemie czuć małe fragmenty rabarbaru).

      Kiedy całość się rozgotuje i odparuje nadmiar soku dodajemy cukier trzcinowy do smaku (można zrezygnować z tego kroku lub też dodać więcej cukru w zależności od naszych upodobań smakowych).

      Gotowy dżem przekładamy do wysterylizowanego słoika.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem rabarbarowo - pomarańczowo - daktylowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      piątek, 24 maja 2013 15:58
  • czwartek, 21 lutego 2013
    • Domowy keczup

      W sklepie uważnie czytam etykiety produktów, ponieważ jestem wyczulona na różne niezdrowe chemiczne dodatki. Staram się unikać sztucznych i niekorzystnych dla naszego organizmu substancji. Z tego powodu szukam jakiś domowych alternatyw dla produktów kupowanych w sklepie. Bardzo podobał mi się pomysł domowego keczupu z programu "Rewolucja na talerzu", jednak nieznacznie go zmodyfikowałam pod swój smak. Bardzo przypadł mi do gustu. Mój chłopak stwierdził, że bardziej nadaje się na sos do pizzy. Mimo to używamy go teraz jako dodatku do kanapek :) Bardzo szybko się go przygotowuje, nie trzeba nic gotować :) Można go przechowywać 2 tygodnie w lodówce.

       

      Składniki (2 małe słoiczki):

      1 puszka pokrojonych pomidorów bez skóry

      12 suszonych śliwek

      1 mała cebula

      1 ząbek czosnku

      1 łyżeczka suszonej bazyli

      sól, pieprz, chili

       

      Przygotowanie:

      Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.

      Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

      Wszystkie składniki miksujemy.

      Całość doprawiamy wedle gustu.

      Keczup możemy przechowywać 2 tyg. w lodówce.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Domowy Wyrób

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy keczup”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 lutego 2013 19:43

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...