Moje małe przyjemności

Ciasta

  • środa, 25 czerwca 2014
    • Tarta z truskawkami i mascarpone

      Sezon truskawki powoli dobiega końca. Zanim jednak się skończy proponuję wam jeszcze pyszną i prostą w przygotowaniu tartę. Połączenie kruchego ciasta z delikatną, słodką i aksamitną masą na bazie mascarpone. A to wszystko połączone ze słodyczą truskawek. Czego chcieć więcej :)

       

      Składniki (forma do tarty o śr. 27 cm):

      ciasto:

      200g mąki pszennej

      100g masła

      100g cukru

      1 jajko

       

      krem:

      250g mascarpone

      200ml śmietany 30%

      5 łyżek cukru

       

      dodatkowo:

      1 galaretka

      400ml wody

      500g truskawek

       

      Przygotowanie:

      ciasto:

      Mąkę i cukier wsypujemy do miski.

      Dodajemy zimne masło, które szatkujemy nożem na mniejsze kawałki.

      Dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto (ciasto kruche zbyt długo zagniatane będzie twarde).

      Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.

      Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (podsypując mąką w razie konieczności) i przekładamy do formy na tartę uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

      Na ciasto wykładamy papier do pieczenia (folię aluminiową), na który wysypujemy groch (fasolę) - zapobiegnie to nieestetycznemu wybrzuszeniu się tarty.

      Całość pieczemy ok. 15 min. w temp. 180°C.

      Po tym czasie zdejmujemy folię i obciążenie.

      Ciasto pieczemy jeszcze ok. 5 -10 min.

       

      krem:

      Śmietanę ubijamy.

      Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie mascarpone.

      Masę wykładamy na ostudzone ciasto.

       

      dodatkowe kroki:

      Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody.

      Z truskawek usuwamy szypułki i myjemy.

      Jeżeli truskawki są duże możemy je pokroić na ćwiartki, jeżeli mniejsze możemy użyć całych truskawek.

      Truskawki układamy na kremie.

      Na truskawki wylewamy tężejącą galaretkę (konsystencja kiślu, ważne, ponieważ inaczej galaretka nam wypłynie z tarty).

      Wkładamy do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 25 czerwca 2014 19:02
  • sobota, 10 maja 2014
    • Pavlova

      Smaczna, chrupiąca na zewnątrz, piankowo - ciągliwa wewnątrz beza. Prosta w wykonaniu. Idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. Możemy ją podać z dowolnymi owocami sezonowymi, np. truskawkami, malinami, jagodami, wiśniami itd. Ja zdecydowałam się ją podać z winogronami. Ubita bez cukru śmietana przełamuje słodycz bezy, dlatego nie polecam jej dosładzać. Przepis znaleziony na moim ulubionym blogu Moje wypieki.

       

      Składniki:

      6 białek

      300g miałkiego cukru 

      1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

      1 łyżeczka białego octu winnego

      250 ml śmietany 30%

      owoce sezonowe

       

      Przygotowanie:

      Białka ubijamy na sztywno.

      Pod koniec ubijania do białek dodajemy stopniowo ( 1 łyżka po łyżce) cukru, cały czas ubijając.

      Na sam koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet winny.

      Miksujemy wszystko.

      Na blaszce wykładamy papier do pieczenia lub matę teflonową. 

      Na papierze rysujemy niewielki okrąg ok. dwadzieścia kilka cm średnicy i wykładamy na niego masę białkową.

      Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ªC.

      Po 5 min. przykręcamy temperaturę do 150°C.

      Pieczemy 1,5 godz. 

      Po tym czasie bezę suszymy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

      Na wystudzoną bezę wykładamy ubitą bez cukru kremówkę.

      Całość dekorujemy owocami.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Ostatnio moja mama robiła porządki w domu i znalazła piękną zastawę. Należała jeszcze do mojej babci. Mój brat sobie od razu zastrzegł, że chce sobie ją wziąć, ponieważ tak mu się podoba. Szok. Byłam przekonana, że nigdy nie zwraca uwagi na to z czego je ani na szczegóły wystroju mieszkania. Zdjęcia zastawy poniżej. Czyż ta zastawa nie ma swojego uroku, mimo, iż nie wpisuje się dokładnie w dzisiejsze kanony piękna.

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pavlova”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 10 maja 2014 11:27
  • poniedziałek, 05 maja 2014
    • Babka cytrynowo - makowa

      Słodka o lekko cytrynowym smaku. Babce uroku dodają piegi powstałe w wyniku dodatku maku. Jego drobinki lekko strzelają między zębami. Babka dzięki dodatkowi soku i skórki cytryny stanowi miłą odmianę wśród słodkich, wielkanocnych wypieków. Jej niewątpliwym atutem jest szybkość i prostota przygotowania. Nawet początkujący cukiernik nie powinien mieć z nią kłopotu.

      Przepis podstawowy znalazłam na tym blogu, jednakże go zmodyfikowałam.

       

      Składniki (forma babkowa o śr. 24 cm z kominem):

      5 jajek

      1,5 szkl. cukru

      1 szkl. mąki pszennej

      0,5 szkl. mąki ziemniaczanej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3/4 szkl. oleju

      2 łyżki maku

      sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny

      cukier puder do posypania babki

       

      Przygotowanie:

      Oba rodzaje mąk mieszamy z proszkiem do pieczenia.

      Oddzielamy żółtka od białek.

      Białka ubijamy aż podwoją objętość.

      Do puszystej masy dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając.

      Następnie dodajemy, nie przerywając ubijania, pojedynczo żółtka.

      Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąki.

      Pod koniec ubijania dodajemy sok i skórkę z cytryny, olej i mak.

      Całość mieszamy i wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą.

      Babkę pieczemy w 180ºC ok. 40 min (do tzw. suchego patyczka).

      Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i studzimy.

      Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Babka cytrynowo - makowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 maja 2014 20:54
  • wtorek, 15 kwietnia 2014
    • Babka twarogowa

      Prosta i szybka w przygotowaniu babka. Cięższa, wilgotna o delikatnym smaku sera, najlepsza zaraz po upieczeniu, więc można ją przygotować w ostatniej chwili. Twarogu nie trzeba mielić, ponieważ grudki sera podczas pieczenia się rozpływają. Przepis znaleziony na blogu cincin.

       

      Składniki (mała foremka na babkę):

      200g mąki pszennej

      100g mąki ziemniaczanej

      150g cukru

      4 jajka

      100g masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżeczka soku z cytryny

      250g twarogu półtłustego

      do posypania: cukier puder

       

      Przygotowanie:

      Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną.

      Masło rozpuszczamy i chłodzimy.

      Do miski przesiewamy obie mąki i dodajemy proszek do pieczenia.

      Następnie dodajemy cukier, jajka i chłodny tłuszcz.

      Całość miksujemy na gładką masę ok. 3-5 min. 

      Twaróg przecieramy przez sito i dodajemy do masy.

      Całość mieszamy za pomocą łyżki.

      Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

      Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 20 min. w temp. 190°C.

      Po tym czasie zmniejszamy temp. do 170°C i pieczemy jeszcze ciasto ok. 30 min. 

      Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Wielkanocne Smaki - edycja IV

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 kwietnia 2014 22:20
  • sobota, 01 lutego 2014
    • Razowe ciasto z daktylami

      Idealna słodka przekąska bez większych wyrzutów sumienia. Dlaczego? Bo po pierwsze w cieście jest bardzo, ale to bardzo mało cukru. Tylko 2 łyżki cukru trzcinowego, a cała słodycz pochodzi z suszonych daktyli. Po drugie stosujemy tutaj zdrowszą mąkę pszenną razową. Jeżeli ktoś lubi słodsze wypieki powinien dodać trochę więcej cukru. Ciasto jest bardzo syte, wystarczy jeden kawałek :) Niewątpliwą zaletą ciasta jest też szybkość jego przygotowania. Idealne jeżeli chcemy uraczyć czymś słodkim niezapowiedzianych gości :) Do przygotowania tego ciasta zainspirował mnie ten przepis.

       

      Składniki (keksówka 26 x 12 czm):

      1,5 szkl. mąki pszennej razowej (typ 2000)

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 łyżki kakao

      2/3 szkl. mleka

      1/4 szkl. olej z pestek winogron (może być inny olej)

      2 jajka

      150g suszonych daktyli

      2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

       

      Przygotowanie:

      Daktyle kroimy na mniejsze kawałki.

      Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i mieszamy.

      Następnie dorzucamy mokre i ponownie mieszamy.

      Na samym końcu dodajemy daktyle.

      Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Ciasto pieczemy ok. 25 min. w temp. 180°C.

      Ciasto sprawdzamy patyczkiem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 01 lutego 2014 12:10
  • czwartek, 16 stycznia 2014
    • Łatwe ciasto pomarańczowe

      Bardzo łatwe ciasto dla miłośników pomarańczy. Ciasto jest delikatne, wilgotne o intensywnym aromacie pomarańczowym. Dodatek otartej skórki pomarańczowej nadaje ciastu piękny pomarańczowy kolor. Jak już wspomniałam ciasto przygotowuje się niezwykle prosto. Do jego przygotowania nie używa się nawet miksera. Skorzystałam z tego przepisu.

       

      Składniki (keksówka 26 x 12 cm):

      2 szkl. mąki pszennej

      1 szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego

      2 łyżki jogurtu naturalnego

      3 jajka

      1/2 szkl. oleju z pestek winogron (oliwy lub innego oleju)

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      1 płaska łyżeczka sody

      szczypta soli

      1/2 szkl. soku z pomarańczy

      skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)

       

      Przygotowanie:

      W misce mieszamy mąkę z sodę, proszkiem do pieczenia i solą.

      W drugiej misce mieszamy za pomocą łyżki cukier ze skórką od pomarańczy.

      Następnie dodajemy sok z pomarańczy i mieszamy.

      Dodajemy jogurt i olej.

      Całość mieszamy.

      Wbijamy jajka i mieszamy masę.

      Dodajemy mąkę z sodą, proszkiem i solą.

      Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Ciasto pieczemy w temp. 180°C przez 60 min.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 stycznia 2014 20:37
  • czwartek, 14 listopada 2013
    • Ciasto drożdżowe z kruszonką

      Uwielbiam ciasto drożdżowe, nawet najzwyklejsze z kruszonką. Długo się zbierałam, żeby przygotować samodzielnie to ciasto, ponieważ tyle się nasłuchałam, że jest ono kapryśne. W końcu jednak postanowiłam się przełamać. Wykorzystałam ten przepis. Z ciastem się pracuje rewelacyjnie. Łatwo się wyrabia, jest elastyczne. Ładnie wyrasta. Same zalety :) Oprócz tego, że fajnie się go wyrabia, smakuje wybornie. Jak się weźmie jeden kawałeczek, to trudno się opanować, żeby nie wziąć kolejnego. Najlepiej smakuje z poranną kawą :) Dla mnie idealny poranek. Do ciasta można dodać rodzynki (nie lubię ich w cieście i zawsze je wydłubuję :)) lub orzechy (akurat nie miałam ich).

       

      Składniki (keksówka):

      ciasto:

      350 g mąki pszennej

      15 g drożdży

      110 ml mleka

      2 jajka

      5 łyżek cukru

      25 g roztopionego masła

       

      kruszonka:

      4 łyżki masła

      4 łyżki cukru trzcinowego

      8 łyżek mąki pszennej

       

      Przygotowanie:

      Najpierw przygotowujemy zaczyn, czyli do lekko ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i 3 łyżki cukru.

      Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 min. 

      W tym czasie do miski dodajemy mąkę, jajka, pozostałe 2 łyżki cukru i roztopione masło.

      Kiedy zaczyn nam wyrośnie dodajemy do miski.

      Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie.

      Ciasto wyrabiamy ok. 10 min.

      Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 - 1,5 godz. w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

      Kiedy ciasto podwoi swoją objętość składamy je na pół i wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Ciasto w keksówce ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 - 60 min aż wyrośnie, czyli pojawi się wyraźna kopułka.

      W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli z mąki, cukru trzcinowego i masła zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło.

       Kiedy ciasto wyrosło, na wierzch wykładamy kawałki kruszonki.

      Ciasto pieczemy ok. 35 - 40 min. w temp. 180°C.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 listopada 2013 20:44
  • wtorek, 01 października 2013
    • Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

      Ciasto jest już od pewnego czasu bardzo popularne w blogosferze. Moim zdaniem, nie bez powodu, ponieważ jest bardzo dobre. Połączenie kruchego ciasta, lekkiej pianki i owoców sprawdza się znakomicie. Ciasto znika błyskawicznie. Do ciasta możemy dodać: maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, jagody. Mogą być również owoce mrożone, co pozwoli nam przywołać w środku zimy odrobinę lata. Przepis pochodzi z niezawodnej strony Moje wypieki.

       

      Składniki (blacha 33 x 22 cm):

      kruche ciasto:

      2,5 szkl. mąki pszennej

      250g masła lub margaryny (zimnej)

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 łyżki cukru pudru

      5 żółtek

       

      pianka budyniowa:

      5 białek

      1 szkl. cukru

      1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

      2 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (2 x 40g)

      1/2 szkl. oleju słonecznikowego

       

      ponadto:

      250g malin

      250g borówek amerykańskich

       

      Przygotowanie:

      Masło kroimy w drobną kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta.

      Ciasto dzielimy na 2 części - 60 % i 40%, zawijamy w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na co najmniej 30 min.

      Blachę smarujemy masłem i przykrywamy papierem do pieczenia.

      Większą część ciasta trzemy na spód blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

      Ciasto lekko przyklepujemy i wyrównujemy.

      Ciasto podpiekamy na złoty kolor ok. 20 min. w temp. 190°C.

      Odstawiamy do ostudzenia.

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy białka.

      Po ubiciu na sztywno białek, stopniowo (łyżka po łyżce) dodajemy cukier, cały czas ubijając.

      Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo proszek budyniowy, aby dobrze się rozpuścił.

      Strużką wlewamy olej, miksując aż do czasu połączenia się składników.

      Ubitą pianę wykładamy na podpieczony spód.

      Na pianę wykładamy gęsto owoce, które lekko  wpychamy w pianę.

      Na owoce trzemy resztę zamrożonego ciasta.

      Całość pieczemy w temp. 190°C przez 30 - 40 min.

      Ciasto studzimy.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 października 2013 20:02
  • czwartek, 29 sierpnia 2013
    • Pełnoziarnisty chlebek bananowy

      Bardzo popularne ciasto. Tak ciasto, moim zdaniem. Dzięki dodatkowi bananów jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. W ogóle nie czuć, że do jego przygotowania użyto mąkę pełnoziarnistą, ponieważ jest tak lekkie. Dodatek kakao sprawia, że ciasto ma czekoladowy posmak. A co najważniejsze bardzo szybko się go przygotowuje. Tutaj znalazłam przepis, chociaż w internecie krąży wiele odmian tego ciasta. Z czystym sumieniem mogę go polecić.

       

      Dodatkowo, ciasto jest genialnym sposobem na zagospodarowanie bardzo dojrzałych bananów, o których zapomnieliśmy i już "nieładnie" wyglądają. Im bardziej dojrzałe banany tym się lepiej nadają do tego ciasta :)

       

      Zachęcam do polubienia na fb.

       

      Składniki (keksówka):

      1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej

      szczypta soli

      2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

      2/3 łyżeczki sody

      1/2 szkl. cukru trzcinowego

      2 łyżki kakao

      1 jajko

      1/4 szkl. mleka

      1/4 szkl. oleju

      2 mocno dojrzałe banany

       

      Przygotowanie:

      W misce łączymy wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, kakao i cukier).

      Banany kroimy i dodajemy do mokrych składników (mleka i oleju).

      Całość miksujemy za pomocą blendera (jeżeli go nie posiadamy, banany rozgniatamy za pomocą widelca i całość mieszamy).

      Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy za pomocą łyżki.

      Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Ciasto pieczemy ok. 45 min. w temp. 180°C (do tzw. suchego patyczka).

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pełnoziarnisty chlebek bananowy ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 sierpnia 2013 21:25
  • sobota, 03 sierpnia 2013
    • Mocno czekoladowe ciasto z malinami

      Od dłuższego czasu chodziła za mną ochota na ciasto. Najlepiej drożdżowe z jagodami. Jak na złość nie mogłam jednak nigdzie na bazarku znaleźć jagód. Kombinowałam więc, jakie inne owoce nadają się do ciasta. Maliny w cieście czekoladowym :) Ciasto jest mocno czekoladowe, zwarte i wilgotne. Jednak nie jest to klasyczne brownie, ponieważ jest od niego bardziej puszyste. Coś pomiędzy murzynkiem (swoją drogą jednym z moich ulubionych  ciast) a brownie. Maliny swoim kwaskowatym smakiem idealnie przełamują słodycz ciasta. Przepis znalazłam tutaj. Jednakże zrezygnowałam z białego cukru na rzecz trzcinowego oraz nie zdecydowałam się na czekoladowe ganache, ponieważ moim zdaniem ciasto i tak jest już wystarczająco słodkie.

       

      Zdecydowanie przepis, do którego będę częściej wracała :)

       

      Zachęcam do polubienia na fb.

      

      Składniki (1 keksówka):

      125g masła 

      100g czekolady

      150 ml wody

      1/2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy

      12g kakao

      200g cukru trzcinowego

      120g mąki pszennej

      1 jajko

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

      1 szkl. malin

       

      Przygotowanie:

      Masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia wszystkich składników.

      Całość odstawiamy do przestudzenia.

      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

      Do czekoladowej masy dodajemy jajko i miksujemy.

      Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i solą ciągle miksując aż do uzyskania gładkiej masy.

      Ciasto przekładamy do keksówki i posypujemy wierzch malinami.

      Całość pieczemy ok. 50 min. w temp. 170°C.

      Smacznego:)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Mocno czekoladowe ciasto z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 03 sierpnia 2013 09:00

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...