Moje małe przyjemności

Inne

  • poniedziałek, 10 lutego 2014
    • Pralinki z kaszy jaglanej

      Zdrowa, szybka i słodka przekąska. W ten sprytny sposób możemy przemycić dzieciom kaszę jaglaną, bo kto nie lubi pralinek. Są niezwykle proste w wykonaniu. Po za tym ładnie się prezentują w naczyniu :) Pralinki przechowujemy w lodówce.

       

      Składniki (ok. 30 szt.):

      1 szkl. kaszy jaglanej (np. firmy Kupiec)

      1/2 szkl. rodzynek

      1/2 szkl. suszonych daktyli

      do obtoczenia: wiórki kokosowe, pokruszone płatki migdałowe lub kakao

       

      Przygotowanie:

      Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby usunąć nadmiar goryczki, a następnie gotujemy w 2,5 szkl. wody ok. 10 - 15 min aż do całkowitego wchłonięcia wody.

      Ugotowaną kaszę studzimy.

      Rodzynki mieszamy z daktylami, zalewamy ok. 1 szkl. wrzącej wody i odstawiamy na ok. 5 min.

      Następnie odcedzamy owoce i dodajemy do kaszy.

      Całość dokładnie blendujemy.

      Z masy formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, kakao lub płatkach migdałowych (najlepiej za pomocą łyżeczki).

      Pralinki wstawiamy do lodówki.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Słodkie Walentynki 2014Pralinki, trufelki, czekoladki... 3Pralinki, trufelki, czekoladki...Zainspiruj się kaszą! II edycja

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pralinki z kaszy jaglanej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lutego 2014 21:40
  • wtorek, 10 września 2013
    • Oliwa z oliwek aromatyzowana rozmarynem i czosnkiem

      Pewnie każdy z nas wie, jak pożyteczna jest dla nas oliwa z oliwek. W telegraficznym skrócie:

      - jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych

      - jest źródłem antyoksydantów

      - pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu

      - jest bogata w witaminy A, D, E oraz K

       

      W celu dłuższego zachowania tych cennych dla naszego zdrowia właściwości, bardzo ważne jej prawidłowe przechowywanie, czyli chronienie oliwy przed promieniami słonecznymi, ciepłem oraz powietrzem. Najlepiej przechowywać ją w butelce z ciemnego szkła i po każdym użyciu szczelnie zakręcać ją. 

       

      Oczywiście, wiem o tych wszystkich drogocennych właściwościach oliwy z oliwek, jednakże nie do końca mi odpowiada jej smak. Z tego powodu unikałam jej dodawania, np. do sałatek. Aż pewnego dnia spróbowałam oliwy aromatyzowanej czosnkiem w mojej ulubionej warszawskiej pizzerii. Postanowiłam sama przygotować taką w domu :)

       

      Składniki:

      250 ml oliwy z oliwek 

      3 ząbki czosnku

      1 gałązka rozmarynu

       

      Przygotowanie:

      Ząbki czosnku kroimy w wąskie plasterki i wkładamy do butelki z ciemnego szkła.

      Do czosnku dodajemy gałązkę rozmarynu.

      Rozmaryn i czosnek zalewamy oliwą.

      Całość szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok. 2 tyg.

      Po tym czasie oliwa jest gotowa do spożycia.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Oliwa z oliwek aromatyzowana rozmarynem i czosnkiem ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 września 2013 18:42
  • piątek, 05 kwietnia 2013
    • 3 sosy do jajek (chrzanowy, pomidorowy oraz pleśniowy)

      Moje propozycje sosów do jajek nie tylko na święta, ale również na co dzień. Sosy pasują także do serów oraz wędlin. Wspaniale urozmaicają smak potraw. Jeżeli podamy je w ciekawych pojemniczkach możemy również zaskoczyć niebanalnym dodatkiem naszych gości. Sos chrzanowy jest dość ostry, sos pomidorowy bardzo aromatyczny przez dodatek ziół, natomiast pleśniowy stanowi intrygujące połączenie sera pleśniowego z orzechami i koperkiem. Do stworzenia sosów zainspirowały mnie przepisy z jakiś starych gazet. Niewątpliwą ich zaletą jest szybkość przygotowania :)

       

       

      Sos chrzanowy:

       

      Składniki:

      1/2 małego słoika chrzanu

      3 łyżki majonezu (w wersji dietetycznej można zastąpić jogurtem naturalnym)

      2 jajka

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Jajka gotujemy na twardo, studzimy i trzemy na tarce na małych oczkach. Jeżeli chcemy obniżyć kaloryczność sosu to możemy dodać do niego tylko białko.

      Pozostałe składniki mieszamy razem z jajkiem i doprawiamy wedle smaku.

       

       

      Sos pomidorowy:

       

      Składniki:

      3 średniej wielkości pomidory 

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (jeżeli nie mamy świeżej możemy użyć suszonej, ale niestety sos straci dużo na swoim aromacie)

      2 liście laurowe

      2 ziela angielskie

      sól, pieprz

      oliwa

       

      Przygotowanie:

      Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.

      Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Musimy uważać, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ wtedy nada sosowi goryczkę.

      Z pomidorów usuwamy skórkę (w celu łatwiejszego usuwania skórki sparzmy wcześniej pomidory przez ok. 10 sek. we wrzątku).

      Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielski.

      Całość dusimy aż do miękkości, a następnie studzimy.

      Przestudzony sos miksujemy za pomocą blendera (nie miksujmy zbyt dokładnie, ponieważ drobne kawałki pomidorów lub cebuli dodają potrawie uroku).

      Do sosu dodajemy posiekaną bazylię i doprawiamy wedle smaku.

       

       

      Sos pleśniowy:

       

      Składniki:

      50g twarogu półtłustego

      50g sera pleśniowego

      3 łyżki jogurtu naturalnego

      2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

      2 łyżeczki soku z cytryny

      1 łyżeczka posiekanego koperku

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Twaróg, ser pleśniowy i jogurt naturalny miksujemy za pomocą blendera.

      Następnie do sosu dodajemy sok z cytryny, posiekane orzechy i koperek.

      Całość mieszamy i doprawiamy wedle smaku.

      Sos odstawiamy do lodówki an co najmniej 1 godz., ale najlepiej smakuje na drugi dzień, jak wszystkie smaki się przegryzą.

       

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „3 sosy do jajek (chrzanowy, pomidorowy oraz pleśniowy)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      piątek, 05 kwietnia 2013 19:47
  • piątek, 14 grudnia 2012
    • Ekstrakt z pomarańczy

      Coraz bliżej Święta :) Pewnie przygotowania do Świąt pełną parą, ale warto poświęcić kilka chwil, aby w ostatniej chwili przygotować domowy ekstrakt z pomarańczy. Będzie on niezbędny do przygotowywania świątecznych ciast :) Stanowić może również uroczy prezent. Przepis znalazłam tutaj. Przy czym ja zamiast wódki użyłam spirytusu. W podobny sposób możemy przygotować domowy ekstrakt z limonki i cytryny.

       

      Składniki:

      125 ml wody

      125 ml spirytusu

      skórka z 1 dużej pomarańczy

       

      Przygotowanie:

      Pomarańczę szorujemy i wyparzamy.

      Obieramy ją ze skórki, usuwając białą podskórkę, ponieważ jest gorzka.

      Skórkę drobniutko kroimy i wrzucamy do słoiczka.

      Skórkę zalewamy wodą ze spirytusem.

      Butelkę odstawiamy w ciemne, suche miejsce.

      Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale pełniej mocy nabiera po 2 miesiącach.

      Termin przydatności wynosi 1 rok.

       

                                                

       

                                         

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      piątek, 14 grudnia 2012 19:31

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...