Moje małe przyjemności

Muffiny

  • czwartek, 12 września 2013
    • Pełnoziarniste muffiny z gruszkami i imbirem

      Lubię muffiny, ponieważ można nimi zaspokoić pierwszy głód. Można je również spakować i zabrać na wyprawę w plener. Postanowiłam wykorzystać sezon na gruszki i dodać je do muffin. Dodatek imbiru nadaje im ciekawy smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Myślę jednak, że warto je spróbować. Do ich przygotowania zainspirował mnie ten przepis.

       

      Składniki (17 szt.):

      250g mąki pszennej pełnoziarnistej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      175g brązowego cukru

      1 łyżeczka imbiru

      140 ml jogurtu naturalnego

      125 ml oleju

      1 łyżka miodu

      2 jajka

      300g gruszek (ok. 2 - 3 szt.), obranych i i pokrojonych w niedużą kostkę

       

      Przygotowanie:

      W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i imbir.

      W drugiej misce mieszamy mokre składniki: olej, roztrzepane jajka, jogurt i miód.

      Mokre składniki dodajemy do suchy.

      Całość mieszamy, dodajemy gruszki i ponownie mieszamy.

      Ciasto nakładamy do papilotek, umieszczonych w formie na muffiny.

      Muffiny pieczemy w temp. 200°C przez 20-25 min.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Akcja z gruszką w tle

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 września 2013 18:35
  • sobota, 17 sierpnia 2013
    • Muffinki otrębowe z borówkami i kruszonką

      Przepyszne, słodkie, miękkie, a jednocześnie kruche za sprawą kruszonki muffinki.  Jedyną ich wadą jest fakt, że tak szybko znikają z talerza. Idealne na podróż lub jako słodki deser. Bardzo szybko się je przygotowuje, więc są niezastąpione, jak zaskoczą nas goście.Do ich zrobienia zainspirował mnie ten przepis. Te muffinki nie są za wysokie, ponieważ zawierają małą ilośc proszku do pieczenia bez dodatku sody, co jest standardowe dla muffinek. Niewątpliwe jest to ich zaletą, ponieważ nie wyczuwamy ich smaku w muffinkach.

       

      Zachęcam do polubienia na fb.

      

      Składniki (24 szt.):

      1,5 szkl. mąki pszennej

      0,5 szkl. otrębów pszennych

      1 i 1/3 szkl. cukru trzcinowego

      1 łyżeczka proszku do pieczenia 

      1 szkl. mleka

      1/2 szkl. oleju 

      2 jajka

      1 szkl. borówek

       

      kruszonka:

      2 łyżki masła

      2 łyżki cukru trzcinowego

      3 i 1/2 łyżki mąki pszennej

       

      Przygotowanie:

      Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę, formujemy małą kulkę i wstawiamy do schłodzenia do lodówki.

      Borówki myjemy i dokładnie suszymy na papierowym ręczniku kuchennym.

      Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, cukier i proszek do pieczenia.

      Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej i jajka.

      Do suchych składników wlewamy mokre i krótko mieszamy.

      Ciasto przekładamy do formy na muffinki wypełnionej papilotkami.

      Na wierzchu ciasta układamy borówki oraz kawałki kruszonki.

      Całość pieczemy ok. 20 min. w temp. 200°C.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki otrębowe z borówkami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 17 sierpnia 2013 08:48
  • poniedziałek, 22 października 2012
    • Muffiny z cukinią

      Kolejny przepis z cukinią :) Niektórzy się już śmieją, że mamy plantację cukinii :) Tym razem chciałabym zaproponować muffiny z cukinią. Tak, tak z cukinią :) Zainspirował mnie do tego przepis umieszczony na blogu Gotuję, bo lubię. Wprowadziłam tylko lekkie modyfikację.

       

      Składniki:

      1,5 szklanki mąki pszennej

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki sody

      1/2 łyżeczki cynamonu

      1/2 szklanki oleju

      1/2 szklanki maślanki

      3/4 szklanki cukru

      1 jajko

      1 szklanka startej na dużych oczkach cukinii ze skórką

      1 łyżeczka soku z cytryny

      1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

      1/2 tabliczki czekolady deserowej (posiekanej na drobne kawałki)

       

      Przygotowanie:

      Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

      Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które wypełniamy do połowy ciastem.

      Pieczemy w 180°C ok. 25-30 min.

       

                                   

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 października 2012 12:44

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...