Moje małe przyjemności

Śniadania

  • środa, 23 kwietnia 2014
    • Pasta z fasoli z chrzanem i majerankiem

      Kolejna pasta kanapkowa na bazie fasoli tym razem z dodatkiem chrzanu i dużej ilości majeranku. Jest bardzo maślana z wyczuwalnym smakiem chrzanu. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i papryką. Pasta ta może być także stosowana jako dip do warzyw. Ma piękny kolor ecru z czarnymi plamkami majeranku, dlatego pięknie się prezentuje w miseczce. Jest szybka w przygotowaniu, o ile dzień wcześniej nie zapomnimy namoczyć fasoli :)

       

      Składniki (1 słoik):

      1 szkl. dużej białej fasoli (np. firmy Kupiec)

      2 łyżeczki majeranku

      2 łyżki chrzanu

      2 łyżki oliwy

      sól, pieprz

      woda

       

      Przygotowanie:

      Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc.

      Następnego dnia fasolę gotujemy ok. 1 godz. aż do miękkości.

      Przestudzoną fasolę obieramy.

      Do fasoli dodajemy chrzan, majeranek i oliwę.

      Całość miksujemy za pomocą blendera.

      Do pasty dodajemy wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

      Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 23 kwietnia 2014 21:43
  • czwartek, 10 kwietnia 2014
    • Pasta z kaszy jaglanej z pieczarkami

      Kolejna wersja pasty kanapkowej. Pewnie zauważyliście, że ostatnio oszalałam na punkcie past do kanapek. Ciągle poszukuję nowych inspiracji w internecie, nowych połączeń smakowych. Ciągle mi mało past kanapkowych, ponieważ tak je uwielbiam. W prosty sposób urozmaicają moje kanapki. Dzisiejsza wersja pasty jest jedną z lepszych past kanapkowych, jakie do tej pory przygotowałam. 

       

      Składniki (1 mały słoik):

      1/2 szkl. kaszy jaglanej (np. firmy Kupiec)

      1 duży ogórek kiszony

      250g pieczarek

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.

      Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone i obrane pieczarki.

      Całość podsmażamy.

      W tym czasie przepłukujemy wrzątkiem kaszę jaglaną, a następnie gotujemy w 1,25 szkl. wody ok. 15 min. 

      Do przestudzonej kaszy dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą.

      Całość miksujemy za pomocą blendera.

      Do zmiksowanej pasty dodajemy pokrojony w drobną kostkę kiszony ogórek.

      Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 kwietnia 2014 22:06
  • poniedziałek, 31 marca 2014
    • Pasta z tofu

      Moje pierwsze podejście do tofu nie było zbyt udane. Na kilka lat odpuściłam sobie próby przygotowania potrawy z tofu. Moja koleżanka wegetarianka często zachęcała mnie do spróbowania tofu, ponieważ jest pyszne. Bardzo się dziwiłam, jak ona może to w ogóle jeść. Jednakże będąc w Chinach przemogłam się i spróbowałam smażonego tofu z ostrymi przyprawami. Było pyszne. Potem była zupa z tofu, makaron z tofu. Wszystko mi bardzo smakowało. Po powrocie do domu od razu kupiłam kostkę tofu. Zrobiłam najprostszą potrawę, czyli pastę kanapkową z tofu, To był strzał w 10. Mój chłopak, który się zarzekał, że nigdy tego nie zje, po kryjomu wyjadał pastę ze słoika. Tak mu zasmakowała. Myślę, że jest to najlepsza rekomendacja dla tej pasty.

       

      Składniki (1 mały słoik):

      180 naturalnego tofu (1 kostka)

      1 mały pęczek szczypiorku

      2 łyżki majonezu

      2 łyżeczki musztardy

      1/2 łyżeczki miodu

      1/2 łyżeczki kurkumy

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Tofu rozdrabniamy widelcem w misce i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem szczypiorku.

      Całość miksujemy za pomocą blendera.

      Do pasty dodajemy pokrojony szczypiorek.

      Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 marca 2014 21:22
  • wtorek, 18 marca 2014
    • Wegetariański smalec z jabłkiem

      Pajda chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem nieodmiennie kojarzy mi się z piwem na wrocławskim rynku. Niesamowitą przyjemność sprawiało mi siedzenie w ogródku piwnym w Spiżu i sączenie ich piwa, do którego serwowali pajdę chleba ze smalcem. Całość idealnie się uzupełniała. No ale nie ukrywajmy, taka przyjemność była niezwykle kaloryczna, dlatego zaczęłam poszukiwać alternatywy. Tak powstał ten wegetariański smalec. Wiem ,wiem. Zaraz pewnie usłyszę, że tej pasty nie można tak nazywać, ale wierzcie mi, w smaku bardzo przypomina prawdziwy smalec. 

       

      Składniki (1 mały słoik):

      1 szkl. białej fasoli, dużej (np. firmy Kupiec)

      1 cebula

      1/2 jabłka

      1 łyżeczka majeranku 

      2 liście laurowe

      2 ziarna jałowca

      1/4 szkl. wody

      1 łyżeczka sosu sojowego

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Fasolę płuczemy, moczymy przez noc i gotujemy do miękkości (ok. 1 godz.).

      Ugotowaną fasolę przepłukujemy zimną wodą i obieramy (wbrew pozorom dużą fasolę obiera się łatwo).

      Fasolę studzimy, a następnie miksujemy za pomocą blendera z wodą, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.

      W tym samym czasie cebulę i jabłko (pozbawione skórki) kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z liśćmi laurowymi i jałowcem aż cebulka będzie zrumieniona, a jabłko miękkie.

      Z podsmażonej cebuli i jabłka usuwamy przyprawy i dodajemy do zmiksowanej fasoli.

      Całość lekko miksujemy, tak żeby kawałki jabłka i cebuli były wyczuwalne.

      Całość doprawiamy ewentualnie do smaku za pomocą soli i pieprzu.

      Przed spożyciem pastę należy schłodzić przynajmniej przez 1 godz. w lodówce.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 marca 2014 19:38
  • czwartek, 13 lutego 2014
    • Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną

      Ostatnio jakoś niechętnie sięgam po kupną wędlinę. Staram się ją czymś zastąpić oraz urozmaicić kanapki. Tym razem przygotowałam wegetariański paprykarz z kaszy jaglanej. Do jego przygotowania zainspirował mnie ten przepis. W ogóle jestem zafascynowana tym blogiem, mimo iż znajdują się tam tylko przepisy wegańskie. Idealne jeżeli chcemy trochę urozmaicić naszą dietę, a przepisy są rewelacyjne. Wracając do paprykarza to nie jest on tradycyjny, ponieważ klasycznie składa się z ryżu, tłustej wędzonej ryby, warzyw i słodkiej papryki. Tutaj podstawą jest kasza jaglana i marchew. Stanowi idealną pastę kanapkową. Na pewno jeszcze będę kombinować z innymi wersjami paprykarza, ponieważ tak mi zasmakował. 

       

      Składniki:

      1/2 szkl. kaszy jaglanej (np. firmy Kupiec)

      2 marchewki

      1 cebula 

      1 ząbek czosnku

      2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

      1 liść laurowy

      2 ziarnka ziela angielskiego

      3 łyżki sosu sojowego

      1 łyżeczka papryki słodkiej

      1/4 łyżeczki chili (można dodać więcej, jeżeli lubimy ostrzejsze smaki)

      1/2 łyżeczki majeranku

      1 łyżeczka lubczyku

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Kaszę przepłukujemy wrzątkiem, aby usunąć nadmiar goryczki, a następnie gotujemy w 1,5 szkl. wody aż do miękkości.

      Cebulę kroimy w piórka, natomiast marchewkę trzemy na grubych oczkach i dusimy na oleju z liściem laurowym i zielem angielskim.

      Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy.

      Całość dusimy aż marchewka będzie miękka, w razie konieczności podlewamy wodą.

      Wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie.

      Przestudzoną kaszę, przyprawy i sos sojowy  dodajemy do warzyw.

      Wszystko krótko miksujemy za pomocą blendera, w taki sposób, żeby pozostały kawałki kaszy i warzyw.

      Paprykarz doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.

      Paprykarz przechowujemy w lodówce.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Zainspiruj się kaszą! II edycja

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 lutego 2014 20:40
  • wtorek, 04 lutego 2014
    • Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

      Dzisiaj kolejna moja propozycja smarowidła do chleba o lekko orzechowym smaku. Smak ten jest przełamany suszonymi pomidorami. Jeżeli lubicie bardziej wyraziste smaki możecie do niej dodać kawałek ostrej papryczki. Nie jest to niestety pasta dietetyczna, ponieważ 100g pestek słonecznika ma 572 kcal, ale jest zdrowa, ponieważ dostarcza nam witaminy E (ważna dla naszej młodości i urody), A (ważna dla naszego wzroku), D oraz witamin z grupy B. W pestkach znajdziemy też magnez, wapń i kwas foliowy. Po za tym pestki słonecznika są bogate w błonnik, dlatego zapewniają na dłużej uczucie sytości.

       

      Składniki (1 mały słoiczek):

      100g pestek słonecznika

      6 suszonych pomidorów

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Pestki słonecznika zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na kilka godz, najlepiej na noc.

      Odcedzamy pestki słonecznika i dodajemy do niego ząbek czosnku i pokrojone suszone pomidory. 

      Całość miksujemy na jednolitą masę,

      Pastę doprawiamy do smaku.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lutego 2014 20:30
  • wtorek, 21 stycznia 2014
  • czwartek, 02 stycznia 2014
    • Małdrzyki

      Małdrzyki krakowskie to nazwa popularnych w regionalnej kuchni małopolskiej placków z twarogu. Niektórzy nazywają je serniczkami z patelni. Przygotowuje się je naprawdę szybko, dlatego mogą stanowić urozmaicenie naszego śniadania. Możecie je również podać jako deser. Możecie tworzyć różne wariacje tych placuszków poprzez podanie różnych dodatków, np. cukru pudru, musu z owoców, owoców. Do placuszków możecie również dodać otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy.

       

      W necie możecie znaleźć wiele, nieznacznie różniących się przepisów na małdrzyki. Ja przygotowałam swoje według tego przepisu. Podczas przygotowywania placuszków dodałam całe jajko do sera, ale jeżeli chcecie uzyskać bardziej puszyste placuszki to najpierw wymieszajcie ser z żółtkiem, a potem delikatnie z ubitym na sztywno białkiem. Przyznaję, nie zrobiłam tak, ponieważ chciałam zaoszczędzić czas, ale zaręczam wam, placuszki niewiele na tym straciły. 

       

      Składniki (6-8 placuszków):

      250g sera białego

      30g cukru pudru (np. firmy Kupiec)

      40g mąki pszennej (plus mąka do obtoczenia placuszków)

      1 jajko

      olej do smażenia

       

      Przygotowanie:

      Biały ser rozdrabniamy widelcem.

      Do sera dodajemy pozostałe produkty: mąkę, cukier i jajko.

      Całość mieszamy, nie miksujemy.

      Z masy formujemy placuszki, które obtaczamy cienką warstwą mąki.

      Placuszki smażymy ok. 2 - 3 min. na złoty kolor z obu stron.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 stycznia 2014 20:17
  • sobota, 28 grudnia 2013
    • Placuszki bananowe

      Pyszne placuszki. Słodkie, o lekkim aromacie bananów. Idealnie smakują podane z syropem klonowym, miodem, a w sezonie letnim z owocami. Mój chłopak zażyczył sobie częściej takie placuszki. Proste w przygotowaniu, nie trzeba nawet miksera. W ten sposób możemy rozpocząć idealny poranek weekendowy.

       

      Składniki (15 placuszków):

      1/2 szkl. mąki pszennej

      1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej

      1 dojrzały banan

      2 łyżki rozpuszczonego masła

      1 łyżka miodu

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Przygotowanie:

      Suche składniki mieszamy ze sobą (mąki i proszek do pieczenia).

      Dodajemy mokre składniki (rozpuszczone masło, miód, banan rozgnieciony widelcem).

      Całość mieszamy.

      Na patelnię wylewamy łyżkę ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 28 grudnia 2013 09:00
  • niedziela, 20 października 2013
    • Wytrawne placuszki otrębowe

      Jest to moja wariacja na temat placuszków otrębowych z diety dr Dukana. Nie, nie, nie. Nie jestem fanką tej diety, wręcz przeciwnie uważam, że jest niezdrowa, ponieważ eliminuje wiele cennych dla naszego organizmu składników. Jestem raczej zwolenniczką racjonalnej, zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce. Drugim ważnym elementem diety jest 5 posiłków dziennie. Pozwalają uniknąć "wilczego apetytu". Moja rada, polubcie gotowanie na parze. Potrawy z parowaru wcale nie są pozbawione smaku, tylko trzeba je umiejętnie przygotować z dodatkiem ziół. Wracając do placuszków są idealne na śniadanie, smaczne i syte. Nie są "trocinowate". 

       

      Składniki (2 porcje):

      6 łyżek otrębów pszennych

      2 kopiate łyżki serka homogenizowanego o smaku naturalnym

      2 jajka

      3 plasterki chudej wędliny

      1 mała cebula

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Otręby, serek i jajka mieszamy ze sobą i odstawiamy na chwilę, żeby otręby napęczniały.

      Cebulę i wędlinę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do otrębów.

      Całość mieszamy i doprawiamy do smaku za pomocą soli i pieprzu.

      Masę nakładamy na bardzo rozgrzaną patelnię teflonową za pomocą łyżki formując placuszki (smażymy bez oleju).

      Placuszki smażymy z obu stron.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wytrawne placuszki otrębowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 października 2013 11:04

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...