Moje małe przyjemności

Ciasteczka

  • środa, 14 stycznia 2015
    • Śniegowe kule

      Te ciastka nie dość, że są smaczne to jeszcze przywodzą mi na myśl zimę. Są tak pięknie oprószone cukrem pudrem. Po prostu piękne. Szkoda tylko, że tak szybko znikają :) Przepis znalazłam tutaj.

       

      Składniki (40 ciasteczek):

      230 g masła

      1/2 szkl. cukru pudru

      szczypta soli

      1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

      2 i 1/4 szkl. mąki pszennej

      3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich

      dodatkowo: cukier puder - do obtoczenia ciasteczek

       

      Przygotowanie:

      Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

      Masło z cukrem pudrem ucieramy w misie miksera do uzyskania jasnej, lekkiej i puszystej masy.

      Następnie dodajemy ekstrakt, sól, cynamon, mąkę i miksujemy do połączenia składników.

      Dodajemy orzechy i ponownie całość miksujemy.

      Z masy formujemy kule wielkości orzechów włoskich i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Przed samym pieczeniem ciasteczka wkładamy na 30 min. do lodówki.

      Ciasteczka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 10-12 min.

      Ciasteczka lekko się rozpłyną.

      Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze (2 lub 3 - krotnie, ponieważ na początku cukier nie będzie się trzymał).

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Śniegowe kule”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 14 stycznia 2015 09:58
  • sobota, 27 grudnia 2014
  • piątek, 06 grudnia 2013
    • Czekoladowe ciasteczka z chili

      Ciasteczka poleciła mi mama, która znalazła je tutaj. Są idealne na zimowe wieczory do ciepłej herbaty, ponieważ dodatek chili sprawia, że ciasteczka rozgrzewają :) Słodyczy dodają im kawałki gorzkiej czekolady. Ciasteczka przywodzą mi na myśl nietypowe pierniki, ponieważ mają dodatek cynamonu i miodu. Jednym słowem polecam je :) Tym bardziej, że przygotowuje się je bezproblemowo.

       

      Składniki (25 ciasteczek):

      100g mąki pszennej

      1 łyżka kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

      1/ łyżeczki cynamonu

      40g cukru trzcinowego

      50g masła

      1/2 łyżeczki płatków chili

      2 łyżki płynnego miodu

      100g posiekanej gorzkiej czekolady

       

      Przygotowanie:

      Składniki suche mieszamy w naczyniu, do których następnie dodajemy masło i  chili

      Ciasto wyrabiamy jak kruszonkę.

      Dodajemy miód i posiekaną czekoladę i delikatnie wyrabiamy ciasto.

      Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i układać w bardzo dużych  odstępach na blaszce na papierze do pieczenia.

      Ciasteczka pieczemy 8 - 10 min. w temp. 180°C. Ciasteczka po wyjęciu z pieca będą bardzo miękkie.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe ciasteczka z chili”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      piątek, 06 grudnia 2013 19:35
  • wtorek, 03 grudnia 2013
    • Migdałowe laseczki św. Mikołaja

      Już niedługo Mikołajki. Z tej okazji chciałam wam zaproponować migdałowe, kruche ciasteczka w kształcie laski św. Mikołaja. Ciasteczka są niezwykle proste, ale zaskakują swoim kształtem. Można je podarować komuś bliskiemu 6 grudnia. Taka mała rzecz, a może poprawimy komuś w ten sposób dzień. Zmodyfikowałam ten przepis.

       

      Składniki (30 ciasteczek):

      220g mąki pszennej

      120g masła

      100g cukru pudru

      50g mielonych migdałów 

      2 żółtka

      2 łyżki mleka

      czerwony barwnik

       

      Przygotowanie:

      Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.

      Ciasto dzielimy na dwie części.

      Do jednej części dodajemy barwnik aż do uzyskania pożądanego koloru.

      Obie części ciasta zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 30 min. do lodówki.

      Po tym czasie z obu części ciasta urywamy kawałki ciasta i formujemy cienkie wałeczki.

      Wałeczki dzielimy na ok. 5 cm fragmenty i skręcamy ze sobą wałeczki bez barwnika i z barwnikiem formując laseczkę.

      Laseczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Ciasteczka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 12 min.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Migdałowe laseczki św. Mikołaja”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 grudnia 2013 20:35
  • czwartek, 07 listopada 2013
    • Ciastka kryzyski

      Czekoladowe ciasteczka owsiane bez pieczenia. W domu rodzinnym nazwaliśmy je tak, ponieważ praktycznie można je przygotować z niczego i bardzo szybko, co jest szczególnie istotne, jeżeli dopada nas mały głód na coś słodkiego. Nie pamiętałam, jak przygotowywaliśmy je w domu rodzinnym, ale podobny przepis znalazłam na forum cin cin

       

      Składniki (25 szt.):

      125 g margaryny

      8 łyżek mleka

      1 szkl. cukru

      3 kopiaste łyżki kakao

      3 szkl. płatków owsianych błyskawicznych 

       

      Przygotowanie:

      Margarynę, mleko, cukier i kakao umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru.

      Zestawiamy z palnika, dorzucamy płatki owsiane i dokładnie mieszamy.

      Jak masa lekko przestygnie i zgęstnieje formujemy kulki.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 listopada 2013 22:10
  • wtorek, 26 marca 2013
    • Ciasteczka owsiane z żurawiną

      Bardzo szybkie i zdrowe ciasteczka. Cała słodycz ciasteczek pochodzi z żurawiny, więc jeśli dbacie o linię nie musicie się ich obawiać :) Idealnie komponują się pokruszone do mleka lub jogurtu naturalnego. Przepis pochodzi z tej strony, jednak ja zdecydowałam się dodać więcej żurawiny. Jeżeli nie przepadacie za suszoną żurawiną, spokojnie możecie dodać innych suszonych owoców.

       

      Składniki (25 - 30 ciasteczek):

      225g średnio zmielonych płatków owsianych (możemy zmielić płatki za pomocą np. blendera)

      1/4 łyżeczka sody oczyszczonej

      szczypta soli

      50g suszonej żurawiny (drobno posiekanej)

      1 łyżka masła 

      150 ml wody

       

      Przygotowanie:

      W garnuszku podgrzewamy wodę z masłem aż do rozpuszczenia się masła.

      Podgrzaną wodę z masłem wlewamy do suchych składników i mieszamy wszystko dokładnie łyżką (początkowo masa będzie rzadsza, ale płatki szybko zaczną absorbować wodę i masa zgęstnieje).

      Masę ciastową rozwałkowujemy na ok. 4 mm na blacie podsypanym zmielonymi płatkami.

      Za pomocą foremek wycinamy odpowiednie kształty.

      Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy je w niewielkiej odległości, ponieważ praktycznie nie rosną.

      Ciasteczka pieczemy w temp. 180°C przez 20 min. (po 10 min. pieczenia ciasteczka odwracamy na drugą stronę, żeby ciasteczka się nam nie zaparzyły).

      Smacznego:)

       

       

       

       

       

       

       

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka owsiane z żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 marca 2013 21:15
  • czwartek, 14 marca 2013
  • sobota, 09 lutego 2013
    • Ciasteczka nadziane nutellą

      Niedawno przygotowywałam tiramisu z nutellą i zostało mi trochę nutelli w słoiczku. Chciałam przygotować coś z nutellą. Ale łatwo powiedzieć, gorzej wykonać. Szperałam po necie, aż tu znalazłam ten przepis. Zrezygnowałam jedynie z dodawania chipsów czekoladowych z obawy, że ciasteczka będą za słodkie. Lojalnie uprzedzam, że ciasteczka są trochę pracochłonne, ale mimo to, warto je spróbować :) Są czekoladowe, słodkie, wypełnione nutellą. 

       

      PS. Na zdjęciach widoczna jest taca, którą moja mama przygotowała dla mnie jako prezent. Chciałabym mieć taki talent artystyczny, ale niestety cierpliwości brak :)

       

      Składniki (30 szt.):

      225g masła

      1,5 szkl. cukru

      2, 25 szkl. mąki

      2 jajka

      0,5 szkl. niesłodzonego kakao

      1/4 łyżeczki soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      nutella do wypełnianie wnętrza ciasteczka

       

      Przygotowanie:

      Mieszamy za pomocą miksera na średnich obrotach masło z cukrem.

      Cały czas mieszając dodajemy pojedynczo 2 jajka.

      Do masy dodajemy kakao.

      Na koniec stopniowo dodajemy sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

      Formujemy 2 podobnej wielkości kulki i spłaszczamy je. Na środek jednej z nich dajemy 3/4 łyżeczki nutelli i zlepiamy brzegi dwóch spłaszczonych kulek. W ten sposób formujemy pozostałe ciasteczka.

      Uformowane ciasteczka układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępy, ponieważ ciasteczka w piekarniku trochę urosną.

      Ciasteczka pieczemy w 180°C przez 13 - 16 min. (po upieczeniu łatwo je usunąć z papieru do pieczenia). 

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka nadziane nutellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 09 lutego 2013 11:39
  • sobota, 12 stycznia 2013
    • Kruche ciasteczka budyniowe

      Pora na słodki wpis. Ostatnio miałam ochotę na domowe ciasteczka, ale z nogą w gipsie trudno stać i lepić jakieś ciasteczka. Trochę poszperałam w internecie i znalazłam ten przepis. W celu uproszczenia sobie pracy, zamiast lepić rożki po prostu rozwałkowałam ciasto i wycinałam kółka za pomocą kieliszka. Przyznam, że miałam obawy, że ciasteczka będzie trochę czuć "sproszkowanym" budyniem, ale się miło rozczarowałam. Są to pyszne kruche ciasteczka bardzo proste do przygotowania w sam raz z dziećmi. 

       

      Składniki (ok. 30-40 szt.):

      220g mąki pszennej

      120g miękkiego masła

      100g cukru

      1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (37g)

      2 żółtka

      2 łyżki mleka

      dżem (opcjonalnie)

      cukier puder (do oprószenia ciasteczek)

       

      Przygotowanie:

      Ze wszystkich składników (oprócz dżemu) ugniatamy ciasto. 

      Kawałki ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, z którego wycinamy kółka, np. za pomocą kieliszka.

      Ciasteczka układamy na blaszce posmarowanej margaryną (możemy układać dość ściśle, ponieważ ciasteczka nie urosną bardzo). Na poszczególne ciasteczka możemy nałożyć ok. pół łyżeczki dżemu.

      Pieczemy ok. 12 min w temp. 180°C.

      Wystudzone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasteczka budyniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 12 stycznia 2013 13:44
  • niedziela, 02 grudnia 2012
    • Czekoladowe ciasteczka z nutką pomarańczy

      Obiecany wpis z czymś słodkim:) Moja dzisiejsza propozycja to czekoladowe ciasteczka z posmakiem pomarańczy, których smak kojarzy mi się z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Ciasteczka po prostu rozpływają się w ustach. Przepis pochodzi z tej strony. Jedynie zmodyfikowałam go przez dodanie skórki pomarańczowej, aby ciasteczka były bardziej aromatyczne. Uprzedzam ciasteczka są bardzo słodkie, więc są to ciasteczka dla miłośników bardzo słodkich przekąsek :)

       

      Składniki (ok.50 szt.):

      100g mąki pszennej

      50g kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      140g cukru pudru

      50g miękkiego masła

      2 roztrzepane jajka

      2 łyżeczki soku z pomarańczy (ja dodałam świeżo wyciskany)

      skórka otarta z 1 pomarańczy

      cukier puder (do obtoczenia)

       

      Przygotowanie:

      Z wszystkich składników zagnieść ciasto (będzie bardzo klejące).

      Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.

      Po tym czasie z ciasta formować małe kulki (bardzo małe kulki, ponieważ rosną w piekarniku; formowanie ciastek ułatwia moczenie dłoni w wodzie).

      Kulki obtaczać w cukrze pudrze i kłaść na blasze w sporych odległościach.

      Piec w temp. 200°C przez ok. 10 min.

      Smacznego:)

       

       

                                 

       

       

                                 

       

       

                                 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe ciasteczka z nutką pomarańczy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 grudnia 2012 18:31

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...