Moje małe przyjemności

Dania obiadowe

  • niedziela, 04 stycznia 2015
    • Wołowina z brokułami

      Na urodziny dostałam wok. Specjalnie szukałam płyty gazowej z palnikiem typu "wok". Kupiłam nawet książkę, aby podciągnąć się w przygotowywaniu potraw z woka. Nie było już odwrotu, musiałam nauczyć się przygotowywać dania z woka. Tym bardziej, że oboje je uwielbiamy. Ostatnio przygotowałam wołowinę z brokułami i podałam je z makaronem. Danie jest bardzo szybkie, jednak trzeba pamiętać o wcześniejszym zamarynowaniu mięsa. Danie inspirowane książką "Wok i dania z patelni".

       

      Składniki (2 porcje):

      400g mięsa wołowego

      1 brokuł podzielony na różyczki

      2 ząbki czosnku

      3 łyżki oleju

      1 łyżeczka świeżego, startego imbiru

      1/2 łyżeczki płatków chili

      1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej (do kupienia w sklepach)

      3 łyżki sosu sojowego

      150 ml rosołu

      2 łyżeczki mąki kukurydzianej

      4 łyżeczki wody

      sezam - do podania (opcjonalnie)

       

      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej mięso kroimy w cienkie paski.

      W tym czasie przygotowujemy w misce marynatę poprzez wymieszanie 2 łyżek sosu sojowego, czosnku przeciśniętego przez praskę, 1 łyżki oleju, chili, imbiru i przyprawy chińskiej.

      Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy całość i odstawiamy na noc do lodówki.

      Następnego dnia na rozgrzany wok wlewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy różyczki brokuł.

      Całość smażymy na średnim ogniu ok. 4-5 min.

      Po tym czasie brokuły przekładamy z woka do miseczki.

      Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy mięso.

      Całość smażymy aż mięso lekko zbrązowieje.

      Wtedy dodajemy brokuł, pozostały sos sojowy i rosół.

      Całość chwilę podsmażamy.

      W miseczce mieszamy mąkę z wodą aż do utworzenia pasty, którą następnie dodajemy do woka.

      Całość podsmażamy aż sos się odrobinę zredukuje i zgęstnieje.

      Danie podajemy z makaronem posypane sezamem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wołowina z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 stycznia 2015 11:40
  • poniedziałek, 10 listopada 2014
    • Gulasz z wołowiną i dynią

      W polskich sklepach nastał sezon na dynię. Uwielbiam jej piękny pomarańczowy kolor. Pięknie wyglądają jako dekoracje. Ale dzisiaj wykorzystamy ją jako dodatek do gulaszu. Tak, tak do gulaszu. Stanowi miłe urozmaicenie tradycyjnego smaku gulaszu. Nie tylko smakowe, ale także estetyczne. 

       

      Składniki (6 porcji):

      05, kg dyni (bez skórki)

      80 dag wołowiny

      2 cebule

      3 ząbki czosnku

      0,5 l bulionu

      1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina

      2 łyżeczki chili

      5 ziaren jałowca

      1 łyżka cukru trzcinowego

      mąka (do obtoczenia mięsa i ewentualnego zagęszczenia sosu)

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na oleju.

      Pod koniec dodajemy rozgnieciony czosnek.

      Całość podsmażamy jeszcze ok. 1 min. i przekładamy do garnka, gdzie będziemy gotować gulasz.

      Mięso kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na patelni, na której wcześniej szkliliśmy cebulę.

      Podczas podsmażania mięso doprawiamy solą i pieprzem.

      Mięso przekładamy do cebuli.

      Dodajemy bulion, wino i przyprawy.

      Całość dusimy ok. 2 godz. pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

      Wtedy dodajemy pokrojoną w grubą kostkę dynię.

      Całość ponownie dusimy ok. 15 min. aż dynia będzie miękka.

      Do gulaszu dodajemy cukier i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

      Jeżeli powstały sos będzie naszym zdaniem za rzadki, to możemy go zagęścić poprzez dodanie odrobiny mąki wymieszanej z wodą do gulaszu i jego zagotowanie.

      Gulasz najlepiej podawać z ugotowaną kaszą.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 listopada 2014 21:49
  • wtorek, 04 listopada 2014
    • Faszerowany bakłażan

      Uwielbiam bakłażany w każdej postaci. Oczywiście bez goryczki :) Ale jest prosty sposób, aby się jej pozbyć. Wystarczy pokrojonego bakłażany posolić, odczekać 15 min., spłukać go i osuszyć. Szybko i prosto :) Dzisiaj proponuję wam lekką wersję faszerowanego bakłażana. Ta wersja jest nie tylko , ale bardzo smaczna :)

       

      Składniki (2 porcje):

      2 średniej wielkości bakłażany

      500g mielonego mięsa z indyka

      1 cebula

      1 czerwona papryka

      2 ząbki czosnku

      1 jajko

      4 łyżki otrębów

      10 dag sera żółtego

      sól, pieprz

      oliwa

       

      Przygotowanie:

      Bakłażany kroimy na pół i wydrążamy za pomocą łyżki środki.

      Tak przygotowane warzywa solimy i odstawiamy na 15 min. 

      Po tym czasie bakłażany płuczemy z nadmiaru goryczki i osuszamy.

      W tym samym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie.

      Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.

      Całość podsmażamy aż papryka będzie miękka.

      Dodajemy wtedy przeciśnięty przez praskę czosnek.

      Całość podsmażamy jeszcze 1 min. i dodajemy do mięsa.

      Dodajemy również otręby i jajko.

      Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Tak przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowanego bakłażana, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC.

      Bakłażany pieczemy ok. 30 - 40 min.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowany bakłażan”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 listopada 2014 22:23
  • sobota, 20 września 2014
    • Zapiekana kasza gryczana z leśnymi grzybami i boczkiem

      Pyszne i szybkie danie, które się praktycznie samo robi. Kasza jest soczysta, aromatyczna. Nawet mój chłopak przeciwnik wszelkiego rodzaju kasz, powiedział, że mogę zdecydowanie częściej przygotowywać takie danie. Myślę, że to najlepsza rekomendacja.

       

      Składniki (4-6 porcji):

      200g kaszy gryczanej

      150g boczku

      500g grzybów leśnych

      2 cebule

      2 ząbki czosnku

      750 ml bulionu

      200g sera żółtego

      1 łyżeczka majeranku

      olej

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Grzyby obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki.

      Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju.

      Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony w kostkę boczek.

      Całość podsmażamy aż boczek lekko się zrumieni.

      Dodajemy wtedy grzyby.

      Całość podsmażamy ok. 10 min. i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 

      Całość podsmażamy przez ok. 1 min.

      Do potrawy dodajemy kaszę gryczaną i majeranek i mieszamy.

      Dolewamy 1 szklankę wrzącego bulionu i doprowadzamy do wrzenia.

      Całość przyprawiamy solą i pieprzem.

      Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy pozostały bulion.

      Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.

      Zapiekankę zapiekamy ok. 30 min.

      10 min. przed końcem zapiekankę posypujemy startym żółtym serem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 20 września 2014 19:59
  • sobota, 06 września 2014
    • Szaszłyki z piersi z kurczaka

      Dzisiaj chciałam wam zaproponować szybkie i proste do przygotowania szaszłyki. Można je przygotować w piekarniku lub na grillu. Oczywiście może powstać wiele wariacji w zależności od składników dostępnych w lodówce. Do szaszłyków podałam sos czosnkowy na bazie jogurtu.

       

      Składniki (4 porcje):

      2 piersi z kurczaka

      1 mały bakłażan

      1 mała cukinia 

      1 czerwona papryka

      3 czerwone cebule

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

      oliwa z oliwek

      dodatkowo: patyczki do szaszłyków (zmoczone zimną wodą, ponieważ zapobiegnie to ich paleniu się)

       

      Przygotowanie:

      Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostką i przekładamy do miski.

      Do miski dodajemy  1 łyżkę oliwy, trochę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

      Całość odstawiamy na 30 min, aby smaki się przeniknęły.

      W tym czasie musimy pozbyć się goryczki z bakłażana, dlatego w tym celu kroimy go w kostkę, posypujemy solą z każdej strony i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie sól spłukujemy pod bieżącą wodą i plastry osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego.

      Po tym czasie plastry bakłażana kroimy na 4 części.

      W ten sam sposób kroimy cukinię.

      Paprykę kroimy w dużą kostkę, a cebulę na 8 części.

      Na mokre patyczki nakładamy naprzemiennie zamarynowaną pierś z kurczaka, cebulę, cukinię, paprykę i bakłażana.

      Gotowe szaszłyki posypujemy solą i pieprzem.

      Całość skrapiamy oliwą i układamy na grillu bądź blaszce do pieczenia.

      Szaszłyki grillujemy aż mięso i warzywa lekko się zrumienią lub pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 20 - 30 min. aż mięso się zmieni.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Grillowanie 2014

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szaszłyki z piersi z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 06 września 2014 08:53
  • sobota, 09 sierpnia 2014
    • Spaghetti z wędzonym łososiem i cukinią

      Dawno mnie tutaj nie było. Bardzo przepraszam, ale ostatnio dużo się dzieje w moim życiu i ciężko mi wszystko ogarnąć. Dzisiaj mam w końcu wieczór tylko dla siebie, dlatego urządziłam sobie domowe spa i postanowiłam uzupełnić w końcu trochę przepisów. Wybrałam spaghetti. Do jego przygotowania zainspirowała mnie potrawa, którą zjadłam restauracji Pasta na Pradze Południe. Serdecznie ją polecam. Rzadko smakują mi makarony na mieście. Tutaj czekało mnie miłe zaskoczenie :) Swoją wersję spaghetti postanowiłam troszkę odchudzić. ale mimo to nie straciła na smaku :)

       

      Składniki (2 porcje):

      150g makaronu spaghetii

      1/2 cukini

      1/4 szkl. białego wytrawnego wina

      150g wędzonego łososia

      2 ząbki czosnku

      2 jajka

      40g parmezanu

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Jajka w skorupkach parzymy przez 10 sek. we wrzątku, wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy.

      Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy.

      Cukinię kroimy w półtalarki i podsmażamy na oleju aż cukinia lekko zmięknie, ale będzie jeszcze jędrna.

      Wtedy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę do cukinii. 

      Następnie dodajemy łososia wędzonego pokrojonego w wąskie, krótkie paski.

      Całość podsmażamy ok. 1 min i dodajemy wina.

      Całość dusimy aż wino ulegnie redukcji.

      Następnie dodajemy makaron i połowę parmezanu. 

      Całość mieszamy, podgrzewamy ok. 2 min. i zestawiamy z ognia.

      Czekamy aż dno patelni lekko przestygnie i dodajemy roztrzepane jajka.

      Całość mieszamy aż powstanie kremowy sos (uważamy, żeby nie powstała jajecznica).

      Makaron od razu podajemy i posypujemy pozostałym parmezanem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

        

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 09 sierpnia 2014 20:37
  • czwartek, 17 lipca 2014
    • Tarta z bobem i pieczoną papryką

      Kolejna wytrawna tarta na blogu. Tym razem w wersji wegetariańskiej. Idealna dla miłośników bobu. Jest pożywna, ponieważ bób zawiera dużą ilość białka. Pieczona papryka nadaje tarcie bardzo ciekawy smak. Niestety nie jest to najszybsza tarta, ponieważ obieranie bobu i usuwanie skórki z upieczonej papryki jest pracochłonne, ale smak tarty nam to wynagrodzi.

       

      Składniki (forma na tartę o śr. 27 cm):

      ciasto:

      200g mąki pszennej

      100g masła

      2 łyżki zimnej wody

      1 jajko

      szczypta soli

       

      farsz:

      500g bobu

      2 czerwone papryki

      3 jajka

      4 łyżki jogurtu naturalnego

      200g sera żółtego

      olej

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      ciasto:

      Masło kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej jak umieścimy masło w mące).

      Z mąki, soli, masła i jajek zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

      Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do formy na tartę uprzednio wysmarowaną  masłem i posypaną bułką tartą.

      Na środek ciasta wykładamy papier do pieczenia, na który wysypujemy fasolę lub groch (zapobiegnie to tworzeniu się nieestetycznych wybrzuszeń).

      Ciasto pieczemy ok. 10 min w temp. 180°C.

      Po tym czasie usuwamy papier do pieczenia wraz z fasolą lub grochem.

      Ciasto pieczemy jeszcze ok. 15 min.

       

      farsz:

      Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.

      Każdy kawałek papryki solimy, pieprzymy i smarujemy olejem, a następnie układamy na blaszce do pieczenia.

      Papryki pieczemy w temp. 200°C przez ok. 25 - 30 min aż skórka będzie lekko czarna.

      Paprykę wkładamy do miski i szczelnie przykrywamy folią aluminiową.

      Czekamy aż papryka lekko ostudzi się i wtedy zdejmujemy z niej skórkę.

      Paprykę kroimy w wąskie paski.

      W tym czasie do osolonego wrzątku wrzucamy bób i gotujemy go ok. 5 min.

      Ugotowany bób obieramy i układamy na podpieczony spód ciasta.

      Na bób układamy kawałki papryki.

      Jajka i jogurt mieszamy oraz doprawiamy do smaku.

      Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto.

      Całość wstawiamy do piekarnika na 25 min (temp. 180°C).

      Ok. 10 min przed końcem pieczenia tartę posypujemy startym serem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z bobem i pieczoną papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 lipca 2014 22:17
  • środa, 11 czerwca 2014
    • Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami

      Czasami mam ochotę na bardziej wykwintny obiad. Tym razem zdecydowałam się na pierś z kaczki. Postanowiłam go przygotować według przepisu poleconego przez moją mamę, czyli pierś kaczki według Okrasy. Jest to mój ulubiony polski kucharz. Uwielbiam jego program "Okrasa łamie przepisy", w którym przedstawia jak można się bawić smakami, w jaki sposób przygotować tradycyjną kuchnię w sposób nowoczesny. Jego pierś z kaczki przypadła mi do gustu, szczególnie jabłka. Piersi dość intensywnie czuć aromatem pomarańczy.

       

      Składniki (2 porcje):

      2 piersi z kaczki

      1 pomarańcza

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      2 jabłka

      50g masła

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Jabłka kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy).

      Pomarańcze szorujemy i parzymy.

      Następnie ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

      Pierś z kaczki od strony skóry nacinamy w kratkę do głębokości mięsa.

      Od strony mięsa doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką z pomarańczy.

      Pierś układamy na zimnej patelni, od strony skóry i podgrzewamy.

      Czekamy aż tłuszcz się wytopi i wtedy dodajemy rozgnieciony czosnek.

      Piersi przewracamy na drugą stronę i chwilkę rumienimy.

      Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 temp. 180°C przez ok. 20 min.

      Na patelni po kaczce układamy pokrojone jabłka i cebulę pokrojoną w piórka.

      Całość podsmażamy aż jabłka będą miękkie.

      Wtedy dodajemy sok z pomarańczy i masło.

      Całość redukujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.

      Upieczone piersi z kaczki przed podaniem kroimy w plastry, obkładamy jabłkami i polewamy sosem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 11 czerwca 2014 20:29
  • środa, 04 czerwca 2014
    • Szaszłyki z łososia z melonem i mango

      Uwielbiam ryby w każdej postaci. Dość często goszczą na moim stole. Przeważnie łososia przygotowuję na parze, ponieważ jest szybko i zdrowo. Tym razem miałam trochę więcej czasu, więc postanowiłam go przygotować trochę inaczej, w postaci szaszłyków. Był to strzał w dziesiątkę. Słodko - pikantny łosoś idealnie komponował się ze słodyczą owoców. Swoje szaszłyki przygotowałam w piekarniku, ale równie dobrze możecie je przygotować na grillu. Idealna alternatywa dla tłustej karkówki. Do przygotowania tych szaszłyków zainspirował mnie ten przepis.

       

      Składniki (2 porcje):

      300g łososia bez skóry

      1 duża cebula

      2 ząbki czosnku

      1/2 łyżeczki płatków chili

      1 łyżka miodu

      1/2 melona

      1 mango

      2 łyżki oliwy

      do podania: natka pietruszki

       

      Przygotowanie:

      Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oliwie.

      Do zeszklonej cebuli dodajemy płatki chili i czosnek przeciśnięty przez praskę.

      Całość chwilkę podsmażamy i dodajemy miód.

      Całość podsmażamy aż miód nam się lekko skarmelizuje, ale uważamy, żeby nie przypalić miodu.

      Marynatę miksujemy.

      Łososia kroimy na kwadraty ok. 2 cm.

      Melona i mango obieramy i również kroimy na kwadraty ok. 2 cm.

      Na patyczkach układamy naprzemiennie łososia, mango i melona.

      Szaszłyki smarujemy marynatą i odstawiamy na ok. 1 godz., aby całość przeszła aromatami.

      Po tym czasie szaszłyki przekładami do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem.

      Potrawę pieczemy ok. 25 min w temp. 200°C.

      Szaszłyki przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

      Rzadko robię i wstawiam zdjęcia potraw w trakcie przygotowywania. Tym razem nie mogłam się powstrzymać, ponieważ szaszłyki miały taki piękny soczysty kolor.

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 04 czerwca 2014 22:42
  • środa, 28 maja 2014
    • Risotto z cukinią i boczkiem

      Nie jestem fanką kuchni włoskiej. Może oprócz pizzy na cienkim cieście :) Za to mój chłopak uwielbia wszelkiego rodzaju makarony i risotta. W związku z tym od czasu do czasu mu coś przygotowuję. Dzisiaj padło na risotto. Przygotowuje się je szybko, podaje zaraz po przygotowaniu. 

       

      Składniki (2 porcje):

      100g ryżu arborio

      50 ml białego wytrawnego wina

      1/2 małej cukini

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      150g boczku

      40g parmezanu

      600-700ml bulionu

      1 łyżki masła

      olej

      sól, pieprz

       

       

      Przygotowanie:

      Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju na patelni.

      Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony w kostkę boczek.

      Całość podsmażamy aż boczek lekko się zrumieni.

      Do zrumienionego boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (nie obieramy cukinii).

      Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

      Całość podsmażamy aż cukinia zmięknie i przekładamy do miseczki.

      Na patelnię wsypujemy ryż i podsmażamy ok. 1 min.

      Po tym czasie do ryżu dodajemy wino.

      Czekamy aż wino się wchłonie i dodajemy chochlę gorącego bulionu.

      Powoli dodajemy kolejne chochle buliony, za każdym razem czekając aż poprzedni płyn się wchłonie.

      Czynności te powtarzamy ok. 15 min. do czasu aż ryż zmięknie.

      Pod koniec do ryżu dodajemy boczek, cukinię i cebulę.

      Całość chwilę podgrzewamy i ściągamy z palnika.

      Do ryżu dodajemy masło i parmezan.

      Całość mieszamy i od razu podajemy.

      Ryż możemy posypać parmezanem przed podaniem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

        

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 28 maja 2014 19:49

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...