Moje małe przyjemności

Sałatki i surówki

  • poniedziałek, 14 lipca 2014
  • czwartek, 03 lipca 2014
  • niedziela, 08 czerwca 2014
  • czwartek, 18 kwietnia 2013
    • Surówka z marchewki

      Bardzo prosta i smaczna surówka, pod warunkiem, że lubicie marchewkę na ostro. To jest właściwie próba jej odtworzenia, moim zdaniem nawet udana :) Pierwszy raz jadłam ją w czasach studenckich w jakimś barze studenckim :) Tak mi zasmakowała, że postanowiłam ją wprowadzić do swojego jadłospisu. Jej smak nie jest typowy, tym bardziej, że tarta marchewka kojarzy nam się raczej z jabłkiem niż chrzanem. Jednak myślę, że warto jej spróbować :) Może wam zasmakuje tak jak mi :)

       

      Składniki (2 - 3 porcje):

      2 duże marchewki

      1 cm korzenia chrzanu

      2 łyżki jogurtu naturalnego

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Marchewkę i chrzan trzemy na drobnych oczkach.

      Do startych warzyw dodajemy jogurt naturalny.

      Całość mieszamy i doprawiamy wedle gustu.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 kwietnia 2013 20:21
  • piątek, 12 kwietnia 2013
    • Sałatka z kaszą jaglaną

      Długo nie mogłam się przekonać do kaszy jaglanej, która leżała na półce w kuchni niemal rok. Oczywiście niesłusznie obawiałam się tego rodzaju kaszy. Sałatka ta stanowi moje pierwsze eksperymenty z jej udziałem. Eksperyment bardzo udany. Sałatka smakowała nawet mojemu chłopakowi, który na słowo "kasza" zawsze się krzywi :) Ale dość już o tym. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na lunch do pracy. Sałatka najlepiej smakuje jak wszystkie składniki się przegryzą, więc najlepiej ją przygotować na minimum 1 godz. przed podaniem.

       

      Składniki (2 - 4 porcje):

      1/2 szkl. kaszy jaglanej

      1 mała papryka

      1 puszka tuńczyka

      5 suszonych pomidorów

      2 garści czarnych oliwek

      1 łyżka oliwy z oliwek

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Kaszę płuczemy na sitku, a następnie przelewamy wrzątkiem, żeby usunąć goryczkę.

      Kaszę gotujemy w podwójnej ilości wody w stosunku do ilości kaszy aż do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę (ok. 20 min).

      Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki, paprykę w kostkę, zaś oliwki w krążki.

      Wszystkie pokrojone składniki, odsączonego tuńczyka oraz oliwę dodajemy do kaszy.

      Całość mieszamy i doprawiamy wedle gustu.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      piątek, 12 kwietnia 2013 20:02
  • wtorek, 12 marca 2013
    • Sałatka z rzodkiewki

      Bardzo prosta i szybka sałatka, która przypomina mi dzieciństwo. Mama czasami serwowała nam ją na śniadanie, ponieważ znakomicie smakuje z kromką ciemnego pieczywa. Jedynie sos do sałatki na bazie majonezu i śmietany zastąpiłam jogurtem naturalnym, żeby sałatka była bardziej zdrowa. Jej przygotowanie zajmie wam ok. 15 min łączenie z gotowaniem jajek na twardo :) Dodatkowym jej plusem jest mała ilość składników. Posiada jeszcze takie smakowite, wiosenne kolory :) Ale już tęsknie za wiosną.

       

      Składniki (2 - 3 porcje):

      1 pęczek rzodkiewki

      pół pęczka szczypiorki

      3 jajka

      3 łyżki jogurtu naturalnego

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Jajka gotujemy na twardo i studzimy.

      Ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

      Rzodkiewkę kroimy w drobne paseczki.

      Siekamy szczypiorek.

      Wszystkie składniki łącznie z jogurtem mieszamy ze sobą i doprawiamy wedle smaku.

      Sałatkę najlepiej odstawić na 15 min, ponieważ wtedy się przegryzie i lepiej smakuje.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

         

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z rzodkiewki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 marca 2013 20:19
  • środa, 02 stycznia 2013
    • Tatar ze śledzia

      Mojej mamie zostało trochę śledzi, co postanowiłam wykorzystać. Przygotowałam tatar ze śledzia. W sumie mam ochotę na tatar z łososia, ale trochę obawiam się przygotowywać potrawy z surowej ryby. Może niedługo się przełamię :) Na razie tatar ze śledzia wystarczy :) Trochę inny smak niż się przyzwyczaiłam, ale uważam, że jest bardzo dobry. Można go też podać w fantazyjny sposób, wystarczy tylko trochę wyobraźni :)

       

      Składniki:

      5 płatów śledzi

      4 ogórki kiszone

      1 czerwona cebula

      10 marynowanych pieczarek

      1 łyżeczka musztardy

      1 łyżeczka miodu

      4 łyżeczki oliwy

      4 łyżeczki soku z cytryny

       

      Przygotowanie:

      Śledzie odmaczamy w wodzie, a następnie kroimy w drobną kostkę.

      Marynowane pieczarki, ogórki kiszone i cebulę kroimy w drobną kostkę.

      Pokrojoną cebulę parzymy.

      Wszystkie składniki mieszamy.

      Oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny mieszamy, tak powstały sos dodajemy do tatara. 

      Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz., aby składniki się przegryzły.

      Smacznego:)

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 02 stycznia 2013 18:46
  • piątek, 28 grudnia 2012
  • niedziela, 23 grudnia 2012
    • Warstwowa sałatka śledziowa z burakami

      Trochę późno, ale to jedna z lepszych sałatek śledziowych jakie jadłam. Poznałam ją dzięki swojemu chłopakowi. Zrobiłam ją również dla swojej rodziny. Zniknęła bardzo szybko. Jej dużym plusem jest wygląd, dlatego najlepiej prezentuje się w przeźroczystym naczyniu.

       

      Składniki:

      9 płatów śledziowych

      5 buraków

      5 ziemniaków

      3 jajka

      1 duży słoik majonezu

      3 cebule

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Śledzie odmaczamy, aby uzyskać ich odpowiedni smak, a następnie kroimy w paski.

      Buraki i ziemniaki gotujemy, a potem studzimy.

      Ugotowane buraki trzemy na tarce na grubych oczkach.

      Ziemniaki kroimy w kostkę.

      Cebulę również kroimy w kostkę, a następnie parzymy ją (przelewamy ją wrzątkiem, przez co traci na ostrości).

      Jajko trzemy na tarce na małych oczkach.

      Najpierw układamy śledzie, a następnie cebulę.

      Warstwę cebuli soli i pieprzymy (uważamy z solą, ponieważ śledzie są już słone).

      Cebulę smarujemy majonezem, na którym następnie układamy ziemniaki.

      Znowu doprawiamy sałatkę.

      Na ziemniakach układamy buraki, które doprawiamy wedle gustu.

      Buraki smarujemy majonezem, którym posypujemy startym jajkiem.

      Sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przeszły.

      Smacznego:)

       

                             

       

       

                        

       

       

                                       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Warstwowa sałatka śledziowa z burakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 grudnia 2012 20:48
  • piątek, 28 września 2012
    • Sałatka z rukolą i wędzonym łososiem

      Uwielbiam rukolę w każdej postaci. Jest bardzo interesującą podstawą wielu sałatek. Jedną z nich chciałabym wam dzisiaj zaproponować.  

       

      Składniki:

      70g rukoli

      100g wędzonego łososia

      100g pomidorków koktajlowych

      100g sera fety

      150g oliwek

      1,5 łyżki oliwy z oliwek

      1,5 łyżki octu balsamicznego

      pieprz, sól

       

      Przygotowanie:

      Pomidorki koktajlowe dzielimy na 4 części.

      Ser feta i łososia kroimy w kostkę.

      Oliwki kroimy na połowę.

      Wszystkie składniki dodajemy do rukli.

      Z oliwy i octu balsamicznego przygotowujemy sos do sałatki, który możemy przyprawić wedle smaku solą i pieprzem.

      Do sałatki dodajemy sos.

      Całość mieszamy.

      Gotowe :)

       

                                       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      piątek, 28 września 2012 16:59

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...