Moje małe przyjemności

Przystawki

  • niedziela, 01 lutego 2015
    • Serowe kuleczki

      Serowe kuleczki są idealne na imprezę. Łatwe w przygotowaniu, a jakże efektowne. Pięknie prezentują się na talerzu. Do kuleczek możemy podać chleb, wtedy uzyskamy ciekawą w smaku pastę.

       

      Składniki (ok. 10 kuleczek):

      1 opakowanie serka śmietankowego o smaku naturalnym (do smarowania na chlebie)

      1 opakowanie sera fety

      sól, pieprz

      do obtoczenia: słodka papryka w proszku, posiekany szczypiorek lub orzechy włoskie

       

      Przygotowanie:

      Ser feta przekładamy do miseczki i bardzo dokładnie rozdrabniamy.

      Dodajemy kremowy serek.

      Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy smakiem. Uważamy na sól, ponieważ ser feta jest dość słony.

      Z masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w papryce, szczypiorku lub orzechach.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Serowe kuleczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 lutego 2015 08:09
  • wtorek, 06 stycznia 2015
    • Śledzie z żurawiną

      Uwielbiam śledzie w każdej postaci. Mogłabym je jeść w nieograniczonych ilościach. Uwielbiam również poznawać różne odcienie smaków śledzi. Tym razem zdecydowałam się na ich przygotowanie w słodszej wersji. W smaku przypominają wcześniej prezentowane na blogu śledzie z cebulą i rodzynkami.  

       

      Składniki (1 duży słoik):

      5 płatów śledziowych

      1 czerwona cebula

      2 duże garście suszonej żurawiny

      2 ziarna ziela angielskiego

      1 liść laurowy

      4 goździki

      ok. 250 ml oleju

       

      Przygotowanie:

      Śledzie moczymy aż uzyskamy odpowiedni dla nas smak.

      Następnie płaty kroimy w 3 cm paski.

      W tym czasie żurawinę zalewamy gorącą wodą i je moczymy kilka minut.

      Żurawinę odsączamy.

      Cebulę kroimy w piórka.

      W słoiku lub wiaderku układamy warstwami śledzie, żurawinę, cebulę i przyprawy.

      Na końcu całość zalewamy olejem i odstawiamy naczynie do lodówki na dobę lub dwie.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie z żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 stycznia 2015 12:46
  • sobota, 21 czerwca 2014
    • Grillowane boczniaki

      Od dawna nęciły mnie boczniaki. Wiele razy przechodziłam koło nich zastanawiając się, czy ich nie kupić, ale nie wiedziałam, co z nich przygotować. W końcu się odważyłam. Kupiłam boczniaki. Przygotowałam je w niezwykle prosty sposób, ale efekt jest powalający. Grillowane boczniaki możemy zjeść same lub podać na chlebku lub grzance. Idealna propozycja dla wegetarian na grilla. 

       

      Składniki (2 porcje):

      300g boczniaków

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka oliwy

      sól

       

      Przygotowanie:

      Boczniaki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

      Do boczniaków dodajemy oliwę i ząbek przeciśnięty przez praskę.

      Całość mieszamy i odstawiamy na co najmniej 1 godz.

      Po tym czasie boczniaki grillujemy ok. 3 min każdą stronę (aż zmiękną i i pojawią się ciemniejsze prążki).

      W czasie grillowania grzyby oprószamy solą.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 21 czerwca 2014 10:41
  • sobota, 14 czerwca 2014
    • Szparagi z jajkiem sadzonym

      Pyszna przystawka lub lekka kolacja. Od dawna chciałam przygotować szparagi, ale obawiałam się, czy mi zasmakują. W końcu przekonała mnie koleżanka z pracy, która uwielbia szparagi w każdej postaci. Mi także zasmakowały. Zaserwowałam je w bardzo prosty sposób z jajkiem sadzonym. Jest to niezwykle szybka potrawa, a jakże wykwintna. 

       

      Składniki (2 porcje):

      pęczek zielonych szparagów

      4 jajka

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końce (po prostu chwytamy z dwóch brzegów szparagi i wyginamy, szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu).

      Szparagi gotujemy na parze ok. 6 - 10 min.

      W tym czasie na patelni na rozgrzany olej wbijamy jajka.

      Jajka solimy i pieprzymy.

      Smażymy je tak, aby żółtko było częściowo płynne.

      Szparagi wykładamy na talerz.

      Na szparagi układamy sadzone jajka.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 14 czerwca 2014 14:05
  • środa, 14 maja 2014
    • Chipsy z jarmużu

      Wstyd się przyznać, ale uwielbiam chipsy. Nie wiem co takiego w sobie mają, ale jak zjem jednego, to przepadłam ... Przecież wiem, że to same tłuszcze trans, puste kalorie ... Już dawno widziałam propozycje chipsów z jarmużu, ale nie mogłam go nigdzie dostać. Ostatnio Biedronka wprowadziła do swojego asortymentu jarmuż. Jakaż była moja radość. Od razu kupiłam i postanowiłam przygotować chipsy. I oniemiałam. Smakują jak prawdziwe solone chipsy. Naprawdę. Mój chłopak (właściwie powinnam się już przyzwyczaić i mówić narzeczony) określił jej jako "wkrętliwe", ponieważ tak przypominają prawdziwe chipsy.

       

      Składniki:

      jarmuż

      sól

      olej

       

      Przygotowanie:

      Jarmuż płuczemy, usuwamy grubsze łodygi, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miseczki.

      Jarmuż układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Każdy kawałek smarujemy olejem i posypujemy solą.

      Jarmuż pieczemy w piekarniku ok. 5 - 7 min. w temp. 150°C.

      Musimy bardzo uważać, ponieważ jarmuż łatwo się przypala.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Piknik majowy 

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chipsy z jarmużu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 14 maja 2014 21:00
  • niedziela, 22 grudnia 2013
    • Karp w galarecie

      W moim domu rodzinnym nie ma tradycji przygotowywanie karpia w galarecie, natomiast u mojego chłopaka jest to podstawowa pozycja na święta. W związku z tym, że w tym roku pierwszy raz spędzamy święta w moich stronach rodzinnych musiałam przygotować karpia w galarecie. Ale najlepiej takiego jak siostra chłopaka :) Taki jest najlepszy na świecie :) Taki też przygotowałam :) 

       

      Trochę się obawiałam, że przygotowywanie karpia w galarecie jest skomplikowane i czasochłonne. Faktycznie nie jest może najszybszą potrawą, ale wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest tak skomplikowane, jakby się mogło wydawać. Karpia w takiej postaci polecam miłośnikom ryb :) Jest delikatny i smaczny :) Wcale nie jest mdły.

       

      Składniki:

      2 karpie (każdy po ok. 1,5 kg, ważne, żeby nie były o większej masie, ponieważ będę tłuste)

      3 marchewki

      2 pietruszki

      1 seler

      1 cebula

      1 część zielona z pora

      sok z ok. 1 cytryny

      ok. 2l wody

      1/2 puszki kukurydzy

      1/2 puszki groszku

      2 liście laurowe

      1 łyżka pieprzu kolorowego w ziarnach

      2 ziarna ziela angielskiego

      6 łyżeczek żelatyny (ok. 20g)

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Karpia kroimy w dzwonka, delikatnie solimy i skrapiamy połową soku z cytryny.

      Całość odstawiamy na ok. 30 min.

      Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na większe kawałki i zalewamy wodą.

      Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy do warzyw.

      Do warzyw i cebuli dodajemy przyprawy i przygotowujemy wywar.

      Z przygotowanego wywaru usuwamy wszystkie warzywa (można je zjeść, marchewkę odkładamy, ponieważ przyda się nam później).

      W wywarze gotujemy ok. 15 -20 min. dzwonka karpia.

      Po tym czasie karpia wyciągamy (musimy uważać, ba ryba jest bardzo delikatna i nam się rozpadnie) i czekamy aż trochę przestygnie.

      Dzwonka karpia przekrawamy na pół wzdłuż kręgosłupa i usuwamy z ryby ości.

      Wyfiletowaną rybę układamy w naczyniu, którym będziemy serwować danie, najlepiej skórą na bok, jeden kawałek przy drugim.

      Pomiędzy kawałki ryby układamy pokrojoną w talarki ugotowaną marchewkę, groszek i kukurydzę.

      Wywar przecedzamy, doprawiamy w taki sposób, aby był za lekko kwaśny ( za pomocą drugiej połowy soku z cytryny), za słony i i za pieprzny.

      Wywar zagotowujemy, ściągamy z ognia i rozpuszczamy w nim dokładnie żelatynę.

      Przestudzonym wywarem zalewamy wcześniej przygotowane ryby.

      Całość wkładamy do lodówki i czekamy aż całość stężeje.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Karp w galarecie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 grudnia 2013 09:24
  • czwartek, 21 listopada 2013
    • Śledzie z cebulą i rodzynkami

      Pewnie już wspominałam, że nie przepadam za rodzynkami. Zawsze je wydłubuje, nawet z ciast. Jak kiedyś słyszałam o połączeniu śledzi z rodzynkami, wydawało mi się, że to jakoś nie będzie grało ze sobą. Jakież było moje zdziwienie, kiedy spróbowałam takich śledzi w Wilnie. Bardzo dobre. Nawet rodzynki są zjadliwe w takiej postaci. Słodycz skarmelizowanej cebuli i rodzynek doskonale uzupełnia smak śledzia. Polecam :)

       

      Skłądniki (1 duży słoik):

      5 płatów śledziowych

      6 średniej wielkości cebul

      2 duże garście rodzynek

      ok. 250 ml oleju

       

      Przygotowanie:

      Śledzie moczymy aż uzyskamy ulubiony przez nas smak.

      Następnie kroimy je w 3 cm paski.

      Cebulę kroimy w piórka i smażymy na wolnym ogniu na kilku łyżkach oleju aż do jej skarmelizowania (uważamy, żeby jej nie przypalić; niestety cebula dość długo się karmelizuje). 

      Schłodzoną cebulę mieszamy w misce z rodzynkami i śledziami.

      Całość przekładamy do słoika i zalewamy olejem, tak aby olej przykrył całość śledzi.

      Odstawiamy śledzie na co najmniej 24 godz.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Oto moja ulubiona forma podania śledzi :) Nie ma nic lepszego nić kromka świeżego chleba ze śledzikiem :)

       

       

       

       

      Śledzie - w każdej postaci

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie z cebulą i rodzynkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 listopada 2013 19:07
  • sobota, 10 sierpnia 2013
    • Buraczane chipsy

      Prosta, szybka i zdrowa przekąska. Na dodatek bardzo wciągająca. W zależności od zastosowanych przypraw możemy uzyskać inny smak. Idealnie zastępuje niezdrowe, ociekające tłuszczem chipsy ziemniaczane. Burak jest jednym z bardziej niedocenianych warzyw w Polsce. Stanowi naturalny lek na anemię, pomaga w odchudzaniu, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość błonnika, a niektórzy naukowcy wysuwają wnioski, że powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych. Tak więc buraki w dłoń :)

       

      Zachęcam do polubienia na fb.

      

      Składniki (1 porcja):

      1 duży burak

      1 łyżeczka oliwy

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczka chili

       

      Przygotowanie:

      Buraka kroimy na bardzo cienkie plasterki i wkładamy do miski.

      Do miski dodajemy przyprawy i oliwę.

      Całość mieszamy.

      Plasterki buraka układamy pojedynczo, obok siebie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

      Całość pieczemy w piekarniku w temp. 200°C przez ok. 20 - 30 min.

      Smacznego:)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 10 sierpnia 2013 20:02
  • poniedziałek, 08 lipca 2013
  • piątek, 17 maja 2013
    • Przystawka z amarantuskami sezamowymi

      Czasami chce się nam coś słodkiego. Czasami musimy przygotować na szybko jakieś przystawki dla niespodziewanych gości. A jeżeli liczy się dla nas zdrowe odżywianie to już mamy problem :) Nieprawda :) Proponuję wam szybką, prostą i zdrową przystawkę. Dodatkowo Bardzo ładnie się prezentuje, więc cieszy oko. 

       

      Składniki (18 szt.):

      18 szt. amarantusków sezamowych (np. Ekoprodukt)

      250g sera ricotty

      2 łyżeczki miodu

      18 truskawek

       

      Przygotowanie:

      Ricottę dokładnie mieszamy z miodem (możemy zwiększyć ilość miodu, jeżeli lubimy bardziej słodkie smaki).

      Na amarantuski nakładamy ok 1 czubatej łyżeczki serka ricotty z miodem.

      Na masę układamy truskawki.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      piątek, 17 maja 2013 10:12

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...