Moje małe przyjemności

Desery

  • sobota, 25 października 2014
  • sobota, 11 października 2014
    • Jaglany budyń z wanilią

      Pora na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia. Deser składa się ze znanej ze swoich zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej, zwanej królową kasz. Budyń jest delikatny i aksamitny w smaku, można wyczuć delikatny smak wanilii. Deser idealnie się komponuje z owocami sezonowymi. Dodatkowo jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu skomplikowanych składników.

       

      Składniki (2 duże porcje lub 4 mniejsze):

      1/2 szkl. kaszy jaglanej

      2 szkl. mleka

      1 laska wanilii

      1 łyżka miodu

       

      Przygotowanie:

      Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem w celu usunięcia nadmiaru goryczki, a następnie zalewamy mlekiem.

      Do mleka dodajemy ziarna wanilii oraz "skórkę" z laski wanilii.

      Całość gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby mleko się nie przypaliło, aż kasza będzie miękka (ok. 10 -15 min).

      Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia.

      Z przestudzonej kaszy usuwamy "skórkę" laski wanilii.

      Dodajemy miód i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

      W razie konieczności i upodobań do budyniu możemy dodać więcej miodu i mleka.

      Budyń podajemy z sezonowymi owocami. 

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jaglany budyń z wanilią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 11 października 2014 20:15
  • wtorek, 29 kwietnia 2014
    • Czekoladowy mus z awokado

      Do wakacji jeszcze daleko, ale już najwyższa pora zacząć dbać o siebie, żeby latem bez kompleksów pokazać się w bikini. Wiadomo dieta, ruch ... Ale czasami po prostu chce się czegoś słodkiego. Najlepiej czekoladowego. Tu i teraz. A potem wyrzuty sumienia, bo waga znowu pokazuje kilo więcej niżbyśmy sobie tego życzyli. Dlatego dzisiaj proponuje wam czekoladowy mus z awokado. Bez żadnego dodatku śmietany. Słodzony miodem. Delikatny, puszysty, czekoladowy, rozpływający się w ustach deser. Zaspokoi naszą nagłą ochotę na coś słodkiego. Polecam.

      Bardzo ważne, żeby awokado było bardzo dojrzałe. Najlepiej po jego zakupie odłożyć go w temperaturze pokojowej i poczekać aż zmięknie.

       

      Składniki (2 porcje):

      1 duże, dojrzałe awokado

      2 łyżki kakao (niesłodzonego)

      3 łyżki mleka

      3 łyżki miodu

      odrobina whisky, rumu lub innego alkoholu (opcjonalnie)

      do podania: jagody goji

       

      Przygotowanie:

      Łyżeczką wybieramy miąższ awokado.

      Awokado miksujemy za pomocą blendera z kakao, mlekiem i miodem.

      Do musu możemy opcjonalnie dodać alkoholu.

      Przed podaniem mus posypujemy owocami goji.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowy mus z awokado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 kwietnia 2014 20:55
  • niedziela, 12 stycznia 2014
    • Pudding chlebowy z bakaliami

      Dzisiaj wpis króciutki wpis co zrobić jak złapie nas ochota na coś słodkiego i mamy same resztki w lodówce. Wbrew nieciekawej nazwie, deserek jest smaczny i prosty w wykonaniu.

       

      Składniki (1 porcja, 1 kokilka):

      1 czerstwa bułka (może być też chałka, chleb tostowy)

      1 garść suszonych owoców (w moim przypadku daktyle, morele, figi)

      1/2 szkl. mleka

      2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

      1 jajko

      dodatkowo: cukier trzcinowy do posypania

       

      Przygotowanie:

      Bułkę kroimy w plastry i układamy ściśle w kokoilce lub innym małym naczyniu do zapiekania.

      Pomiędzy kawałki bułki wkładamy pokrojone suszone owoce.

      Mleko, cukier i jajko mieszamy razem i wylewamy na bułkę.

      Odstawiamy na ok. 5 min. aż bułka wchłonie część płynu.

      Wierzch deseru posypujemy cukrem trzcinowym.

      Całość pieczemy ok. 20 - 30 min. (w zależności od wielkości naczynia) w temp. 180ºC.

      Pudding najlepiej smakuje na ciepło.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pudding chlebowy z bakaliami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 stycznia 2014 10:36
  • środa, 18 grudnia 2013
    • Mus jaglany

      Mus jaglany może być podany jako śniadanie bądź też jako deser. Nie jest kłopotliwy w przygotowaniu. Delikatny i smaczny. Idealny do przemycenia dzieciom kaszy jaglanej.

       

      Składniki (3 porcje):

      1/2 szklanki kaszy jaglanej (np. firmy Kupiec)

      1 banan

      3 łyżeczki płynnego miodu

      2 łyżeczki kakao

       

      Przygotowanie:

      Kaszę przepłukujemy wrzątkiem, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki, a następnie gotujemy w 1,5 szkl. wody ok. 20 min. aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.

      Do przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki.

      Całość miksujemy za pomocą blendera aż uzyskamy jednolitą masę.

      Mus możemy podawać z kawałkami czekolady lub wiórkami kokosowymi.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mus jaglany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 18 grudnia 2013 20:58
  • czwartek, 18 lipca 2013
    • Deser z sorbetem czereśniowym, jogurtem i ciasteczkami

      Bardzo prosty deser na upalne dni. Pięknie się prezentuje :) Jeszcze sezon na czereśni się nie skończył, więc możecie go przygotować na weekend :) Tylko sorbet czereśniowy należy przygotować odpowiednio wcześnie :)

       

      Zachęcam do polubienia na fb.

      

      Składniki (1 porcja):

      100g czereśni

      4 łyżki jogurtu naturalnego

      2 ciasteczka (np. ciastka orkiszowe z sezamem Ekoprodukt)

      cukier trzcinowy (opcjonalnie, jeżeli mamy mało słodkie czereśnie)

       

      Przygotowanie:

      Czereśnie myjemy i usuwamy pestki.

      Tak przygotowane czereśnie blendujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem trzcinowym wedle naszego gustu (papka czereśniowa powinna być trochę za słodka dla nas).

      Zmiksowane czereśnie przekładamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażarki.

      Czekamy aż sorbet się dobrze zmrozi (ok. 4 godz.), mieszając go co 30 min, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

      Wyciągamy sorbet ok. 5 min wcześniej niż będziemy szykować deser.

      W szklance układamy następujące warstwy: 1/2 sorbetu czereśniowego, 2 łyżki jogurtu, połamane na kawałki ciastko, 1/2 sorbetu czereśniowego, 2 łyżki jogurtu oraz połamane na kawałki ciastko.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 lipca 2013 21:37
  • niedziela, 30 czerwca 2013
    • Czereśnie zapiekane w koglu- moglu

      Pamiętacie z dzieciństwa kogiel - mogiel. Bardzo go lubiłam jeść, szczególnie jak nie było nic innego słodkiego. Nie lubiłam jedynie go kręcić :) Ale ten smak. Zresztą sami pewnie wiecie. Więc jak niedawno gdzieś przeczytałam, że kogiel - mogiel można zapiekać z owocami od razu musiałam spróbować :) Wszyscy polecali do zapiekania truskawki. Ja jednak nie lubię ciepłych ani rozpaćkanych truskawek w cieście. Po prostu nie wyglądają dla mnie zachęcająco. Co innego czereśnie. To był strzał w dziesiątkę :) Deserek idealny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chociaż ja wolę jednak na ciepło. 

       

      Zachęcam do polubienia na fb.

      

      Składniki (2 kokilki):

      3 żółtka z jaja 

      6 łyżeczek cukru

      3 duże garście czereśni

       

      Przygotowanie:

      Czereśnie myjemy i usuwamy z nich pestki.

      Tak przygotowane czereśnie układamy na dnie kokilek.

      Ubijamy żółtka z cukrem na gładką, gęstą i lśniącą masę.

      Kogiel-mogiel wykładamy na czereśnie.

      Całość pieczemy przez 15 min w temp. 190°C.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Czereśnie zapiekane w koglu- moglu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 czerwca 2013 11:15
  • wtorek, 18 czerwca 2013
  • piątek, 07 czerwca 2013
    • Lody bananowo - ciasteczkowe

      Kto z nas nie lubi lodów, szczególnie latem. Ale jeżeli zerknie się na skład to nie wygląda to za ciekawie. Strasznie dużo chemii tam się znajduje. I to mamy podawać naszym pociechom. Dlatego proponuje samodzielne zrobienie lodów. Ich zrobienie nie wymaga posiadania maszynki do robienia lodów (chociaż przyznaje bardzo chciałabym taką mieć :)). Lody wychodzą aksamitne z tzw. crunchem (tak to określił mój chłopak :)). Są proste do wykonania, więc spokojnie możemy je przygotowywać z naszymi dziećmi .

       

      Składniki (2 porcje):

      2 banany (im bardziej dojrzałe, tym nasze lody będą słodsze)

      2 ciasteczka (np. ciasteczka 3 zboża Ekoprodukt)

       

      Przygotowanie:

      Banany obieramy i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 3 godz.

      Banany wyjmuje 15 min. przed planowanym podaniem lodów.

      Ciasteczka kruszymy na drobne kawałki (mogą zostać większe kawałki, będą nam "chrupały" w lodach).

      Banany miksujemy, a następnie dodajemy pokruszone ciasteczka.

      Całość mieszamy i przekładamy do naczyń, w których podamy lody.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Lody bananowo - ciasteczkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      piątek, 07 czerwca 2013 18:36
  • piątek, 31 maja 2013

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...