Moje małe przyjemności

Zupy

  • niedziela, 27 lipca 2014
    • Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewkami

      W upalne dni omijam kuchnie z daleka, mimo iż uwielbiam gotować. Jednakże stanie przy piecu w taki gorący dzień to ostatnia rzecz o jakiej marzę. W takie dni szukam sposobu na przygotowanie dań bez użycia pieca. Dzisiaj przygotowałam szybki, smaczny i pożywny chłodnik. Na dodatek przyjemnie chłodzi :)

       

      Składniki (2 - 3 porcje):

      500ml jogurtu naturalnego

      500ml kefiru

      2 pęczki rzodkiewki

      ogórek wężowy

      1 pęczek koperku

      1 pęczek szczypiorku

      1 łyżka soku z cytryny

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Rzodkiewki myjemy i odcinamy końce, następnie trzemy rzodkiewkę na grubych oczkach (zostawiamy parę plasterków do dekoracji).

      Ogórek również myjemy i trzemy na grubych oczkach (zostawiamy parę plasterków do dekoracji).

      Jogurt naturalny mieszamy z kefirem, a następnie dodajemy starte warzywa.

      Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.

      Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Chłodnik wkładamy na conajmniej 30 min do lódówki, żeby się schłodził.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 lipca 2014 10:09
  • środa, 07 maja 2014
    • Krem z buraków z jabłkiem

      Początkowo chciałam przygotować krem z buraków z mlekiem kokosowym. Coś ekstra, coś nietypowego. Kupiłam buraki i je upiekłam. Wtedy chciałam wyciągnąć z szafki mleko kokosowe. Szukam, szukam i nic. Nie ma mleka kokosowego. Godzina 22. Koło mnie nie ma żadnych sklepów spożywczych, gdzie można byłoby kupić mleko kokosowe o tej porze. Musiałam się ratować tym co miałam w kuchni. W taki sposób powstał ten krem, słodkawy o mocno buraczanym aromacie. 

       

      Składniki (4-6 porcji):

      6 średniej wielkości buraków

      1 jabłko

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      6 szkl. wody

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Buraki szorujemy, odcinamy końce, zawijamy w folię i pieczemy ok. 50 - 60 min. w temp. 200°C.

      Upieczone buraki odwijamy z foli i lekko studzimy.

      W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.

      Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. 

      Całość dusimy aż jabłka będą miękkie. 

      Pod koniec dodajemy rozgniecione ząbki czosnku.

      W tym czasie przestudzone buraki kroimy w plastry i dodajemy do podsmażonej cebuli i jabłka.

      Do całości dodajemy wodę.

      Całość gotujemy ok. 15.

      Po tym czasie zupę miksujemy.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z buraków z jabłkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 07 maja 2014 20:39
  • środa, 26 marca 2014
    • Zupa z suszonych grzybów z pęczakiem

      Zimą dostałam od mamy mojego chłopaka suszone grzyby. Przeważnie dodaję je do gulaszów i sosów, aby potrawy nabrały aromatu. Tym razem postanowiłam wykorzystać suszone grzyby do przygotowania aromatycznej zupy. Idealna po powrocie z pracy, ponieważ dodatek kaszy pęczak sprawia, że jest ona pożywna. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Wtedy też robi się bardziej gęsta.

       

      Składniki (4 - 6 porcji):

      2 garście suszonych grzybów

      5 i 1/2 szkl. wody (w tym 3 szkl. wody do moczenia grzybów)

      2 ziemniaki

      1 marchewka

      1 pietruszka

      1/4 selera

      3/4 szkl. kaszy jęczmiennej pęczak (np. firmy Kupiec)

      1 cebula

      1 łyżka oleju

      1 łyżka masła

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej grzyby zalewamy 3 szkl. wody i moczymy przez całą noc.

      Następnego dnia kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. 

      W tym czasie namoczone grzyby (wodę, w której grzyby się moczyły zostawiamy) kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli.

      Całość podsmażamy aż cebula będzie zrumieniona.

      Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wody, w której moczyły się grzyby.

      Dolewamy pozostałe 2 szkl. wody.

      Całość gotujemy ok. 5 min. i dodajemy przepłukaną kaszę pęczak i podsmażoną cebulę i grzyby.

      Całość solimy i pieprzymy.

      Zupę gotujemy ok. 20 min. aż warzywa będą miękkie i kasza ugotowana.

      Całość doprawiamy do smaku.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 26 marca 2014 21:03
  • sobota, 15 marca 2014
    • Czeska zupa soczewicowa z parówką

      Czyli Čočková polévka s párkiem, sztandarowa zupa kuchni czeskiej. W Czechach dodaje się do niej párky, które różnią się od naszych parówek strukturą i smakiem. Zupa jest gęsta i syta, w sam raz na obecne chłody. Przepis znalazłam tutaj

       

      Składniki (6 porcji):

      1 szkl. zielonej soczewicy

      2 marchewki

      1 por

      3 parówki

      1 łyżka masła

      1 łyżka koncentratu pomidorowego

      1/2 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczka ostrej papryki

      1 łyżeczka musztardy

      1 łyżeczka curry (opcjonalnie)

      4,5 szkl. wody

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

      Marchewkę i parówki kroimy w talarki, natomiast por w półtalarki.

      Pokrojone warzywa podsmażamy na maśle ok. 5 min., następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.

      Całość podsmażamy ok. 1 min., podlewamy 1/2 szkl. wody i dusimy ok. 5 min.

      Do warzyw dodajemy ugotowaną soczewicę, paprykę słodką i ostrą oraz 4 szkl. wody.

      Całość gotujemy ok. 15 min. aż marchewka będzie miękka.

      Do zupy dodajemy musztardę.

      Całość doprawiamy do smaku za pomocą soli i pieprzu.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Czeska zupa soczewicowa z parówką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 15 marca 2014 10:29
  • środa, 19 lutego 2014
    • Lobio

      Gruzja to od dawna moje marzenia. Chciałabym przylecieć do Tbilisi, wynająć samochód i zacząć zwiedzać ten kraj. Poznać jego kulturę, ludzi tam mieszkających i regionalne jedzenie. Na razie pozostaje to w sferze marzeń. Ale nie ma co narzekać w końcu już niedługo urlop i eksploracja Chin :)

       

      Właściwie dlaczego zaczęłam dzisiaj pisać o Gruzji. Mianowicie chciałam wam dzisiaj zaproponować pyszną i aromatyczną zupę gruzińską, lobio.  W Gruzji lobio to określenie czerwonej fasoli oraz nazwa wielu potraw przygotowanych na jej bazie, m. in. gęstej zupy fasolowej. Zupa różni się od naszej tradycyjnej fasolowej poprzez dodatek kwaskowatego w smaku soku z granatów i aromatycznej kolendry. W internecie znalazłam bardzo wiele wersji tej zupy, więc bazowałam na kilku przepisach i ciężko mi podać pierwotne źródło zupy.

       

      Składniki:

      2 puszki czerwonej fasoli

      1 szkl. soku z granatu

      3,5 szkl. wody

      1 cebula

      1 marchewka

      1 pietruszka

      1 czerwona papryka

      2 łyżki posiekanej kolendry

      2 ząbki czosnku

      1 czubata łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki ostrej papryki

      1 garść posiekanych orzechów włoskich

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. 

      Marchewkę i pietruszkę kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki.

      Paprykę kroimy w kostkę.

      Pokrojone warzywa dodajemy do cebuli i całość dusimy ok. 5 min.

      Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę.

      Całość dusimy ok. 1 min. i dodajemy fasolę odcedzoną z zalewy.

      Całość chwilę dusimy i dodajemy sok z granatów, wodę i posiekaną kolendrę.

      Zupę gotujemy ok. 30 min. pod przykryciem, aż fasola zacznie się rozpadać.

      Pod koniec gotowania dodajemy posiekane orzechy.

      Zupę gotujemy jeszcze ok. 3 min.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 19 lutego 2014 21:36
  • niedziela, 19 stycznia 2014
    • Krem z selera

      Uwielbiam zupy kremy, szczególnie zimą, ponieważ idealnie rozgrzewają. Lubię konsystencję tych zup, chociaż niektórym kojarzą się z dziecięcymi papkami :) Pamiętam jak w dzieciństwie nie lubiłam selera, szczególnie jego charakterystycznego smaku i zapachu. Będąc już dorosłą osobą wiele razy słyszałam, że zupa krem z selera jest rewelacyjna. W końcu sama postanowiłam takową przygotować. Zaproponowany przeze mnie krem z selera ma wyrazisty i kremowy smak w wyniku dodatku sera pleśniowego. Zupę możemy podać z grzankami. 

       

      Składniki (4 porcje):

      1 duży korzeń selera (lub 2 mniejsze)

      3 małe ziemniaki

      1 por (tylko biała część)

      100g sera pleśniowego

      2l wody

      1 łyżka masła

      1 łyżka oleju

      sól

      pieprz kolorowy

       

      Przygotowanie:

      Seler i ziemniaki myjemy i kroimy w dość dużą kostkę.

      Pora kroimy na ok. 1 cm plastry.

      Warzywa dusimy na oliwie i maśle ok. 15 min. (uważamy, żeby warzywa nam się nie zrumieniły).

      Dodajemy wodę.

      Całość zagotowujemy i gotujemy ok. 25 min (aż warzywa zmiękną).

      Garnek zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy.

      Całość miksujemy za pomocą blendera.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 stycznia 2014 15:27
  • wtorek, 26 listopada 2013
    • Zupa z owocami morza i mlekiem kokosowym

      Uwielbiam ryby i owoce morza w każdej postaci. Na jedną z pierwszych randek mój chłopak zaprosił mnie do restauracji, gdzie serwowali pikantną zupę  z owocami morza z mlekiem kokosowym. Była wyśmienita, a jednocześnie syta przez dodatek ryżu. Postanowiłam sama spróbować przygotować przynajmniej podobną w smaku zupę. Muszę nieskromnie przyznać, że jest to jedna z najlepszych zup, jakie przygotowałam w życiu. Zupa jest pikantna, z dużą ilością owoców morza i kawałkami ryby. Jednocześnie ma fantastyczny zapach kokosowo - rybny. Jednocześnie nie jest taka trudna do przygotowania. Na pewno dużo taniej ją zrobić samodzielnie niż wybrać się skosztować jej do restauracji :) A ta satysfakcja, że się ją samemu przygotowało jest bezcenna :)

       

      Składniki (4 porcje):

      1,5l bulionu rybnego 

      200 ml mleka kokosowego

      sok z 2 limonek

      250g omółek (bez skorupek)

      250g krewetek

      300g łososia

      1 łyżeczka trawy cytrynowej

      2 suszone papryczki chili

      1/2 łyżeczki kurkumy

      1/2 łyżeczki startego imbiru

      1 łyżka oleju

       

      do podania: ryż

       

      Przygotowanie:

      Podgrzewamy bulion rybny.

      Do bulionu rybnego dodajemy mleko kokosowe oraz sok z limonki.

      Całość gotujemy ok. 3 min.

      W tym czasie na oliwie podsmażamy przyprawy: pokrojoną papryczką chili, imbir, kurkumę i trawę cytrynową, uważając, żeby ich nie przypalić.

      Podsmażone przyprawy dodajemy do bulionu rybnego i mleka kokosowego.

      Jeżeli mamy zamrożone owoce morza, musimy je najpierw rozmrozić.

      Z łososia usuwamy skórę i ości, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

      Do zupy dodajemy owoce morza i łososia.

      Całość gotujemy jeszcze ok. 5 min.

      Zupę podajemy z ryżem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      PS. Szkoda, że zdjęcia nie oddają aromatu tej zupy.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z owocami morza i mlekiem kokosowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 listopada 2013 18:47
  • sobota, 02 listopada 2013
    • Pikantna zupa kapuściana z pomidorami

      Ostatnio mój chłopak zauważył, że sprzedają siekaną świeżą kapustę. Oczywiście musiał od razu kupić 1,5 kg kapusty, bo przecież jest posiekana i tania. Ale co tu zrobić z taką ilością, szczególnie, że ja jakoś nie jestem wielką fanką kapusty. Część postanowiłam wykorzystać do przygotowania zupy kapuścianej. Nie jest to tradycyjny kapuśniaczek znany z domu rodzinnego. Przede wszystkim jest pikantny za sprawą dodatku chili. Jest też wegetariański, ale mimo to bardzo syty. W sam raz na chłodne, jesienne wieczory, kiedy chcemy się rozgrzać przy miseczce ciepłej i dobrej zupy.

       

      Składniki (6 - 8 porcji):

      400 g posiekanej białej kapusty

      6 szkl. wody

      3 pomidory

      3 ziemniaki

      2 marchewki

      1 pietruszka

      1/4 selera

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka masła

      1/2 łyżeczki

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Pomidory obieramy ze skórki. W tym celu musimy je sparzyć przez ok. 10 s we wrzątku, wtedy skórka nam ładnie zejdzie.

      Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.

      Pokrojone w kostkę pomidory dorzucamy do zeszklonej cebulki.

      Całość dusimy aż pomidory będą bardzo miękkie.

      Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

      Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, natomiast seler i ziemniaki w kostkę.

      W osobnym garnku zagotowujemy wodę, solimy i pieprzymy i wrzucamy do niej pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler.

      Całość gotujemy ok. 5 min, po czym dorzucamy pokrojone ziemniaki i kapustę.

      Całość ponownie gotujemy ok. 3 - 5 min, aż warzywa będą miękkie.

      Do zupy dodajemy podduszone pomidory.

      Całość zagotowujemy, ściągamy z palnika i dodajemy chili.

      Zupę doprawiamy do smaku.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

      

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantna zupa kapuściana z pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 02 listopada 2013 08:51
  • wtorek, 22 października 2013
    • Zupa krem z dyni z pomarańczą i imbirem

      Lubię zupy kremy, ponieważ są sycące. Dodatkowo ta zupka ma niepowtarzalny smak, a dodatek prażonych migdałów dodaje jej chrupkości. I jeszcze ten zachęcający do jedzenia kolorek. Koniecznie trzeba spróbować.

       

      Składniki (4 porcje):

      500 g dyni (ważonych z pestkami i skórą)

      2 marchewki

      2 pomarańcze

      1 cebula

      125 ml mleka

      woda

      1/2 łyżeczki przyprawy garam masala

      1 łyżeczka startego imbiru

      1 łyżki oleju

      sól, pieprz

      do podania: uprażone na patelni płatki migdałowe

       

      Przygotowanie:

      Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oleju.

      Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w talarki.

      Marchewkę również obieramy i kroimy w kostkę.

      Dynię i marchewkę dodajemy do zeszklonej cebuli.

      Całość podsmażamy ok. 3 min., a następnie do garnka wlewamy wodę, tak aby przykryła warzywa.

      Dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem aż dynia i marchewka zmiękną, czyli ok. 30 min.

      W połowie gotowania dodajemy mleko.

      Pomarańcze obieramy, usuwamy błony i dodajemy do zupy pod koniec gotowania.

      Kiedy warzywa będą miękkie, wyłączamy palnik.

      Jeżeli całość lekko przestygnie, zupę miksujemy za pomocą blendera i doprawiamy do smaku.

      Zupę podajemy z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z dyni z pomarańczą i imbirem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 października 2013 20:57
  • sobota, 21 września 2013
    • Esencjonalna zupa grzybowa

      Ostatnio był wysyp grzybów :) I bardzo dobrze, bo już długo za mną chodziła zupa grzybowa :) Taka domowa z grzybów leśnych. Skorzystałam z tego przepisu, nieznacznie go modyfikując, żeby trochę go odchudzić. Wyjątkowo nie zastąpiłam śmietany jogurtem naturalnym, ponieważ chciałam, żeby zupa miała tradycyjny smak. 

       

      Aby zupa była bardziej syta, warto do niej dodać makaron. Ja dodałam makaron MAMMA MIA z pszenicy durum. 

       

      Składniki (6 porcji):

      600g grzybów leśnych

      3 łyżki masła

      2 cebule

      3 łyżki śmietany 12%

      5 szkl. bulionu

      1 łyżeczka mąki

      sól, pieprz

      do podania:

      makaron, natka pietruszki

       

      Przygotowanie:

      Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

      Na maśle przesmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę.

      Do przesmażonej cebuli dodajemy grzyby.

      Całość dusimy aż z grzybów odparuje nadmiar wody.

      W tym czasie podgrzewamy bulion.

      Do podgrzanego bulionu dodajemy grzyby.

      Całość gotujemy ok. 15 min. od momentu zagotowania się bulionu.

      W tym czasie do śmietany dodajemy sok z cytryny i mąkę i mieszamy.

      Do śmietany dodajemy chochlę gorącej zupy, mieszamy (zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany) i wlewamy do zupy.

      Zupę doprawiamy za pomocą soli i pieprzu.

      Całość gotujemy jeszcze ok. 5 min.

      Zupę podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 12:57

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...