Moje małe przyjemności

Wpisy

  • sobota, 10 maja 2014
    • Pavlova

      Smaczna, chrupiąca na zewnątrz, piankowo - ciągliwa wewnątrz beza. Prosta w wykonaniu. Idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. Możemy ją podać z dowolnymi owocami sezonowymi, np. truskawkami, malinami, jagodami, wiśniami itd. Ja zdecydowałam się ją podać z winogronami. Ubita bez cukru śmietana przełamuje słodycz bezy, dlatego nie polecam jej dosładzać. Przepis znaleziony na moim ulubionym blogu Moje wypieki.

       

      Składniki:

      6 białek

      300g miałkiego cukru 

      1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

      1 łyżeczka białego octu winnego

      250 ml śmietany 30%

      owoce sezonowe

       

      Przygotowanie:

      Białka ubijamy na sztywno.

      Pod koniec ubijania do białek dodajemy stopniowo ( 1 łyżka po łyżce) cukru, cały czas ubijając.

      Na sam koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet winny.

      Miksujemy wszystko.

      Na blaszce wykładamy papier do pieczenia lub matę teflonową. 

      Na papierze rysujemy niewielki okrąg ok. dwadzieścia kilka cm średnicy i wykładamy na niego masę białkową.

      Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ªC.

      Po 5 min. przykręcamy temperaturę do 150°C.

      Pieczemy 1,5 godz. 

      Po tym czasie bezę suszymy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

      Na wystudzoną bezę wykładamy ubitą bez cukru kremówkę.

      Całość dekorujemy owocami.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Ostatnio moja mama robiła porządki w domu i znalazła piękną zastawę. Należała jeszcze do mojej babci. Mój brat sobie od razu zastrzegł, że chce sobie ją wziąć, ponieważ tak mu się podoba. Szok. Byłam przekonana, że nigdy nie zwraca uwagi na to z czego je ani na szczegóły wystroju mieszkania. Zdjęcia zastawy poniżej. Czyż ta zastawa nie ma swojego uroku, mimo, iż nie wpisuje się dokładnie w dzisiejsze kanony piękna.

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pavlova”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 10 maja 2014 11:27
  • środa, 07 maja 2014
    • Krem z buraków z jabłkiem

      Początkowo chciałam przygotować krem z buraków z mlekiem kokosowym. Coś ekstra, coś nietypowego. Kupiłam buraki i je upiekłam. Wtedy chciałam wyciągnąć z szafki mleko kokosowe. Szukam, szukam i nic. Nie ma mleka kokosowego. Godzina 22. Koło mnie nie ma żadnych sklepów spożywczych, gdzie można byłoby kupić mleko kokosowe o tej porze. Musiałam się ratować tym co miałam w kuchni. W taki sposób powstał ten krem, słodkawy o mocno buraczanym aromacie. 

       

      Składniki (4-6 porcji):

      6 średniej wielkości buraków

      1 jabłko

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      6 szkl. wody

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Buraki szorujemy, odcinamy końce, zawijamy w folię i pieczemy ok. 50 - 60 min. w temp. 200°C.

      Upieczone buraki odwijamy z foli i lekko studzimy.

      W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.

      Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. 

      Całość dusimy aż jabłka będą miękkie. 

      Pod koniec dodajemy rozgniecione ząbki czosnku.

      W tym czasie przestudzone buraki kroimy w plastry i dodajemy do podsmażonej cebuli i jabłka.

      Do całości dodajemy wodę.

      Całość gotujemy ok. 15.

      Po tym czasie zupę miksujemy.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z buraków z jabłkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 07 maja 2014 20:39
  • poniedziałek, 05 maja 2014
    • Babka cytrynowo - makowa

      Słodka o lekko cytrynowym smaku. Babce uroku dodają piegi powstałe w wyniku dodatku maku. Jego drobinki lekko strzelają między zębami. Babka dzięki dodatkowi soku i skórki cytryny stanowi miłą odmianę wśród słodkich, wielkanocnych wypieków. Jej niewątpliwym atutem jest szybkość i prostota przygotowania. Nawet początkujący cukiernik nie powinien mieć z nią kłopotu.

      Przepis podstawowy znalazłam na tym blogu, jednakże go zmodyfikowałam.

       

      Składniki (forma babkowa o śr. 24 cm z kominem):

      5 jajek

      1,5 szkl. cukru

      1 szkl. mąki pszennej

      0,5 szkl. mąki ziemniaczanej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3/4 szkl. oleju

      2 łyżki maku

      sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny

      cukier puder do posypania babki

       

      Przygotowanie:

      Oba rodzaje mąk mieszamy z proszkiem do pieczenia.

      Oddzielamy żółtka od białek.

      Białka ubijamy aż podwoją objętość.

      Do puszystej masy dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając.

      Następnie dodajemy, nie przerywając ubijania, pojedynczo żółtka.

      Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąki.

      Pod koniec ubijania dodajemy sok i skórkę z cytryny, olej i mak.

      Całość mieszamy i wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą.

      Babkę pieczemy w 180ºC ok. 40 min (do tzw. suchego patyczka).

      Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i studzimy.

      Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Babka cytrynowo - makowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 maja 2014 20:54
  • wtorek, 29 kwietnia 2014
    • Czekoladowy mus z awokado

      Do wakacji jeszcze daleko, ale już najwyższa pora zacząć dbać o siebie, żeby latem bez kompleksów pokazać się w bikini. Wiadomo dieta, ruch ... Ale czasami po prostu chce się czegoś słodkiego. Najlepiej czekoladowego. Tu i teraz. A potem wyrzuty sumienia, bo waga znowu pokazuje kilo więcej niżbyśmy sobie tego życzyli. Dlatego dzisiaj proponuje wam czekoladowy mus z awokado. Bez żadnego dodatku śmietany. Słodzony miodem. Delikatny, puszysty, czekoladowy, rozpływający się w ustach deser. Zaspokoi naszą nagłą ochotę na coś słodkiego. Polecam.

      Bardzo ważne, żeby awokado było bardzo dojrzałe. Najlepiej po jego zakupie odłożyć go w temperaturze pokojowej i poczekać aż zmięknie.

       

      Składniki (2 porcje):

      1 duże, dojrzałe awokado

      2 łyżki kakao (niesłodzonego)

      3 łyżki mleka

      3 łyżki miodu

      odrobina whisky, rumu lub innego alkoholu (opcjonalnie)

      do podania: jagody goji

       

      Przygotowanie:

      Łyżeczką wybieramy miąższ awokado.

      Awokado miksujemy za pomocą blendera z kakao, mlekiem i miodem.

      Do musu możemy opcjonalnie dodać alkoholu.

      Przed podaniem mus posypujemy owocami goji.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowy mus z awokado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 kwietnia 2014 20:55
  • środa, 23 kwietnia 2014
    • Pasta z fasoli z chrzanem i majerankiem

      Kolejna pasta kanapkowa na bazie fasoli tym razem z dodatkiem chrzanu i dużej ilości majeranku. Jest bardzo maślana z wyczuwalnym smakiem chrzanu. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i papryką. Pasta ta może być także stosowana jako dip do warzyw. Ma piękny kolor ecru z czarnymi plamkami majeranku, dlatego pięknie się prezentuje w miseczce. Jest szybka w przygotowaniu, o ile dzień wcześniej nie zapomnimy namoczyć fasoli :)

       

      Składniki (1 słoik):

      1 szkl. dużej białej fasoli (np. firmy Kupiec)

      2 łyżeczki majeranku

      2 łyżki chrzanu

      2 łyżki oliwy

      sól, pieprz

      woda

       

      Przygotowanie:

      Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc.

      Następnego dnia fasolę gotujemy ok. 1 godz. aż do miękkości.

      Przestudzoną fasolę obieramy.

      Do fasoli dodajemy chrzan, majeranek i oliwę.

      Całość miksujemy za pomocą blendera.

      Do pasty dodajemy wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

      Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 23 kwietnia 2014 21:43
  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • Dietetyczny majonez

      Zbliżają się święta, więc na pewno przyda wam się przepis na lżejszą wersję majonezu. Do jego przygotowania zainspirował mnie przepis pochodzący z diety Dukana. Zaznaczam, iż uważam tą dietę za totalnie złą dla naszego organizmu. Jednakże niektóre przepisy są rewelacyjne, np. majonez. Na dodatek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

       

      Składniki (1 mały słoiczek):

      200g serka wiejskiego (granulowanego)

      1 jajko

      2 łyżeczki musztardy

      3 łyżeczki soku z cytryny

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Jajko gotujemy na twardo, czyli ok. 8 -10 min. od zagotowania się wody.

      Obieramy jeszcze ciepłe i dodajemy do serka wiejskiego (nie usuwamy z niego płynu).

      Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy na gładką masę.

      Tak powstały majonez doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Lekka Wielkanoc

         

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Dietetyczny majonez”
      Tagi:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 21:01
  • wtorek, 15 kwietnia 2014
    • Babka twarogowa

      Prosta i szybka w przygotowaniu babka. Cięższa, wilgotna o delikatnym smaku sera, najlepsza zaraz po upieczeniu, więc można ją przygotować w ostatniej chwili. Twarogu nie trzeba mielić, ponieważ grudki sera podczas pieczenia się rozpływają. Przepis znaleziony na blogu cincin.

       

      Składniki (mała foremka na babkę):

      200g mąki pszennej

      100g mąki ziemniaczanej

      150g cukru

      4 jajka

      100g masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżeczka soku z cytryny

      250g twarogu półtłustego

      do posypania: cukier puder

       

      Przygotowanie:

      Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną.

      Masło rozpuszczamy i chłodzimy.

      Do miski przesiewamy obie mąki i dodajemy proszek do pieczenia.

      Następnie dodajemy cukier, jajka i chłodny tłuszcz.

      Całość miksujemy na gładką masę ok. 3-5 min. 

      Twaróg przecieramy przez sito i dodajemy do masy.

      Całość mieszamy za pomocą łyżki.

      Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

      Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 20 min. w temp. 190°C.

      Po tym czasie zmniejszamy temp. do 170°C i pieczemy jeszcze ciasto ok. 30 min. 

      Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Wielkanocne Smaki - edycja IV

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 kwietnia 2014 22:20
  • czwartek, 10 kwietnia 2014
    • Pasta z kaszy jaglanej z pieczarkami

      Kolejna wersja pasty kanapkowej. Pewnie zauważyliście, że ostatnio oszalałam na punkcie past do kanapek. Ciągle poszukuję nowych inspiracji w internecie, nowych połączeń smakowych. Ciągle mi mało past kanapkowych, ponieważ tak je uwielbiam. W prosty sposób urozmaicają moje kanapki. Dzisiejsza wersja pasty jest jedną z lepszych past kanapkowych, jakie do tej pory przygotowałam. 

       

      Składniki (1 mały słoik):

      1/2 szkl. kaszy jaglanej (np. firmy Kupiec)

      1 duży ogórek kiszony

      250g pieczarek

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.

      Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone i obrane pieczarki.

      Całość podsmażamy.

      W tym czasie przepłukujemy wrzątkiem kaszę jaglaną, a następnie gotujemy w 1,25 szkl. wody ok. 15 min. 

      Do przestudzonej kaszy dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą.

      Całość miksujemy za pomocą blendera.

      Do zmiksowanej pasty dodajemy pokrojony w drobną kostkę kiszony ogórek.

      Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 kwietnia 2014 22:06
  • poniedziałek, 07 kwietnia 2014
    • Owsiany koktajl z jagodami goji

      Niedawno prezentowałam na moim fanpage'u koktajl. Do jego przygotowania wykorzystałam mleko owsiane, dlatego jest niezwykle pożywny. Swój piękny pomarańczowy kolor zawdzięcza dodatkowi jagód goji. Kupiłam je będąc w Chinach, jednakże można je także dostać w sklepach w Polsce. Cała słodycz koktajlu pochodzi z dodanych owoców. Nie ma potrzeby dodawania innych substancji słodzących.

       

      Składniki (2 porcje):

      1 szkl. mleka owsianego

      1 duża garść jagód goji

      2 banany

       

      Przygotowanie:

      Jagody goji zalewamy niewielką ilością wody i moczymy przez noc.

      Banana kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy namoczone jagody goji razem z wodą, w której się moczyły i mleko owsiane.

      Całość miksujemy za pomocą blendera.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 kwietnia 2014 19:35
  • sobota, 05 kwietnia 2014
    • Tarta z wędzonym łososiem, pomidorami i mozzarellą

      Uwielbiam tarty. W sumie nie są takie pracochłonne, a tak wdzięcznie wyglądają. Oczywiście smakują jeszcze lepiej. Wędzony łosoś, pomidor i mozarella idealnie się uzupełniają. Tarta smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. 

       

      Składniki (8 porcji):

      ciasto:

      200g mąki pszennej

      100g zimnego masła

      2 łyżki wody

      1 jajko

      szczypta soli

       

      farsz:

      200g mozzarelli 

      4 średniej wielkości pomidory

      150g wędzonego łososia

      3 jajka

      4 łyżki jogurty naturalnego typu greckiego

      sól, pieprz

       

      do podania:

      szczypiorek

       

      Przygotowanie:

      ciasto:

      Masło kroimy na drobne kawałki (najlepiej jak umieścimy masło w mące).

      Z mąki, soli, masła i jajek zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 min. do lodówki.

      Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę o średnicy 27 cm., która uprzednio została wysmarowana masłem i wysypana kaszą manną.

      Na środek ciasta układamy papier do pieczenia, na który wysypujemy fasolę lub groch (zapobiegnie to tworzenie się nieestetycznych wybrzuszeń).

      Ciasto pieczemy ok. 15 min. w temp. 180°C.

      Po tym czasie usuwamy fasolę lub groch wraz z papierem i ponownie pieczemy ok. 15 min.

       

      farsz:

      Pomidory parzymy, usuwamy z nich skórę i kroimy w kostkę.

      Mozarellę kroimy w plastry, natomiast łososia w paski.

      Na podpieczonym cieście układamy naprzemiennie łososia i mozarellę tworząc wzór na kształt wachlarzu.

      Pomidory wykładamy na łososia i mozarellę.

      Jajka mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na wierzch tarty.

      Całość ponownie pieczemy ok. 20 min. w temp. 180°C.

      Tartę przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 05 kwietnia 2014 08:31

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...