Moje małe przyjemności

Wpisy

  • środa, 25 czerwca 2014
    • Tarta z truskawkami i mascarpone

      Sezon truskawki powoli dobiega końca. Zanim jednak się skończy proponuję wam jeszcze pyszną i prostą w przygotowaniu tartę. Połączenie kruchego ciasta z delikatną, słodką i aksamitną masą na bazie mascarpone. A to wszystko połączone ze słodyczą truskawek. Czego chcieć więcej :)

       

      Składniki (forma do tarty o śr. 27 cm):

      ciasto:

      200g mąki pszennej

      100g masła

      100g cukru

      1 jajko

       

      krem:

      250g mascarpone

      200ml śmietany 30%

      5 łyżek cukru

       

      dodatkowo:

      1 galaretka

      400ml wody

      500g truskawek

       

      Przygotowanie:

      ciasto:

      Mąkę i cukier wsypujemy do miski.

      Dodajemy zimne masło, które szatkujemy nożem na mniejsze kawałki.

      Dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto (ciasto kruche zbyt długo zagniatane będzie twarde).

      Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.

      Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (podsypując mąką w razie konieczności) i przekładamy do formy na tartę uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

      Na ciasto wykładamy papier do pieczenia (folię aluminiową), na który wysypujemy groch (fasolę) - zapobiegnie to nieestetycznemu wybrzuszeniu się tarty.

      Całość pieczemy ok. 15 min. w temp. 180°C.

      Po tym czasie zdejmujemy folię i obciążenie.

      Ciasto pieczemy jeszcze ok. 5 -10 min.

       

      krem:

      Śmietanę ubijamy.

      Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie mascarpone.

      Masę wykładamy na ostudzone ciasto.

       

      dodatkowe kroki:

      Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody.

      Z truskawek usuwamy szypułki i myjemy.

      Jeżeli truskawki są duże możemy je pokroić na ćwiartki, jeżeli mniejsze możemy użyć całych truskawek.

      Truskawki układamy na kremie.

      Na truskawki wylewamy tężejącą galaretkę (konsystencja kiślu, ważne, ponieważ inaczej galaretka nam wypłynie z tarty).

      Wkładamy do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 25 czerwca 2014 19:02
  • sobota, 21 czerwca 2014
    • Grillowane boczniaki

      Od dawna nęciły mnie boczniaki. Wiele razy przechodziłam koło nich zastanawiając się, czy ich nie kupić, ale nie wiedziałam, co z nich przygotować. W końcu się odważyłam. Kupiłam boczniaki. Przygotowałam je w niezwykle prosty sposób, ale efekt jest powalający. Grillowane boczniaki możemy zjeść same lub podać na chlebku lub grzance. Idealna propozycja dla wegetarian na grilla. 

       

      Składniki (2 porcje):

      300g boczniaków

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka oliwy

      sól

       

      Przygotowanie:

      Boczniaki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

      Do boczniaków dodajemy oliwę i ząbek przeciśnięty przez praskę.

      Całość mieszamy i odstawiamy na co najmniej 1 godz.

      Po tym czasie boczniaki grillujemy ok. 3 min każdą stronę (aż zmiękną i i pojawią się ciemniejsze prążki).

      W czasie grillowania grzyby oprószamy solą.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 21 czerwca 2014 10:41
  • sobota, 14 czerwca 2014
    • Szparagi z jajkiem sadzonym

      Pyszna przystawka lub lekka kolacja. Od dawna chciałam przygotować szparagi, ale obawiałam się, czy mi zasmakują. W końcu przekonała mnie koleżanka z pracy, która uwielbia szparagi w każdej postaci. Mi także zasmakowały. Zaserwowałam je w bardzo prosty sposób z jajkiem sadzonym. Jest to niezwykle szybka potrawa, a jakże wykwintna. 

       

      Składniki (2 porcje):

      pęczek zielonych szparagów

      4 jajka

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końce (po prostu chwytamy z dwóch brzegów szparagi i wyginamy, szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu).

      Szparagi gotujemy na parze ok. 6 - 10 min.

      W tym czasie na patelni na rozgrzany olej wbijamy jajka.

      Jajka solimy i pieprzymy.

      Smażymy je tak, aby żółtko było częściowo płynne.

      Szparagi wykładamy na talerz.

      Na szparagi układamy sadzone jajka.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 14 czerwca 2014 14:05
  • środa, 11 czerwca 2014
    • Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami

      Czasami mam ochotę na bardziej wykwintny obiad. Tym razem zdecydowałam się na pierś z kaczki. Postanowiłam go przygotować według przepisu poleconego przez moją mamę, czyli pierś kaczki według Okrasy. Jest to mój ulubiony polski kucharz. Uwielbiam jego program "Okrasa łamie przepisy", w którym przedstawia jak można się bawić smakami, w jaki sposób przygotować tradycyjną kuchnię w sposób nowoczesny. Jego pierś z kaczki przypadła mi do gustu, szczególnie jabłka. Piersi dość intensywnie czuć aromatem pomarańczy.

       

      Składniki (2 porcje):

      2 piersi z kaczki

      1 pomarańcza

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      2 jabłka

      50g masła

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Jabłka kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy).

      Pomarańcze szorujemy i parzymy.

      Następnie ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

      Pierś z kaczki od strony skóry nacinamy w kratkę do głębokości mięsa.

      Od strony mięsa doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką z pomarańczy.

      Pierś układamy na zimnej patelni, od strony skóry i podgrzewamy.

      Czekamy aż tłuszcz się wytopi i wtedy dodajemy rozgnieciony czosnek.

      Piersi przewracamy na drugą stronę i chwilkę rumienimy.

      Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 temp. 180°C przez ok. 20 min.

      Na patelni po kaczce układamy pokrojone jabłka i cebulę pokrojoną w piórka.

      Całość podsmażamy aż jabłka będą miękkie.

      Wtedy dodajemy sok z pomarańczy i masło.

      Całość redukujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.

      Upieczone piersi z kaczki przed podaniem kroimy w plastry, obkładamy jabłkami i polewamy sosem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 11 czerwca 2014 20:29
  • niedziela, 08 czerwca 2014
  • środa, 04 czerwca 2014
    • Szaszłyki z łososia z melonem i mango

      Uwielbiam ryby w każdej postaci. Dość często goszczą na moim stole. Przeważnie łososia przygotowuję na parze, ponieważ jest szybko i zdrowo. Tym razem miałam trochę więcej czasu, więc postanowiłam go przygotować trochę inaczej, w postaci szaszłyków. Był to strzał w dziesiątkę. Słodko - pikantny łosoś idealnie komponował się ze słodyczą owoców. Swoje szaszłyki przygotowałam w piekarniku, ale równie dobrze możecie je przygotować na grillu. Idealna alternatywa dla tłustej karkówki. Do przygotowania tych szaszłyków zainspirował mnie ten przepis.

       

      Składniki (2 porcje):

      300g łososia bez skóry

      1 duża cebula

      2 ząbki czosnku

      1/2 łyżeczki płatków chili

      1 łyżka miodu

      1/2 melona

      1 mango

      2 łyżki oliwy

      do podania: natka pietruszki

       

      Przygotowanie:

      Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oliwie.

      Do zeszklonej cebuli dodajemy płatki chili i czosnek przeciśnięty przez praskę.

      Całość chwilkę podsmażamy i dodajemy miód.

      Całość podsmażamy aż miód nam się lekko skarmelizuje, ale uważamy, żeby nie przypalić miodu.

      Marynatę miksujemy.

      Łososia kroimy na kwadraty ok. 2 cm.

      Melona i mango obieramy i również kroimy na kwadraty ok. 2 cm.

      Na patyczkach układamy naprzemiennie łososia, mango i melona.

      Szaszłyki smarujemy marynatą i odstawiamy na ok. 1 godz., aby całość przeszła aromatami.

      Po tym czasie szaszłyki przekładami do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem.

      Potrawę pieczemy ok. 25 min w temp. 200°C.

      Szaszłyki przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

      Rzadko robię i wstawiam zdjęcia potraw w trakcie przygotowywania. Tym razem nie mogłam się powstrzymać, ponieważ szaszłyki miały taki piękny soczysty kolor.

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 04 czerwca 2014 22:42
  • środa, 28 maja 2014
    • Risotto z cukinią i boczkiem

      Nie jestem fanką kuchni włoskiej. Może oprócz pizzy na cienkim cieście :) Za to mój chłopak uwielbia wszelkiego rodzaju makarony i risotta. W związku z tym od czasu do czasu mu coś przygotowuję. Dzisiaj padło na risotto. Przygotowuje się je szybko, podaje zaraz po przygotowaniu. 

       

      Składniki (2 porcje):

      100g ryżu arborio

      50 ml białego wytrawnego wina

      1/2 małej cukini

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      150g boczku

      40g parmezanu

      600-700ml bulionu

      1 łyżki masła

      olej

      sól, pieprz

       

       

      Przygotowanie:

      Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju na patelni.

      Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony w kostkę boczek.

      Całość podsmażamy aż boczek lekko się zrumieni.

      Do zrumienionego boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (nie obieramy cukinii).

      Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

      Całość podsmażamy aż cukinia zmięknie i przekładamy do miseczki.

      Na patelnię wsypujemy ryż i podsmażamy ok. 1 min.

      Po tym czasie do ryżu dodajemy wino.

      Czekamy aż wino się wchłonie i dodajemy chochlę gorącego bulionu.

      Powoli dodajemy kolejne chochle buliony, za każdym razem czekając aż poprzedni płyn się wchłonie.

      Czynności te powtarzamy ok. 15 min. do czasu aż ryż zmięknie.

      Pod koniec do ryżu dodajemy boczek, cukinię i cebulę.

      Całość chwilę podgrzewamy i ściągamy z palnika.

      Do ryżu dodajemy masło i parmezan.

      Całość mieszamy i od razu podajemy.

      Ryż możemy posypać parmezanem przed podaniem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

        

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 28 maja 2014 19:49
  • niedziela, 25 maja 2014
    • Egzotyczny koktajl ze spiruliną

      W upały nie chce się nic jeść, natomiast bardzo chce się pić. Dlatego też mam dla was propozycję koktajlu z dodatkiem spiruliny. Co to właściwie jest? Mianowicie jest to niebieskozielona alga, niezwykle bogata w białko. Dla naszego organizmu jest źródłem nie tylko pełnowartościowego białka, ale również witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, wit. E i beta-karoten, żelaza, cynku, manganu, miedzi, selenu. Na tym nie kończy się lista drogocennych właściwości tej algi. Zawiera ona kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz chlorofil, który ma właściwości antyalergiczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Kupimy ją w sklepach z zdrową żywnością w formie tabletek (wystarczy je rozkruszyć, aby dodać do potraw) lub proszku. Niestety wiele osób narzeka na jej smak, dlatego proponuję ją podać w formie koktajlu. W ten sposób owoce zamaskują jej smak.

       

      Składniki (2 małe porcje lub 1 bardzo duża):

      1 banan

      1 pomarańcza

      1 kiwi

      1/4 łyżeczki spiruliny

      opcjonalnie woda

       

      Przygotowanie:

      Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części (z pomarańczy nie usuwamy błonek).

      Do owoców dodajemy spirulinę.

      Całość miksujemy.

      Ewentualnie dodajemy wodę w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Egzotyczny koktajl ze spiruliną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 maja 2014 12:42
  • środa, 21 maja 2014
    • Papryka faszerowana kaszą kuskus

      Uwielbiam smak pieczonej papryki. Moim zdaniem jej pieczenie dodatkowo wydobywa jej smak. Tym razem postanowiłam ją przygotować w sposób wegetariański. Bez dodatku mięsa. Wyszła bardzo dobra. Może stanowić samodzielne danie, ale równie dobrze może być ciekawym dodatkiem do mięsa. 

       

      Składniki (2 porcje - samodzielne danie, 4 porcje - dodatek do mięsa):

      2 papryki

      1/2 szkl. kaszy kuskus (np. firmy Kupiec)

      1 duży pomidor

      1 pęczek natki pietruszki

      2 ząbki czosnku

      2 jajka

      2 łyżki oliwy z oliwek

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      żółty ser do posypania wierzchu papryki

      sól, pieprz

      wrzątek

       

      Przygotowanie:

      Kaszę kuskus mieszamy z przyprawami i zalewamy wrzątkiem (woda ma być 1 cm nad poziomem kaszy).

      Całość odstawiamy na 5 min.

      Pomidora parzymy ok. 10 s we wrzątku, usuwamy z niego skórkę i kroimy w drobną kosteczkę.

      Do kaszy dodajemy pokrojonego pomidora, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i jajka.

      Całość mieszamy.

      W tym czasie paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pestki oraz myjemy.

      Tak przygotowaną paprykę faszerujemy kaszą.

      Całość pieczemy w 200°C przez ok. 40 min.

      !0 min. przed końcem pieczenia wierzch papryki posypujemy startym serem żółtym.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka faszerowana kaszą kuskus”
      Tagi:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 21 maja 2014 19:10
  • środa, 14 maja 2014
    • Chipsy z jarmużu

      Wstyd się przyznać, ale uwielbiam chipsy. Nie wiem co takiego w sobie mają, ale jak zjem jednego, to przepadłam ... Przecież wiem, że to same tłuszcze trans, puste kalorie ... Już dawno widziałam propozycje chipsów z jarmużu, ale nie mogłam go nigdzie dostać. Ostatnio Biedronka wprowadziła do swojego asortymentu jarmuż. Jakaż była moja radość. Od razu kupiłam i postanowiłam przygotować chipsy. I oniemiałam. Smakują jak prawdziwe solone chipsy. Naprawdę. Mój chłopak (właściwie powinnam się już przyzwyczaić i mówić narzeczony) określił jej jako "wkrętliwe", ponieważ tak przypominają prawdziwe chipsy.

       

      Składniki:

      jarmuż

      sól

      olej

       

      Przygotowanie:

      Jarmuż płuczemy, usuwamy grubsze łodygi, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miseczki.

      Jarmuż układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Każdy kawałek smarujemy olejem i posypujemy solą.

      Jarmuż pieczemy w piekarniku ok. 5 - 7 min. w temp. 150°C.

      Musimy bardzo uważać, ponieważ jarmuż łatwo się przypala.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Piknik majowy 

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chipsy z jarmużu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 14 maja 2014 21:00

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...