Moje małe przyjemności

Wpisy

  • sobota, 13 września 2014
    • Czekoladowe mini pavlove

      Dawno nie było nic słodkiego na blogu. Czas to nadrobić. Proponuję słodkie i fikuśne mini pavlovy. Zawsze poprawiają mi humor, szczególnie ich wygląd :) Taki łaciaty :)

       

      Składniki (8-10 szt):

      6 białek

      300g miałkiego cukru

      1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

      1 łyżeczka białego octu winnego

      25 g startej na tarce gorzkiej czekolady

      250 ml śmietany 30%

      owoce sezonowe

       

      Przygotowanie:

      Białka ubijamy na sztywno.

      Pod koniec ubijania do białek dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) cukier, cały czas ubijając.

      Następnie dodajemy czekoladę, a na samym końcu ocet i skrobię.

      Całość miksujemy.

      Na blaszce do pieczenia układamy papier do pieczenia lub matę teflonową.

      Następnie wykładamy łyżką masę białkową o średnicy ok. 8 cm.

      Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.

      Po włożeniu bez do piekarnika zmniejszamy natychmiast temperaturę do 150°C.

      Bezy pieczemy przez ok. 30 min.

      Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w piekarniku jeszcze przez 30 min. (nie otwieramy piekarnika).

      Po tym czasie bezy wyjmujemy i studzimy.

      Kremówkę ubijamy i wykładamy na bezy.

      Całość dekorujemy sezonowymi owocami, np. truskawkami.

      Smacznego :)

       

       

      mini_pavlova

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe mini pavlove”
      Tagi:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 13 września 2014 08:37
  • sobota, 06 września 2014
    • Szaszłyki z piersi z kurczaka

      Dzisiaj chciałam wam zaproponować szybkie i proste do przygotowania szaszłyki. Można je przygotować w piekarniku lub na grillu. Oczywiście może powstać wiele wariacji w zależności od składników dostępnych w lodówce. Do szaszłyków podałam sos czosnkowy na bazie jogurtu.

       

      Składniki (4 porcje):

      2 piersi z kurczaka

      1 mały bakłażan

      1 mała cukinia 

      1 czerwona papryka

      3 czerwone cebule

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

      oliwa z oliwek

      dodatkowo: patyczki do szaszłyków (zmoczone zimną wodą, ponieważ zapobiegnie to ich paleniu się)

       

      Przygotowanie:

      Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostką i przekładamy do miski.

      Do miski dodajemy  1 łyżkę oliwy, trochę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

      Całość odstawiamy na 30 min, aby smaki się przeniknęły.

      W tym czasie musimy pozbyć się goryczki z bakłażana, dlatego w tym celu kroimy go w kostkę, posypujemy solą z każdej strony i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie sól spłukujemy pod bieżącą wodą i plastry osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego.

      Po tym czasie plastry bakłażana kroimy na 4 części.

      W ten sam sposób kroimy cukinię.

      Paprykę kroimy w dużą kostkę, a cebulę na 8 części.

      Na mokre patyczki nakładamy naprzemiennie zamarynowaną pierś z kurczaka, cebulę, cukinię, paprykę i bakłażana.

      Gotowe szaszłyki posypujemy solą i pieprzem.

      Całość skrapiamy oliwą i układamy na grillu bądź blaszce do pieczenia.

      Szaszłyki grillujemy aż mięso i warzywa lekko się zrumienią lub pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 20 - 30 min. aż mięso się zmieni.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Grillowanie 2014

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szaszłyki z piersi z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 06 września 2014 08:53
  • wtorek, 26 sierpnia 2014
    • Koktajl jaglany z jagodami

      Kolejna propozycja koktajlu. Jest bardzo syty poprzez dodatek kaszy jaglanej. Już pewnie nie raz wam wspominałam o dobroczynnych właściwościach kaszy jaglanej, zwanej królową kasz. Nie bez powodu. Przede wszystkim jest zasadotwórcza, co oznacza, że reguluje trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ma właściwości ocieplające, wiec rozgrzewa zimą. Ma też duże wartości odżywcze. Pomaga także usunąć śluz, więc polecana jest podczas kataru. Zimą polecam przygotowanie koktajlu na ciepło. Zdziwieni? Jednak to możliwe. Wystarczy ugotowaną np. dzień wcześniej kaszę jaglaną podgrzać w mleku, a następnie dodać pozostałe składniki. Do koktajlu dodaję również olej kokosowy, który wspomaga odchudzanie, gojenie ran, poprawia profil lipidowy krwi i zapobiega osteoporozie. Po prostu ten koktajl to samo zdrowie :) Jest idealny na lekkostrawne śniadanie.

       

      Składniki (2 porcje):

      1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (np. firmy Kupiec)

      1 szkl. mleka

      1 szkl. jagód

      1 banan

      1 łyżeczka oleju kokosowego

      miód (opcjonalnie)

       

      Przygotowanie:

      Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, a następnie blendujemy.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl jaglany z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 sierpnia 2014 22:17
  • sobota, 09 sierpnia 2014
    • Spaghetti z wędzonym łososiem i cukinią

      Dawno mnie tutaj nie było. Bardzo przepraszam, ale ostatnio dużo się dzieje w moim życiu i ciężko mi wszystko ogarnąć. Dzisiaj mam w końcu wieczór tylko dla siebie, dlatego urządziłam sobie domowe spa i postanowiłam uzupełnić w końcu trochę przepisów. Wybrałam spaghetti. Do jego przygotowania zainspirowała mnie potrawa, którą zjadłam restauracji Pasta na Pradze Południe. Serdecznie ją polecam. Rzadko smakują mi makarony na mieście. Tutaj czekało mnie miłe zaskoczenie :) Swoją wersję spaghetti postanowiłam troszkę odchudzić. ale mimo to nie straciła na smaku :)

       

      Składniki (2 porcje):

      150g makaronu spaghetii

      1/2 cukini

      1/4 szkl. białego wytrawnego wina

      150g wędzonego łososia

      2 ząbki czosnku

      2 jajka

      40g parmezanu

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Jajka w skorupkach parzymy przez 10 sek. we wrzątku, wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy.

      Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy.

      Cukinię kroimy w półtalarki i podsmażamy na oleju aż cukinia lekko zmięknie, ale będzie jeszcze jędrna.

      Wtedy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę do cukinii. 

      Następnie dodajemy łososia wędzonego pokrojonego w wąskie, krótkie paski.

      Całość podsmażamy ok. 1 min i dodajemy wina.

      Całość dusimy aż wino ulegnie redukcji.

      Następnie dodajemy makaron i połowę parmezanu. 

      Całość mieszamy, podgrzewamy ok. 2 min. i zestawiamy z ognia.

      Czekamy aż dno patelni lekko przestygnie i dodajemy roztrzepane jajka.

      Całość mieszamy aż powstanie kremowy sos (uważamy, żeby nie powstała jajecznica).

      Makaron od razu podajemy i posypujemy pozostałym parmezanem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

        

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 09 sierpnia 2014 20:37
  • niedziela, 03 sierpnia 2014
    • Koktajl twarogowy z nektarynką

      Ostatnio wciągnęłam się w ćwiczenia fizyczne. Trochę sobie poczytałam, jak powinien prawidłowo wyglądać trening, co jeść przed treningiem i po treningu, jak długo ćwiczyć, aby spalić kalorie itd.

      Teraz już wiem, że po treningu koniecznie trzeba coś zjeść (czego nie byłam świadoma i często nic nie jadłam, ponieważ ćwiczyłam wieczorem), najlepiej zawierającego białko, które jest potrzebne do regeneracji mięśni. Jednym z moich ulubionych "przekąsek" po treningu jest koktajl twarogowy. Ogólnie czasami zastępuje mi też jakiś posiłek w ciągu dnia, ponieważ jest bardzo syty, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

       

      Składniki (1 porcja):

      1/4 kostki chudego lub półtłustego sera białego

      1 banan

      1 nektarynka

      3/4 szkl. mleka

       

      Przygotowanie:

      Owoce obieramy, kroimy na mniejsze części i wkładamy do blendera.

      Do owoców dodajemy pozostałe składniki.

      Całość miksujemy.

      Koktajl możemy opcjonalnie dosłodzić miodem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl twarogowy z nektarynką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 sierpnia 2014 08:35
  • niedziela, 27 lipca 2014
    • Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewkami

      W upalne dni omijam kuchnie z daleka, mimo iż uwielbiam gotować. Jednakże stanie przy piecu w taki gorący dzień to ostatnia rzecz o jakiej marzę. W takie dni szukam sposobu na przygotowanie dań bez użycia pieca. Dzisiaj przygotowałam szybki, smaczny i pożywny chłodnik. Na dodatek przyjemnie chłodzi :)

       

      Składniki (2 - 3 porcje):

      500ml jogurtu naturalnego

      500ml kefiru

      2 pęczki rzodkiewki

      ogórek wężowy

      1 pęczek koperku

      1 pęczek szczypiorku

      1 łyżka soku z cytryny

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Rzodkiewki myjemy i odcinamy końce, następnie trzemy rzodkiewkę na grubych oczkach (zostawiamy parę plasterków do dekoracji).

      Ogórek również myjemy i trzemy na grubych oczkach (zostawiamy parę plasterków do dekoracji).

      Jogurt naturalny mieszamy z kefirem, a następnie dodajemy starte warzywa.

      Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.

      Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Chłodnik wkładamy na conajmniej 30 min do lódówki, żeby się schłodził.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 lipca 2014 10:09
  • czwartek, 17 lipca 2014
    • Tarta z bobem i pieczoną papryką

      Kolejna wytrawna tarta na blogu. Tym razem w wersji wegetariańskiej. Idealna dla miłośników bobu. Jest pożywna, ponieważ bób zawiera dużą ilość białka. Pieczona papryka nadaje tarcie bardzo ciekawy smak. Niestety nie jest to najszybsza tarta, ponieważ obieranie bobu i usuwanie skórki z upieczonej papryki jest pracochłonne, ale smak tarty nam to wynagrodzi.

       

      Składniki (forma na tartę o śr. 27 cm):

      ciasto:

      200g mąki pszennej

      100g masła

      2 łyżki zimnej wody

      1 jajko

      szczypta soli

       

      farsz:

      500g bobu

      2 czerwone papryki

      3 jajka

      4 łyżki jogurtu naturalnego

      200g sera żółtego

      olej

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      ciasto:

      Masło kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej jak umieścimy masło w mące).

      Z mąki, soli, masła i jajek zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

      Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do formy na tartę uprzednio wysmarowaną  masłem i posypaną bułką tartą.

      Na środek ciasta wykładamy papier do pieczenia, na który wysypujemy fasolę lub groch (zapobiegnie to tworzeniu się nieestetycznych wybrzuszeń).

      Ciasto pieczemy ok. 10 min w temp. 180°C.

      Po tym czasie usuwamy papier do pieczenia wraz z fasolą lub grochem.

      Ciasto pieczemy jeszcze ok. 15 min.

       

      farsz:

      Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.

      Każdy kawałek papryki solimy, pieprzymy i smarujemy olejem, a następnie układamy na blaszce do pieczenia.

      Papryki pieczemy w temp. 200°C przez ok. 25 - 30 min aż skórka będzie lekko czarna.

      Paprykę wkładamy do miski i szczelnie przykrywamy folią aluminiową.

      Czekamy aż papryka lekko ostudzi się i wtedy zdejmujemy z niej skórkę.

      Paprykę kroimy w wąskie paski.

      W tym czasie do osolonego wrzątku wrzucamy bób i gotujemy go ok. 5 min.

      Ugotowany bób obieramy i układamy na podpieczony spód ciasta.

      Na bób układamy kawałki papryki.

      Jajka i jogurt mieszamy oraz doprawiamy do smaku.

      Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto.

      Całość wstawiamy do piekarnika na 25 min (temp. 180°C).

      Ok. 10 min przed końcem pieczenia tartę posypujemy startym serem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z bobem i pieczoną papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 lipca 2014 22:17
  • poniedziałek, 14 lipca 2014
  • czwartek, 03 lipca 2014
  • niedziela, 29 czerwca 2014

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...