Moje małe przyjemności

Wpisy

  • niedziela, 01 lutego 2015
    • Serowe kuleczki

      Serowe kuleczki są idealne na imprezę. Łatwe w przygotowaniu, a jakże efektowne. Pięknie prezentują się na talerzu. Do kuleczek możemy podać chleb, wtedy uzyskamy ciekawą w smaku pastę.

       

      Składniki (ok. 10 kuleczek):

      1 opakowanie serka śmietankowego o smaku naturalnym (do smarowania na chlebie)

      1 opakowanie sera fety

      sól, pieprz

      do obtoczenia: słodka papryka w proszku, posiekany szczypiorek lub orzechy włoskie

       

      Przygotowanie:

      Ser feta przekładamy do miseczki i bardzo dokładnie rozdrabniamy.

      Dodajemy kremowy serek.

      Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy smakiem. Uważamy na sól, ponieważ ser feta jest dość słony.

      Z masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w papryce, szczypiorku lub orzechach.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Serowe kuleczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 lutego 2015 08:09
  • środa, 14 stycznia 2015
    • Śniegowe kule

      Te ciastka nie dość, że są smaczne to jeszcze przywodzą mi na myśl zimę. Są tak pięknie oprószone cukrem pudrem. Po prostu piękne. Szkoda tylko, że tak szybko znikają :) Przepis znalazłam tutaj.

       

      Składniki (40 ciasteczek):

      230 g masła

      1/2 szkl. cukru pudru

      szczypta soli

      1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

      2 i 1/4 szkl. mąki pszennej

      3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich

      dodatkowo: cukier puder - do obtoczenia ciasteczek

       

      Przygotowanie:

      Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

      Masło z cukrem pudrem ucieramy w misie miksera do uzyskania jasnej, lekkiej i puszystej masy.

      Następnie dodajemy ekstrakt, sól, cynamon, mąkę i miksujemy do połączenia składników.

      Dodajemy orzechy i ponownie całość miksujemy.

      Z masy formujemy kule wielkości orzechów włoskich i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Przed samym pieczeniem ciasteczka wkładamy na 30 min. do lodówki.

      Ciasteczka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 10-12 min.

      Ciasteczka lekko się rozpłyną.

      Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze (2 lub 3 - krotnie, ponieważ na początku cukier nie będzie się trzymał).

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Śniegowe kule”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      środa, 14 stycznia 2015 09:58
  • wtorek, 06 stycznia 2015
    • Śledzie z żurawiną

      Uwielbiam śledzie w każdej postaci. Mogłabym je jeść w nieograniczonych ilościach. Uwielbiam również poznawać różne odcienie smaków śledzi. Tym razem zdecydowałam się na ich przygotowanie w słodszej wersji. W smaku przypominają wcześniej prezentowane na blogu śledzie z cebulą i rodzynkami.  

       

      Składniki (1 duży słoik):

      5 płatów śledziowych

      1 czerwona cebula

      2 duże garście suszonej żurawiny

      2 ziarna ziela angielskiego

      1 liść laurowy

      4 goździki

      ok. 250 ml oleju

       

      Przygotowanie:

      Śledzie moczymy aż uzyskamy odpowiedni dla nas smak.

      Następnie płaty kroimy w 3 cm paski.

      W tym czasie żurawinę zalewamy gorącą wodą i je moczymy kilka minut.

      Żurawinę odsączamy.

      Cebulę kroimy w piórka.

      W słoiku lub wiaderku układamy warstwami śledzie, żurawinę, cebulę i przyprawy.

      Na końcu całość zalewamy olejem i odstawiamy naczynie do lodówki na dobę lub dwie.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie z żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 stycznia 2015 12:46
  • niedziela, 04 stycznia 2015
    • Wołowina z brokułami

      Na urodziny dostałam wok. Specjalnie szukałam płyty gazowej z palnikiem typu "wok". Kupiłam nawet książkę, aby podciągnąć się w przygotowywaniu potraw z woka. Nie było już odwrotu, musiałam nauczyć się przygotowywać dania z woka. Tym bardziej, że oboje je uwielbiamy. Ostatnio przygotowałam wołowinę z brokułami i podałam je z makaronem. Danie jest bardzo szybkie, jednak trzeba pamiętać o wcześniejszym zamarynowaniu mięsa. Danie inspirowane książką "Wok i dania z patelni".

       

      Składniki (2 porcje):

      400g mięsa wołowego

      1 brokuł podzielony na różyczki

      2 ząbki czosnku

      3 łyżki oleju

      1 łyżeczka świeżego, startego imbiru

      1/2 łyżeczki płatków chili

      1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej (do kupienia w sklepach)

      3 łyżki sosu sojowego

      150 ml rosołu

      2 łyżeczki mąki kukurydzianej

      4 łyżeczki wody

      sezam - do podania (opcjonalnie)

       

      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej mięso kroimy w cienkie paski.

      W tym czasie przygotowujemy w misce marynatę poprzez wymieszanie 2 łyżek sosu sojowego, czosnku przeciśniętego przez praskę, 1 łyżki oleju, chili, imbiru i przyprawy chińskiej.

      Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy całość i odstawiamy na noc do lodówki.

      Następnego dnia na rozgrzany wok wlewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy różyczki brokuł.

      Całość smażymy na średnim ogniu ok. 4-5 min.

      Po tym czasie brokuły przekładamy z woka do miseczki.

      Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy mięso.

      Całość smażymy aż mięso lekko zbrązowieje.

      Wtedy dodajemy brokuł, pozostały sos sojowy i rosół.

      Całość chwilę podsmażamy.

      W miseczce mieszamy mąkę z wodą aż do utworzenia pasty, którą następnie dodajemy do woka.

      Całość podsmażamy aż sos się odrobinę zredukuje i zgęstnieje.

      Danie podajemy z makaronem posypane sezamem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wołowina z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 stycznia 2015 11:40
  • sobota, 27 grudnia 2014
  • poniedziałek, 10 listopada 2014
    • Gulasz z wołowiną i dynią

      W polskich sklepach nastał sezon na dynię. Uwielbiam jej piękny pomarańczowy kolor. Pięknie wyglądają jako dekoracje. Ale dzisiaj wykorzystamy ją jako dodatek do gulaszu. Tak, tak do gulaszu. Stanowi miłe urozmaicenie tradycyjnego smaku gulaszu. Nie tylko smakowe, ale także estetyczne. 

       

      Składniki (6 porcji):

      05, kg dyni (bez skórki)

      80 dag wołowiny

      2 cebule

      3 ząbki czosnku

      0,5 l bulionu

      1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina

      2 łyżeczki chili

      5 ziaren jałowca

      1 łyżka cukru trzcinowego

      mąka (do obtoczenia mięsa i ewentualnego zagęszczenia sosu)

      sól, pieprz

      olej

       

      Przygotowanie:

      Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na oleju.

      Pod koniec dodajemy rozgnieciony czosnek.

      Całość podsmażamy jeszcze ok. 1 min. i przekładamy do garnka, gdzie będziemy gotować gulasz.

      Mięso kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na patelni, na której wcześniej szkliliśmy cebulę.

      Podczas podsmażania mięso doprawiamy solą i pieprzem.

      Mięso przekładamy do cebuli.

      Dodajemy bulion, wino i przyprawy.

      Całość dusimy ok. 2 godz. pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

      Wtedy dodajemy pokrojoną w grubą kostkę dynię.

      Całość ponownie dusimy ok. 15 min. aż dynia będzie miękka.

      Do gulaszu dodajemy cukier i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

      Jeżeli powstały sos będzie naszym zdaniem za rzadki, to możemy go zagęścić poprzez dodanie odrobiny mąki wymieszanej z wodą do gulaszu i jego zagotowanie.

      Gulasz najlepiej podawać z ugotowaną kaszą.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 listopada 2014 21:49
  • wtorek, 04 listopada 2014
    • Faszerowany bakłażan

      Uwielbiam bakłażany w każdej postaci. Oczywiście bez goryczki :) Ale jest prosty sposób, aby się jej pozbyć. Wystarczy pokrojonego bakłażany posolić, odczekać 15 min., spłukać go i osuszyć. Szybko i prosto :) Dzisiaj proponuję wam lekką wersję faszerowanego bakłażana. Ta wersja jest nie tylko , ale bardzo smaczna :)

       

      Składniki (2 porcje):

      2 średniej wielkości bakłażany

      500g mielonego mięsa z indyka

      1 cebula

      1 czerwona papryka

      2 ząbki czosnku

      1 jajko

      4 łyżki otrębów

      10 dag sera żółtego

      sól, pieprz

      oliwa

       

      Przygotowanie:

      Bakłażany kroimy na pół i wydrążamy za pomocą łyżki środki.

      Tak przygotowane warzywa solimy i odstawiamy na 15 min. 

      Po tym czasie bakłażany płuczemy z nadmiaru goryczki i osuszamy.

      W tym samym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie.

      Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.

      Całość podsmażamy aż papryka będzie miękka.

      Dodajemy wtedy przeciśnięty przez praskę czosnek.

      Całość podsmażamy jeszcze 1 min. i dodajemy do mięsa.

      Dodajemy również otręby i jajko.

      Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Tak przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowanego bakłażana, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC.

      Bakłażany pieczemy ok. 30 - 40 min.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowany bakłażan”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 listopada 2014 22:23
  • sobota, 25 października 2014
  • sobota, 11 października 2014
    • Jaglany budyń z wanilią

      Pora na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia. Deser składa się ze znanej ze swoich zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej, zwanej królową kasz. Budyń jest delikatny i aksamitny w smaku, można wyczuć delikatny smak wanilii. Deser idealnie się komponuje z owocami sezonowymi. Dodatkowo jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu skomplikowanych składników.

       

      Składniki (2 duże porcje lub 4 mniejsze):

      1/2 szkl. kaszy jaglanej

      2 szkl. mleka

      1 laska wanilii

      1 łyżka miodu

       

      Przygotowanie:

      Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem w celu usunięcia nadmiaru goryczki, a następnie zalewamy mlekiem.

      Do mleka dodajemy ziarna wanilii oraz "skórkę" z laski wanilii.

      Całość gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby mleko się nie przypaliło, aż kasza będzie miękka (ok. 10 -15 min).

      Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia.

      Z przestudzonej kaszy usuwamy "skórkę" laski wanilii.

      Dodajemy miód i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

      W razie konieczności i upodobań do budyniu możemy dodać więcej miodu i mleka.

      Budyń podajemy z sezonowymi owocami. 

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jaglany budyń z wanilią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 11 października 2014 20:15
  • sobota, 20 września 2014
    • Zapiekana kasza gryczana z leśnymi grzybami i boczkiem

      Pyszne i szybkie danie, które się praktycznie samo robi. Kasza jest soczysta, aromatyczna. Nawet mój chłopak przeciwnik wszelkiego rodzaju kasz, powiedział, że mogę zdecydowanie częściej przygotowywać takie danie. Myślę, że to najlepsza rekomendacja.

       

      Składniki (4-6 porcji):

      200g kaszy gryczanej

      150g boczku

      500g grzybów leśnych

      2 cebule

      2 ząbki czosnku

      750 ml bulionu

      200g sera żółtego

      1 łyżeczka majeranku

      olej

      sól, pieprz

       

      Przygotowanie:

      Grzyby obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki.

      Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju.

      Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony w kostkę boczek.

      Całość podsmażamy aż boczek lekko się zrumieni.

      Dodajemy wtedy grzyby.

      Całość podsmażamy ok. 10 min. i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 

      Całość podsmażamy przez ok. 1 min.

      Do potrawy dodajemy kaszę gryczaną i majeranek i mieszamy.

      Dolewamy 1 szklankę wrzącego bulionu i doprowadzamy do wrzenia.

      Całość przyprawiamy solą i pieprzem.

      Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy pozostały bulion.

      Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.

      Zapiekankę zapiekamy ok. 30 min.

      10 min. przed końcem zapiekankę posypujemy startym żółtym serem.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chochlik-reims
      Czas publikacji:
      sobota, 20 września 2014 19:59

Kalendarz

Wrzesień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...