Moje małe przyjemności

Wpis

poniedziałek, 10 listopada 2014

Gulasz z wołowiną i dynią

W polskich sklepach nastał sezon na dynię. Uwielbiam jej piękny pomarańczowy kolor. Pięknie wyglądają jako dekoracje. Ale dzisiaj wykorzystamy ją jako dodatek do gulaszu. Tak, tak do gulaszu. Stanowi miłe urozmaicenie tradycyjnego smaku gulaszu. Nie tylko smakowe, ale także estetyczne. 

 

Składniki (6 porcji):

05, kg dyni (bez skórki)

80 dag wołowiny

2 cebule

3 ząbki czosnku

0,5 l bulionu

1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina

2 łyżeczki chili

5 ziaren jałowca

1 łyżka cukru trzcinowego

mąka (do obtoczenia mięsa i ewentualnego zagęszczenia sosu)

sól, pieprz

olej

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na oleju.

Pod koniec dodajemy rozgnieciony czosnek.

Całość podsmażamy jeszcze ok. 1 min. i przekładamy do garnka, gdzie będziemy gotować gulasz.

Mięso kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na patelni, na której wcześniej szkliliśmy cebulę.

Podczas podsmażania mięso doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso przekładamy do cebuli.

Dodajemy bulion, wino i przyprawy.

Całość dusimy ok. 2 godz. pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

Wtedy dodajemy pokrojoną w grubą kostkę dynię.

Całość ponownie dusimy ok. 15 min. aż dynia będzie miękka.

Do gulaszu dodajemy cukier i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Jeżeli powstały sos będzie naszym zdaniem za rzadki, to możemy go zagęścić poprzez dodanie odrobiny mąki wymieszanej z wodą do gulaszu i jego zagotowanie.

Gulasz najlepiej podawać z ugotowaną kaszą.

Smacznego :)

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chochlik-reims
Czas publikacji:
poniedziałek, 10 listopada 2014 21:49

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...