Moje małe przyjemności

Wpis

wtorek, 04 listopada 2014

Faszerowany bakłażan

Uwielbiam bakłażany w każdej postaci. Oczywiście bez goryczki :) Ale jest prosty sposób, aby się jej pozbyć. Wystarczy pokrojonego bakłażany posolić, odczekać 15 min., spłukać go i osuszyć. Szybko i prosto :) Dzisiaj proponuję wam lekką wersję faszerowanego bakłażana. Ta wersja jest nie tylko , ale bardzo smaczna :)

 

Składniki (2 porcje):

2 średniej wielkości bakłażany

500g mielonego mięsa z indyka

1 cebula

1 czerwona papryka

2 ząbki czosnku

1 jajko

4 łyżki otrębów

10 dag sera żółtego

sól, pieprz

oliwa

 

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy na pół i wydrążamy za pomocą łyżki środki.

Tak przygotowane warzywa solimy i odstawiamy na 15 min. 

Po tym czasie bakłażany płuczemy z nadmiaru goryczki i osuszamy.

W tym samym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie.

Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.

Całość podsmażamy aż papryka będzie miękka.

Dodajemy wtedy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość podsmażamy jeszcze 1 min. i dodajemy do mięsa.

Dodajemy również otręby i jajko.

Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowanego bakłażana, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC.

Bakłażany pieczemy ok. 30 - 40 min.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chochlik-reims
Czas publikacji:
wtorek, 04 listopada 2014 22:23

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • dite napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/18 15:08:29:

    Po dzisiejszym burgerze ( www.roadamerican.pl/pl/burgery/ ) przydałby sie taki zdrowy bakłażan ;) Dzięki za przepis!

  • Gość napisał(a) z *.pronet.alfanet24.pl komentarz datowany na 2016/08/19 22:09:25:

    Fajne przepisy, ale napisane koszmarną "polszczyzną", nie da się czytać :/

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...