Moje małe przyjemności

Wpis

sobota, 11 października 2014

Jaglany budyń z wanilią

Pora na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia. Deser składa się ze znanej ze swoich zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej, zwanej królową kasz. Budyń jest delikatny i aksamitny w smaku, można wyczuć delikatny smak wanilii. Deser idealnie się komponuje z owocami sezonowymi. Dodatkowo jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu skomplikowanych składników.

 

Składniki (2 duże porcje lub 4 mniejsze):

1/2 szkl. kaszy jaglanej

2 szkl. mleka

1 laska wanilii

1 łyżka miodu

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem w celu usunięcia nadmiaru goryczki, a następnie zalewamy mlekiem.

Do mleka dodajemy ziarna wanilii oraz "skórkę" z laski wanilii.

Całość gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby mleko się nie przypaliło, aż kasza będzie miękka (ok. 10 -15 min).

Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia.

Z przestudzonej kaszy usuwamy "skórkę" laski wanilii.

Dodajemy miód i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

W razie konieczności i upodobań do budyniu możemy dodać więcej miodu i mleka.

Budyń podajemy z sezonowymi owocami. 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chochlik-reims
Czas publikacji:
sobota, 11 października 2014 20:15

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...