Moje małe przyjemności

Wpis

sobota, 20 września 2014

Zapiekana kasza gryczana z leśnymi grzybami i boczkiem

Pyszne i szybkie danie, które się praktycznie samo robi. Kasza jest soczysta, aromatyczna. Nawet mój chłopak przeciwnik wszelkiego rodzaju kasz, powiedział, że mogę zdecydowanie częściej przygotowywać takie danie. Myślę, że to najlepsza rekomendacja.

 

Składniki (4-6 porcji):

200g kaszy gryczanej

150g boczku

500g grzybów leśnych

2 cebule

2 ząbki czosnku

750 ml bulionu

200g sera żółtego

1 łyżeczka majeranku

olej

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Grzyby obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju.

Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony w kostkę boczek.

Całość podsmażamy aż boczek lekko się zrumieni.

Dodajemy wtedy grzyby.

Całość podsmażamy ok. 10 min. i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 

Całość podsmażamy przez ok. 1 min.

Do potrawy dodajemy kaszę gryczaną i majeranek i mieszamy.

Dolewamy 1 szklankę wrzącego bulionu i doprowadzamy do wrzenia.

Całość przyprawiamy solą i pieprzem.

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy pozostały bulion.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Zapiekankę zapiekamy ok. 30 min.

10 min. przed końcem zapiekankę posypujemy startym żółtym serem.

Smacznego :)

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chochlik-reims
Czas publikacji:
sobota, 20 września 2014 19:59

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...