Moje małe przyjemności

Wpis

sobota, 01 lutego 2014

Razowe ciasto z daktylami

Idealna słodka przekąska bez większych wyrzutów sumienia. Dlaczego? Bo po pierwsze w cieście jest bardzo, ale to bardzo mało cukru. Tylko 2 łyżki cukru trzcinowego, a cała słodycz pochodzi z suszonych daktyli. Po drugie stosujemy tutaj zdrowszą mąkę pszenną razową. Jeżeli ktoś lubi słodsze wypieki powinien dodać trochę więcej cukru. Ciasto jest bardzo syte, wystarczy jeden kawałek :) Niewątpliwą zaletą ciasta jest też szybkość jego przygotowania. Idealne jeżeli chcemy uraczyć czymś słodkim niezapowiedzianych gości :) Do przygotowania tego ciasta zainspirował mnie ten przepis.

 

Składniki (keksówka 26 x 12 czm):

1,5 szkl. mąki pszennej razowej (typ 2000)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2/3 szkl. mleka

1/4 szkl. olej z pestek winogron (może być inny olej)

2 jajka

150g suszonych daktyli

2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

 

Przygotowanie:

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i mieszamy.

Następnie dorzucamy mokre i ponownie mieszamy.

Na samym końcu dodajemy daktyle.

Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy ok. 25 min. w temp. 180°C.

Ciasto sprawdzamy patyczkiem.

Smacznego :)

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chochlik-reims
Czas publikacji:
sobota, 01 lutego 2014 12:10

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...