Moje małe przyjemności

Wpis

wtorek, 14 stycznia 2014

Pieczona makrela

Uwielbiam ryby w każdej postaci. Jednakże do tej pory jadłam makrelę wędzoną. Mój chłopak ostatnio wypatrzył w sklepie świeżą makrelę. Zdecydowałam się ją upiec w piekarniku, ale wcześniej ją odpowiednio zamarynowałam. Ryba była pyszna, delikatna i soczysta. Polecam :)

Tym bardziej, że warto wprowadzić ryby do swojego menu, ponieważ są dla nas źródłem cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych  z rodziny omega-3 i omega-6, które chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak choroby serca, nadciśnienie i miażdżyca. Pozytywnie też wpływają na pracę naszego mózgu.

 

Składniki (2 porcje):

2 świeże makrele (wypatroszone)

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki soku z cytryny

 

Przygotowanie: 

Makrelę myjemy i odcinamy głowę.

Do rozpuszczonego masła dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i sok z cytryny.

Całość mieszamy.

Tak przygotowaną marynatą polewamy rybę.

Każdą rybę zawijamy ściśle w folię aluminiową i odkładamy do zamarynowania (najlepiej na całą noc).

Rybę pieczemy w foli w temp. 180°C ok. 45 min.

Smacznego :)

 

 

 

 

  

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chochlik-reims
Czas publikacji:
wtorek, 14 stycznia 2014 19:21

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Monia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/07/30 16:16:54:

    Wydaje mi się, że 45 min to za długo

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...