Moje małe przyjemności

Wpis

czwartek, 09 stycznia 2014

Gulasz wołowy z suszonymi grzybami

Zimą uwielbiam jeść ciepłe i pożywne dania, dlatego dla mnie jest to sezon gulaszu. Niedawno dostałam od mamy szybkowar, więc będę częściej mogła gotować swoje ulubione jesienne danie. Nie ukrywajmy, gulasz jest bardzo dobry, ale jego gotowanie bardzo długo trwa. Moim zdaniem do gulaszu idealnie pasują różnego rodzaju kasze oraz kiszone ogórki. Po prostu pychota. Proponuję gulasz z dodatkiem suszonych grzybów, które zdecydowanie wzbogacają jego smak.

 

Składniki (4 porcje):

600g mięsa wołowego

1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina 

2 cebule

1/2 szkl. suszonych grzybów

2 cebule

2 ząbki czosnku

6 ziaren jałowca

1 łyżeczka rozmarynu

woda

1- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

sól, pieprz

olej

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, do zagęszczenia gulaszu)

 

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w wodzie co najmniej pół godziny.

Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka (nie wylewamy wody, w której moczyły się grzyby).

Wołowinę kroimy w 2 cm kostkę i oprószamy pieprzem (wołowiny nie solimy przed smażeniem).

Wołowinę obsmażamy na oleju i wrzucamy do garnka do grzybów.

Na oleju, na którym obsmażaliśmy mięso rumienimy cebulę pokrojoną w póltalarki.

Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Całość chwilkę smażymy i przekładamy do garnka.

Do garnka dodajemy rozgniecione ziarna jałowca, rozmaryn, wino i wodę, w której moczyły się grzyby. 

Całość zalewamy wodą, tak aby mięso zostało przykryte, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż mięso będzie miękkie, czyli ok. 2 godz. (jeżeli posiadamy szybkowar czas skraca się do ok. 30 min.).

W razie potrzeby do gulaszu dolewamy wodę.

Jeżeli mięso jest miękkie, możemy zagęścić sos poprzez jego redukcję lub dodanie do sosu mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i zagotowanie całości.

Całość przyprawiamy do smaku.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chochlik-reims
Czas publikacji:
czwartek, 09 stycznia 2014 21:41

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość aszjaa napisał(a) z 195.117.208.* komentarz datowany na 2018/05/18 12:31:02:

    Dzień dobry.Czy gulasz można przygotować dzień wcześniej przed planowanym podaniem?

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...