Moje małe przyjemności

Wpis

sobota, 22 czerwca 2013

Curry z ciecierzycą

Uwielbiam curry (tutaj znajdziecie przepis na curry z kurczakiem). Moja dzisiejsza propozycja jest bezmięsna i dość łagodna, więc jeżeli ktoś woli ostrzejszą postać curry może dodać więcej pasty curry. Potrawa jest bardzo sycąca i kolorowa :) 

 

Zachęcam do polubienia na fb.



Składniki (4 - 5 porcji)

1 szkl. ciecierzycy

1 szkl. groszku

1 mała cukinia

1/2 szkl. ziarna amarantusa (np. Ekoprodukt)

1 puszka mleka kokosowego

4 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżeczki czerwonej pasty curry

cukier trzcinowy

olej

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy przez 12 godz. w wodzie (najlepiej na noc ją zostawić), a następnie zmieniamy wodę i gotujemy ją z dodatkiem pół łyżeczki sody (przyśpiesza znacznie gotowanie ciecierzycy jeżeli nie mamy szybkowaru) aż do miękkości.

Ziarna amarantusa gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta, następnie odcedzamy (należy stosować sitko z małymi oczkami, w przeciwnym razie amarantus nam Ucieknie z wodą :)).

Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ok. 5 min.

Dodajemy groszek i całość podsmażamy ok. 2 min.

Na patelnię (lub garnek) dajemy pastę curry i chwilkę przesmażamy, po czym wlewamy mleko kokosowe i dodajemy ciecierzycę i amarantus.

Całość gotujemy aż mleko kokosowe nam się zredukuje, wtedy dodajemy jogurt naturalny.

Ponownie redukujemy sos.

Kiedy osiągniemy pożądaną konsystencję sosu, a cukinia będzie miękka, doprawiamy całość za pomocą cukru trzcinowego.

Smacznego :)

 

 

 

 



 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chochlik-reims
Czas publikacji:
sobota, 22 czerwca 2013 12:10

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...