Moje małe przyjemności

Wpis

wtorek, 21 maja 2013

Pulpety wołowe z amarantusem

Pulpety są bardzo aromatyczne. Wyraźnie daje się wyczuć smak siemienia lnianego, więc jeżeli ktoś go nie lubi, te pulpety nie przypadną mu do gustu. Są soczyste, więc nie wymagają dodatkowego sosu lub dipu. Zdecydowałam się je podać jedynie z lekką sałatką, ponieważ pulpety są bardzo sycące. Do przygotowania tych pulpetów zainspirował mnie ten przepis, jednakże zmieniłam proporcje.

 

Składniki (ok. 9 szt.):

400g mięsa mielonego wołowego

1 szkl. amarantusa ekspadowanego (np. Ekoprodukt)

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki sezamu

2 łyżki otręb owsiancyh

1 jajko

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Nasiona prażymy na patelni aż siemię lniane zacznie pękać, a sezam zrumieni się.

Następnie ucieramy nasiona i dodajemy do mięsa wołowego.

Do mięsa dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.

Całość przyprawiamy wedle gustu.

Formujemy pulpety, które gotujemy ok. 10 min. w osolonej wodzie lub bulionie.

Smacznego :)

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chochlik-reims
Czas publikacji:
wtorek, 21 maja 2013 20:12

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ola7 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/03 08:50:09:

    bardzo lubie amarantus, sama chetnie go dodaje. Korzystam najczesciej z maki amarantusowej:)

  • chochlik-reims napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/03 10:54:50:

    Ja właśnie odkrywam uroki amarantusa :) Właśnie się zastanawiam, czy nie nabyć mąki amarantusowej :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...