Moje małe przyjemności

Wpis

wtorek, 26 lutego 2013

Ryba w sosie pomidorowym

Uwielbiam ryby. Moim zdaniem są nie tylko zdrowe, ale bardzo smaczne. Dzisiaj proponuję wam zdrową alternatywę dla tłustej ryby w panierce. Potrawa ta jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Dodatkowo wymaga bardzo mało składników. W daniu znajdziemy idealne połączenie pomidorów z rybą. Najlepiej komponuje się z ryżem. 

 

Składniki (3 - 4 porcje):

500g filetów rybnych (u mnie był mintaj)

1 puszka pomidorów krojonych bez skóry

1 cebula

2 ząbki czosnku

pieprz cytrynowy

chili

zioła prowansalskie

pieprz, sól

olej

 

Przygotowanie:

Rybę  oprószamy pieprzem cytrynowym i kroimy w paski ok. 3 cm.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju na patelni wraz z chili.

Do podsmażonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość chwilkę smażymy.

Następnie dodajemy puszkę pomidorów i przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem (bardzo ważne jest, aby całość dobrze przyprawić na tym etapie, ponieważ kiedy poddusimy rybę, może nam się rozpaść podczas przyprawiania i mieszania).

Całość dusimy ok. 2 min.

Do sosu pomidorowego wkładamy kawałki ryby.

Wszystko dusimy ok.  10 - 15 min aż ryba będzie miękka (podczas duszenia od czasu do czasu mieszamy delikatnie sos, najlepiej poruszając patelnią, aby nie rozpadły nam się kawałki ryby).

Kiedy ryba będzie miękka danie jest gotowe.

Najlepiej smakuje podawane z ryżem.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chochlik-reims
Czas publikacji:
wtorek, 26 lutego 2013 20:18

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...