Moje małe przyjemności

Wpis

wtorek, 23 października 2012

Risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi jest bardzo prostym i aromatycznym daniem, które na pewno przypadnie do gustu. Bardzo lubię zapach tej potrawy, który unosi się podczas jej przygotowywania. 

 

Składniki:

200g ryż arborio

0,75l bulionu grzybowego

150g grzybów leśnych (np. podgrzybki)

2 cebule

2 ząbki czosnku

40g parmezanu

2 łyżki masła

natka pietruszki 

sól, pieprz

olej

 

Przygotowanie:

Na patelni na 1 łyżce masła podsmażamy 1 cebulę pokrojoną w piórka.

Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby leśne i smażymy.

W tym samym czasie na drugiej patelni na oleju podsmażamy pozostałą cebulę pokrojoną w piórka i czosnek (uważajcie, żeby nie przypalić czosnku :) to niestety zepsuje potrawę).

Do cebuli dodajemy ryż i smażymy go ok. 1 min cały czas mieszając.

Do ryżu dodajemy chochlę gorącego bulionu.

Powoli dodajemy kolejne chochle bulionu cały czas mieszając, za każdym razem czekając aż poprzedni płyn się wchłonie. 

Czynności te powtarzamy ok. 15 min do czasu aż ryż zmięknie.

Pod koniec gotowania dodajemy uprzednio przygotowane grzyby.

Patelnię zestawiamy z ognia i dodajemy 1 łyżkę masła i parmezan.

Całość mieszamy i pozostawiamy na ok. 2 min.

Risotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Potrawa najlepiej smakuje podana niedługo po przygotowaniu.

Smacznego:)

 

                                

 

 

                                

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chochlik-reims
Czas publikacji:
wtorek, 23 października 2012 18:43

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość degustator napisał(a) z rev-208.um.warszawa.pl komentarz datowany na 2012/11/20 15:39:39:

    Pyszniutkie !!! W końcu sam zbierałem te grzyby ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...